Verhoogd brandgevaar in diverse provincies

Vanwege de droogte en het groeiende risico van een natuurbrand geldt in de provincie Utrecht vanaf donderdag code oranje. Deze op een na hoogste code betekent groot gevaar. In de open natuur geldt dan ook een stookverbod, liet de veiligheidsregio Utrecht weten. Ook in Overijssel is vanaf donderdag code oranje van kracht, maakte de brandweer Twente bekend.

De veiligheidsregio Utrecht zet donderdag een verkenningsvliegtuigje in waarvan de bemanning speurt naar brandhaarden. Daarnaast moeten meetstations in de natuurgebieden en boswachters brand zien te voorkomen. Het stookverbod geldt voor negen gemeenten met een natuurbrandrisico waaronder Amersfoort, Zeist, Soest en Rhenen. In de provincie Utrecht hebben deze week al heidebrandjes gewoed in Leusden, Baarn en Leersum.

De brandweer in Drenthe adviseert gemeenten om de geplande paasvuren niet door te laten gaan. Hij vindt het niet verantwoord de paasbulten in brand te steken nu de natuur zo droog is. Gezien de weersverwachting zal dit niet veranderen. In Drenthe zijn 150 vergunningen verstrekt voor het maken van paasvuren. Ook de brandweer in Friesland ontraadt paasvuren. De gemeente Skarsterlân heeft die zelfs verboden. Met Pinksteren mogen ze mogelijk wel worden ontstoken.

De brandweer in Twente vindt dat de paasvuren wel kunnen doorgaan. ,,Paasvuren zijn cultureel belangrijk en de locaties zijn over het algemeen bekend en controleerbaar'', aldus de brandweer. Het is daarom volgens de brandbestrijders mogelijk om vooraf extra maatregelen te treffen. Ook zijn in Twente kazernes op een aantal plaatsen bezet en is de brandweer extra alert.

Verhoogd brandgevaar in diverse provincies
Verhoogd brandgevaar in diverse provincies (Foto: ANP)