'Jocic zit achter moord Martin Hoogland'

Volgens advocaat J. Boone beschikt justitie over nieuwe belastende informatie over de beruchte Joegoslavische topcrimineel Sreten Jotcha Jocic. De in Nederland gedetineerde Joegoslaaf zou de opdrachtgever zijn van de moord op oud-politieagent Martin Hoogland. Deze Hoogland is de man die veroordeeld werd voor de moord op maffiabaas Klaas Bruinsma. Hoogland werd in maart dit jaar in Hoorn op straat geliquideerd, waar hij de laatste maanden van zijn celstraf uitzat in een open inrichting.

Boone zegt verder dat justitie ook over informatie beschikt dat Jocic van plan is een politieagent te vermoorden. Tevens zou hij miljoenen euro's hebben geëist van de eerder dit jaar vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Jocic is de afgelopen jaren met verschillende zware misdrijven in verband gebracht. Het ging om diverse liquidaties in het criminele milieu. Hij zou ook de man zijn achter een voorgenomen aanslag op de voormalig Amsterdamse aanklager Koos Plooy.

Volgens Boone heeft Jocic in de extra beveiligde gevangenis in Vught (EBI), gehoord welke info justitie over hem heeft. De raadsman heeft inmiddels schriftelijk om opheldering gevraagd bij de directeur van de EBI.

Zowel het ministerie van Justitie als het openbaar ministerie in Alkmaar, welk parket de moord op Hoogland onderzoekt, wilde gisteren niet reageren. Ook de EBI-directeur weigerde commentaar.

Jocic zit sinds de zomer van 2002 in Nederland vast. Hij zat in eerste instantie een straf uit voor het schieten op een Amsterdamse politieman. Vlak voordat deze straf afliep, in maart van dit jaar, werd hij opnieuw aangehouden. Dit keer op verdenking van betrokkenheid bij heroïnesmokkel. Een aantal andere landen wil de Joegoslaaf vervolgen wegens vermeende betrokkenheid bij liquidaties.