Premier Kosovo vreest Servisch geweld

De Kosovaarse premier Hashim Thaci heeft Servië er woensdag van beschuldigd een Kosovaars plan om twee betwiste grensovergangen in te nemen met geweld te willen dwarsbomen.

Volgens Thaci is Servië bereid geweld te gebruiken om te voorkomen dat Kosovaarse grenswachten en politieagenten op 16 september aan het werk kunnen bij grensposten in het noorden van het land, als onderdeel van een plan dat gesteund wordt door de NAVO en de Europese Unie. De NAVO zet vredesmilitairen in en de EU politieagenten om Kosovo te ondersteunen.

"De Serviërs in het noorden van Kosovo zijn vastbesloten om dit niet toe te staan", zei de Kosovaars-Servische leider Oliver Ivanovic. "Als Thaci doorgaat met provoceren zal hij te maken krijgen met die vastbeslotenheid. Dat betekent barricaden, blokkades en spanningen die niemand goed doen."

Kosovo riep in 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid van Servië uit. Belgrado erkent de onafhankelijkheid echter niet. In juli kwam het tot geweld bij de grens nadat er gedeeltelijke handelsblokkades waren opgetrokken vanwege onenigheid over de erkenning van Kosovaarse douanestempels. De Kosovaarse regering stuurde agenten naar twee grensposten, die beheerd werden door de Servische minderheid in Kosovo, om deze over te nemen. Een Servische menigte viel de agenten aan en stak een grenspost in brand. Een Kosovaarse agent kwam bij het geweld om het leven.

Vredesmilitairen van de NAVO moesten tussenbeide komen om de rust te doen wederkeren.


Premier Kosovo vreest Servisch geweld (Foto: Novum)