'Huizenmarkt in het slop door te strenge regels'

De huizenmarkt zit in het slop door veel te strenge eisen van banken en andere hypotheekverstrekkers. Vooral starters en tweeverdieners kunnen daardoor de financiering niet rond krijgen. Dat zei Nicole Schlichter uit Oldenzaal van het gelijknamige makelaarskantoor zaterdag tijdens de Open Huizen Dag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Tijdens de dag vonden ongeveer 130.000 bezichtigingen plaats. De makelaar noemt dit aantal positief, maar volgens haar staat daar tegenover dat het in meeste gevallen niet tot ondertekening van het definitieve koopcontract komt.

Schlichter verwacht dat de situatie op de huizenmarkt de komende tijd eerder verslechtert dan verbetert. Oorzaak is volgens haar een nieuwe regel die de banken met ingang van 1 april gaan toepassen. Op grond van deze zogeheten toetsrente hypotheek kunnen aspirant-kopers minder lenen dan nu al het geval is.

Bij twee inkomens van 40.000 en 20.000 euro kon tot voor kort nog een lening van maximaal 278.632 euro worden aangegaan, legt de makelaar uit. "Inmiddels is dat bedrag door deze toets gezakt tot 265.000 euro. Het gevolg laat zich raden: de koop gaat niet door."

Schlichter noemt het begrijpelijk dat niet meer mag worden geleend dan verantwoord is op basis van het inkomen. Zij erkent dat de banken in het verleden te soepel zijn geweest, waardoor mensen zitten opgezadeld met een lening die niet meer op te brengen is. "Een aanscherping van de regels is begrijpelijk, maar nu draven we door. De eisen worden veel te zwaar."

Dat betekent volgens haar dat veel mensen - zelfs als het gaat om tweeverdieners - zich geen koopwoning meer kunnen permitteren. "Dat is een slechte zaak voor de economie en werkgelegenheid."

René Herink voelt zich ook de dupe. Hij probeert al sinds november een vrijstaande woning aan de Knik in Denekamp van zijn in oktober overleden vader te verkopen. Het huis staat te koop voor 397.000 euro. "Er zijn wel veel kijkers geweest die enthousiast zijn, maar de financiering is steeds weer een probleem."


Huizenmarkt in het slop door strenge regels (Foto: Novum)