Rijn op weg naar laagste waterstand ooit

De waterstand in de Rijn nadert een laagterecord. Bij Lobith stond het water maandagochtend zeven meter boven NAP. Dat is nog maar dertien centimeter boven het laagterecord van augustus 2003. En de problemen houden aan: ook komende week wordt weinig neerslag verwacht. Dat meldt Rijkswaterstaat maandag.

De afvoer van de Rijn bij Lobith bedraagt 840 kubieke meter per seconde. Normaal is dit rond deze tijd van het jaar 1950 kubieke meter per seconde. Slechts zeven keer eerder is een zo lage afvoer in november gemeten, het laatst in 1971. De laagst gemeten afvoer tot nu toe was in november 1946, toen 620 kubieke meter per seconde door de Rijn stroomde.

Ook de afvoer van de Maas is zeer laag, bij Luik ongeveer vijftig kubieke meter per seconde. Normaal is dat vier keer zoveel. De waterstanden in de Maas zijn echter normaal, omdat deze worden gereguleerd door sluizen en stuwen.

De droogte levert problemen op voor de binnenvaartschepen, die met minder diepgang kunnen varen, en voor woonboten, die in sommige gevallen droog komen te liggen.