Generaal heeft gemengde gevoelens over luxe kazerne

Commandant der strijdkrachten Rob Bertholee heeft gemengde gevoelens over de luxe nieuwe Kromhoutkazerne in Utrecht. De generaal vindt het eigenlijk niet kunnen dat het hoofdkwartier van de landmacht zo sjiek is terwijl andere militairen in verouderde kazernes zitten. Dat laat hij zaterdag weten in De Telegraaf.

Voor de generaal had het een tikkeltje minder luxe gemogen. "Natuurlijk heeft de dienst gebouwen van Defensie voor een prachtig complex gezorgd. Ik heb er echter veel moeite mee om te zien dat wij hier de meest fantastische faciliteiten hebben, terwijl ik weet dat onze mensen aan de basis er overal in Nederland veel minder goed bij zitten."

Het nieuwe complex, dat vrijdag in gebruik werd genomen, kostte 450 miljoen euro. Het gebouw is onder meer aangekleed met dure natuursteen. Er zijn riante appartementen met privé badkamers, fitnessruimten, een sporthal, gezondheidscentrum en een luxe restaurant.

Deze week werd bekend dat door bezuinigingen bij defensie tot tienduizend banen verdwijnen. De lege kas leidt er volgens de krant ook toe dat overal in het land kazernes verpauperen.