Politiek stemt voor celstraf van 30 jaar

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetswijziging waardoor het mogelijk wordt criminelen te veroordelen tot celstraffen van dertig jaar. Het voorstel was een initiatief van CDA-politicus Van Haersma Buma. De Kamer ging in tegen de wens van de verantwoordelijk minister Piet Hein Donner (Justitie).

Donner had het zogeheten strafgat, het verschil tussen de maximale tijdelijke celstraf van twintig jaar en levenslang, anders willen oplossen. Hij had voorgesteld om in bepaalde gevallen de vervroegde invrijheidstelling af te schaffen. Criminelen die nu worden veroordeeld voor twintig jaar komen in de regel na dertien jaar gevangenschap vrij.

Behalve de wijziging van de maximale tijdelijke celstraf ging het parlement donderdag akkoord met twee voorstellen van LPF-Kamerlid Joost Eerdmans. De maximumstraf voor het bezit van steekwapens als stiletto's, werpsterren, boksbeugels en vlindermessen werd verhoogd van drie naar negen maanden. De hoogste straf voor dierenmishandeling wordt verdubbeld van twee naar vier jaar.