'Taaltoets draagt niet bij aan integratie'

De taaltoets die Nederland aan migranten oplegt zorgt er niet voor dat zij beter integreren. De test zorgt er alleen voor dat het aantal aanvragen van migranten terugloopt, concludeert de Radboud Universiteit Nijmegen maandag.

Onder leiding van de universiteit onderzochten experts in negen Europese landen het integratiebeleid in hun land. Verschillende landen, waaronder Nederland, eisen van migranten dat ze met succes een taaltoets en een integratietoets afleggen. Nederland en Duitsland zijn de enige landen die voor gezinshereniging een taaltoets hanteren.

De toets sluit volgens de onderzoekers bepaalde groepen migranten uit van de mogelijkheid tot gezinshereniging. Migranten met een laag inkomen kunnen de toets niet betalen. Migranten met weinig onderwijs zouden door de toets worden afgeschrikt. Zolang een migrant het examen niet heeft gehaald, kan hij niet worden genaturaliseerd.

Daardoor kan hij ook niet stemmen. Dat is volgens de onderzoekers niet democratisch. De universiteit wijst er op dat mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eerder al kritiek had op de toets. Ook de VN noemt de toetsen in strijd met verdragen.