Hans Dijkstal overleden

VVD-prominent Hans Dijkstal is op 67-jarige leeftijd overleden. Dijkstal was al een tijd ziek. Op 5-jarige leeftijd verhuisde hij van Egypte naar Nederland. Tot 1982 was hij wethouder in Wassenaar, waarna hij twaalf jaar in de Tweede Kamer zat. Hierna werd hij minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier in het eerste paarse kabinet (VVD, PvdA en D66).

Hans Dijkstal was een sociale man, wiens grote kracht lag in het oplossen van conflicten. "Door te praten, door voor sfeer te zorgen en de familie bij elkaar te houden", zo vertelde hij eens in een interview met de Volkskrant. Maar na onvrede over zijn gebrek aan daadkacht als minister van Binnenlandse Zaken, keerde Dijkstal in 1998 terug in de Tweede Kamer. Hij nam het fractievoorzitterschap van Frits Bolkestein over, maar vulde dit anders in.

Waar Bolkestein een scherp politicus was, was Dijkstal een man van compromissen, een bruggenbouwer. Maar tijdens het Fortuyn-tijdperk bleken zijn karaktereigenschappen niet opgewassen tegen de verharding van politiek en samenleving. Hij ergerde zich ook aan de kiezers, die hij 'verwende diva's' noemde: "Ze vinden dat de overheid zich niet met hen mag bemoeien, maar geven de overheid wel de schuld van alles wat fout gaat."

Na de verkiezingen van 2002 verliet de VVD-lijsttrekker de landelijke poltiek. Hij werd lid van tal van commissies en adviesgroepen, waarin hij zich samen met onder andere prinses Máxima bezighield met de participatie van vrouwen en etnische minderheidsgroepen.

 Hans Dijkstal is 67 jaar geworden.