Keniaanse politici opgepakt voor haatzaaien

De Keniaanse politie heeft dinsdag drie toppolitici opgepakt. Ze worden beschuldigd van haatzaaien tijdens betogingen tegen een nieuwe grondwet waarover in augustus moet worden gestemd. Zondag vielen bij een aanslag met handgranaten op een manifestatie in een park in Nairobi zes doden en ruim honderd gewonden.

Aangehouden zijn onderminister voor wegen Wilfred Michage en de parlementsleden Fred Kapondi en Joshua Kutuny. Ze werden bij de politie aangegeven door de Commissie voor Nationale Cohesie en Integratie, die vorige week al een onderzoek tegen hen begon.

Politiecommissaris Mathew Iteree waarschuwde dat zal worden opgetreden tegen iedereen die in de campagne voor of tegen de ontwerpgrondwet aanzet tot geweld of leugens verspreidt.

Haatzaaien is in Kenia bij wet verboden nadat de verkiezingen van 2007-2008 waren uitgemond in bloedige etnische rellen, waarin meer dan duizend mensen werden gedood. In de aanloop naar het grondwetsreferendum op 4 augustus wordt opnieuw gevreesd voor polarisatie en geweld.

De nieuwe grondwet moet de macht van de president beknotten en ongelijkheid tussen de verschillende etnische groepen in de Keniaanse bevolking opheffen. Onder de tegenstanders zijn ook christelijke groepen, die tegen zijn omdat de grondwet in bepaalde gevallen abortus toestaat en islamitische rechtbanken erkent.