Ophef over dode Mussolini in documentaire

De Italiaanse filmmaker Fabrizio Laurentini wordt bedreigd om zijn film Il Corpo del Duce waarin beelden te zien zijn van het mishandelde lijk van Mussolini. Hij wordt door extreem rechts bedreigd en krijgt heftige kritiek van extreemlinks vanwege beelden waarin het lijk van de dictator wordt toegetakeld door antifascisten.

De Italiaanse pers laat zich zeer kritisch uit over de bloederige beelden in de documentaire en de krant La Republica kopt met 'Mussolini wordt een horrorfilm'. Feit is dat Laurentini vooral bekend is vanwege zijn horrorfilms over ernstige ziektes, wolven en hekserij en met deze documentaire een voor hem nieuw pad in slaat.

Il Corpo del Duce, 'het lijk van de leider', bevat nooit eerder vertoonde beelden van het met kogels doorzeefde lijk van Benito Mussolini. De film gaat over de blijvende fascinatie van Italianen voor de fascistische dictator die het land van 1922 tot 1945 leidde. In tegenstelling tot Hitler in Duitsland en Franco in Spanje is Mussolini in Italië voor veel mensen nog steeds een icoon. Hij wordt nog altijd liefkozend Il Duce, de leider, genoemd.

De documentaire toont wat er met Mussolini's lichaam gebeurde nadat hij, tijdens een vluchtpoging naar Zwitserland, door partizanen werd onderschept en vermoord. Vervolgens werd hij ondersteboven aan een lantaarnpaal in Milaan gehangen, om daarna in een krat naar een koelcel op een politiebureau te worden vervoerd. Uiteindelijk werd het lichaam in een tombe bij Mussolini's geboortedorp gelegd, waar het nog steeds tienduizenden bezoekers per jaar trekt.

De film bevat veel schokkende beelden, zoals het opgezwollen lijk aan de lantaarnpaal, dat dagenlang geschopt en gestenigd is. Ook beelden van het verwrongen, in elkaar gedrukte en bevroren lijk dat uit het krat in de koelcel wordt gehaald zorgen voor veel ophef.

Il Corpo del Duce was vorige maand voor het eerst te zien tijdens het filmfestival van Turijn. De film wordt volgend jaar uitgezonden door televisiezender RAI. Daarna is het plan de film op dvd uit te brengen. Consumentenorganisaties hebben al aangedrongen op duidelijke waarschuwingen op de hoes voor zeer schokkende beelden.