Winter wordt 686 grazers Oostvaardersplassen fataal

Mede door de strenge winter zijn dit jaar 686 paarden, runderen en herten doodgegaan in het gebied bij de Oostvaardersplassen. Dat is ruim zeventien procent van de grazende populatie in het natuurgebied, terwijl rekening werd gehouden met dertig procent. Dat meldt minister van LNV Gerda Verburg (CDA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Op 1 januari waren er 548 heckrunderen, 1171 konikpaarden en 2172 edelherten in het gebied aan het IJsselmeer in Flevoland. Hiervan overleefden er respectievelijk 46, 190 en 450 de eerste negen weken van 2010 niet.

Het ministerie hield rekening met een uitvalpercentage tot dertig procent. Mogelijk betekent dit dat populaties robuuster worden op basis van natuurlijke selectie, schrijft Verburg. Boswachters hebben dieren die gewond, ziek of door hun vetreserves heen waren gedood.

Gisteren besloot de Tweede Kamer op initiatief van het CDA binnenkort een spoeddebat te houden over de situatie in de Oostvaardersplassen. CDA-Kamerleden bezochten het gebied afgelopen weekeinde. Zij zijn zich 'rotgeschrokken', zei CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel. "Tientallen uitgemergelde dieren zijn op zoek naar een laatste restje voedsel." De partij wil dat ze worden bijgevoerd.