Kosten mentaal verzuim; miljoenen euro's

Icoon Binnenlands nieuwsWerknemers die wel aanwezig zijn op de zaak, maar mentaal niet bezig zijn mét de zaak, kosten het bedrijfsleven enorm veel geld. Zo zou een bedrijf met honderd werknemers jaarlijks een ton tot 180.000 euro verliezen op elke procent mentaal verzuim, aldus Hans Visser van het Organisatiebureau United Sense woensdag in het NRC.

Niet het praatje bij de koffieautomaat, maar zaken als drie kwartier internetten voor privé-doeleinden, tegen een collega klagen over de chef, kopietjes maken voor de sportvereniging, alvast een boodschappenlijstje maken of de telefoon niet opnemen omdat een ander dat maar moet doen, kunnen volgens Visser een bedrijf grote schade toebrengen.

“Mentaal verzuim wordt veroorzaakt door spanningen, onvrede, onmacht en zelfbescherming of een combinatie daarvan”, aldus Visser, en het verspreidt zich als een virus. Mentaal verzuim gebeurt niet altijd bewust. Het komt voor dat werknemers ertoe worden verleid door de heersende bedrijfscultuur of omdat niemand ingrijpt. Leidinggevenden die niet informeren wanneer iemand vaak een dagje ziek is of conflicten die niet voldoende worden uitgesproken kunnen ertoe bijdragen.

Het gaat niet om iets nieuws maar nu het een naam heeft gekregen worden organisaties er langzaam maar zeker alerter op. Het ministerie van Economische Zaken heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor middelgrote en kleine bedrijven om het probleem aan te pakken, maar er is tot nu toe pas één bedrijf dat van deze regeling gebruik heeft gemaakt.

Dit komt door onbekendheid van veel directies met de omvang van het probleem, maar ook omdat managers bevreesd zijn de vuile was buiten te hangen en afdelingschefs bang zijn eruit te vliegen wanneer het mentaal verzuim hoog blijkt te zijn, volgens Visser. Maar dat het belangrijk is om het aan te pakken staat volgens Visser onomstotelijk vast, want volgens hem bepaalt mentaal verzuim meer dan vijftig procent van de instroom naar ziekte.
Submitter:  Bron: NRC Handelsblad (papieren editie)