Ruim driekwart: Missie Kunduz militair

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft gelijk als hij zegt dat de missie in Kunduz een militaire missie is. Dat vindt 77 procent van de Nederlanders, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. Wel vindt 59 procent het 'onhandig' dat Hillen dit in het openbaar heeft gezegd.

De tegenstand tegen de missie is nog net zo groot als in februari. Ook toen was 64 procent tegen.

Hillen noemde de politietrainingsmissie in Kunduz deze week in Vrij Nederland een 'militaire missie'. Hij wees erop dat er bijna alleen militairen in Kunduz zijn.

Dat ligt gevoelig omdat GroenLinks en D66 het kabinet aan een meerderheid voor de missie hielpen op voorwaarde dat de opgeleide agenten niet gaan meevechten tegen de Taliban. Zij willen niet dat er van een militaire missie wordt gesproken. Na aandringen van GroenLinks zei premier Mark Rutte (VVD) dan ook dat het geen militaire missie is.

Van degenen die bij de laatste verkiezingen GroenLinks stemden vindt 81 procent dat het wel een militaire missie is. Van de D66-stemmers is dat 71 procent. Van alle Nederlanders bij elkaar vindt 82 procent de missie militair. Opmerkelijk genoeg vindt slechts 77 procent dat Hillen gelijk heeft als hij dit zegt.

In de wekelijkse zetelpeiling leveren GroenLinks, D66 en SP ieder een zetel in. De PvdA, CDA en VVD winnen ieder een zetel. De gedoogcoalitie staat daarmee op precies 75 zetels. Een zetel te weinig voor een Kamermeerderheid.