VID: spitsalarm ANWB was onnnodig

Wederom is een aangekondigd alarm van de ANWB uitgelopen op een overdreven voorspelling. Dat is de mening van onder meer de VerkeersInformatieDienst. De ANWB voorspelde een chaos op de weg door sneeuw en ijzel, maar het viel allemaal reuze mee.

Alleen het noorden en oosten heeft last van gladheid en sneeuw, regio's waar amper files zijn in de spits. In de randstad was er geen overlast door het weer. De file was op het hoogtepunt 480 kilometer, slechts 150 kilometer meer dan anders. Een paar weken geleden was er geen spitsalarm afgegeven en zorgde een klein laagje sneeuw voor 960 kilometer file.

De VerkeersInformatieDienst heeft forse kritiek op de ANWB en vindt het alarm voorbarig. "De alarmen die de ANWB de afgelopen jaren wel afgaf, vielen achteraf altijd mee", zegt woordvoerder Patrick Potgraven: "Ik denk niet alleen dat het alarm onnodig is, maar dat het eigenlijk heel slecht is dat je zo hoog van de toren blaast. Want je ziet dat het negatieve effect eigenlijk groter is dan het positieve effect. Ik denk dat dat heel slecht is."