Israël begint met neerhalen deel muur bij Bilin

Het Israëlische leger is zondag begonnen met het neerhalen van een deel van een omstreden scheidingsbarrière bij het plaatsje Bilin op de Westelijke Jordaanoever. Bilin werd het symbool van het Palestijnse verzet tegen de omheining.

De verplaatsing van een deel van de barrière begon zondag, vier jaar nadat het Israëlische Hooggerechtshof had bepaald dat hij moest worden afgebroken. Volgens het hof zorgde de afscheiding er niet voor dat de nabijgelegen Israëlische nederzetting Modiin Illit beschermd zou worden. Het Israëlische leger bestreed dit oordeel, maar verplaatst de afscheiding nu richting de nederzetting. De verwachting is dat de werkzaamheden een week in beslag nemen.

De inwoners van Bilin raakten door de barrière de helft van hun grond kwijt. Vier jaar lang hebben ze wekelijks gedemonstreerd. Regelmatig liepen de betogingen uit op rellen tussen de dorpsbewoners en Israëlische militairen.

Israël bouwde de scheidingsbarrière in 2002 om Palestijnse aanvallers buiten de deur te houden. De omheining loopt echter over de Westelijke Jordaanoever en volgens critici is dat bewust gedaan om de Palestijnen land af te nemen dat zij claimen voor hun eigen staat. Door de verplaatsing van de afscheiding krijgen de Palestijnen zo'n 55 hectare terug.


Israël begint met neerhalen deel muur bij Bilin (Foto: Novum)