Dokkumse jeugd terroriseert AZC

Afgelopen vrijdag is het in het Friese Dokkum tot ongeregeldheden gekomen bij het asielzoekerscentrum (AZC). Leerlingen van het Dockinga College gooiden stenen naar woningen van asielzoekers.

Van de vijf jonge relschoppers die vrijdagnacht het AZC terroriseerden, zijn er twee inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het betreft een 15-jarig meisje uit Damwoude en een 14-jarige jongen uit Broeksterwoude.

De vijf zouden deel uitmaken van een groep schoolgaande jeugd met rechts-extremistische sympathieën. Een van de plannen van de groep zou zijn het verbranden van een kruis bij het AZC, naar het voorbeeld van de Ku Klux Klan. De groep heeft ook al een reeks van racistische scheldkanonnades op haar naam staan, wat ze doen wanneer ze langs het centrum fietsen. Meerdere bewoners van het AZC zouden de afgelopen tijd in de bibliotheek, het ziekenhuis, het zwembad en de kinderboerderij in elkaar zijn geslagen. Van enkele gevallen is aangifte gedaan, maar andere asielzoekers van het centrum willen geen ophef.

De scholen in Dokkum voeren overleg om het probleem aan te kunnen pakken.