Rutte wil koning niet uit Raad van State

Premier Mark Rutte (VVD) voelt er niets voor om de koning niet langer de voorzitter van de Raad van State te laten zijn. Volgens Rutte is er geen enkele noodzaak om de grondwet te wijzigen om een einde te maken aan deze eeuwenoude traditie. In een vrijdag verschenen rapport van de PvdA over de rol van de monarch werd dit voorgesteld.

Volgens Rutte is de rol van de koning als voorzitter van de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, vooral symbolisch. Bij adviezen is het staatshoofd niet betrokken.

De PVV en GroenLinks deden eerder een voorstel om de koning niet langer deel uit te laten maken van de regering. Daar is Rutte, net als de PvdA, ook geen voorstander van.

De in 1848 door Johan Thorbecke opgetuigde constructie van de ministeriële verantwoordelijkheid, waarbij de koning onschendbaar en de minister verantwoordelijk is, perkt de macht van de koning juist in, legde Rutte uit. Als de koning los van de regering komt te staan kan hij namelijk alles zeggen wat hij wil.