Fikse straf voor dreigtelefoontje aan Verdonk

De man die minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie telefonisch bedreigde, is vandaag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 2 jaar celstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Tegen de man, de 22-jarige R. E., was 3 jaar waarvan één jaar voorwaardelijk geëist. De man uitte zijn dreigementen in een telefoontje naar RTV Noord-Holland, daags nadat Verdonk met ketchup was besmeurd.

In het telefoontje zei E. dat Verdonk hetzelfde zou overkomen als Pim Fortuyn wanneer zij niet zou afstappen van haar plan om uitgeprocedeerde asielzoekers massaal de grens over te zetten. E. eiste ook de verantwoordelijkheid op voor het ketchup-incident, maar dat werd door de ketchupgooiers ontkend. Tijdens de rechtszitting wilde E. hier verder niet op ingaan, ook niet op de actiegroep 'Section Eight', namens wie hij indertijd zei te spreken.

De straf voor het 'onbezonnen' telefoontje van de man is zo hoog omdat de rechtbank het hem bijzonder kwalijk neemt dat hij met zijn actie invloed probeerde uit te oefenen op het regeringsbeleid. ''De dreiging met geweld aan het adres van Verdonk was een aanval op het bestuur van de Nederlandse samenleving'', aldus de rechter. ''Met zijn handelen heeft E. de democratische grondbeginselen van de Nederlandse rechtsstaat en daarmee de essentiële beginselen van een vrije en open samenleving geschonden.''

Het OM had voor deze rechtszaak een speciaal artikel van stal gehaald, het bedreigen van de ministerraad, dat een zeer hoge straf mogelijk maakt (tot wel 20 jaar).

De veroordeelde man heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan.