'Vet op wielen veroorzaakte metro-ongeluk'

Het ongeluk met twee metrostellen in Amsterdam eergisteren kon gebeuren doordat vet op de wielbanden van het achterste stel terecht was gekomen. De metro kon daardoor niet meer remmen. Dat heeft een 'hoge medewerker' van de GVB gezegd, stelt reizigersorganisatie Rover vandaag.

Op de helling vlak voor station Wibautstraat is een installatie aangebracht die vet op de zijkanten van de wielen aanbrengt. Zo moet het piepen in de bochten worden tegengegaan. Door nog onbekende oorzaak zou het vet op de wielbanden terecht zijn gekomen. De metro glibberde daardoor over het spoor en kon niet meer kon stoppen, waardoor het metrostel door een rood sein reed.

De metro botste rond 16.30 uur achterop een stilstaande lege metro. In de achterste metro vielen ongeveer dertig gewonden.

Installaties die vet spuiten worden vaak gebruikt bij tram-, metro- en treinverkeer. Voor zover bekend hebben de installaties nog nooit ongelukken veroorzaakt. Bij het station onder de Wibautstraat kan de sterke helling van de rails ook een rol hebben gespeeld.

De GVB wil niet op de beweringen van Rover ingaan voordat de onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Inspectie Verkeer en Waterstaat zijn afgerond. Wel klopt het volgens een woordvoerder dat voor het bewuste station een dergelijke installatie is aangebracht.