Aanstichter Schipholbrand mag worden uitgezet

De voor het stichten van de fatale Schipholbrand veroordeelde Libiër Ahmed Al-J. mag morgen worden uitgezet. Dat heeft de rechter in Utrecht vandaag besloten. Justitie wil de man verwijderen, omdat hij vanwege zijn veroordeling in Nederland als "ongewenst vreemdeling" wordt beschouwd.

Het gerechtshof in Amsterdam legde Ahmed Al-J. begin deze maand anderhalf jaar gevangenisstraf op wegens opzettelijke brandstichting. Die straf heeft hij in voorarrest al uitgezeten. De elf doden die als gevolg van de brand op 26 oktober 2005 vielen, kunnen de Libiër niet worden verweten, vindt het hof.

Al-J. vecht zijn veroordeling aan bij de Hoge Raad. Hij wil vanwege die cassatieprocedure in Nederland blijven. De rechter vindt echter dat zijn aanwezigheid daarbij niet noodzakelijk is. De Libiër voerde ook aan dat hij net als de andere slachtoffers van de Schipholbrand in Nederland zou mogen blijven. De rechter wees erop dat dit beslist niet geldt voor iemand die veroordeeld is voor het stichten van de brand.

Ook het argument van Al-J. dat hij met zijn vriendin in Nederland samen heeft gewoond en zijn vriendin niet naar Libië kan, veegde de rechter van tafel. De rechter vindt dat de Libiër ernstige misdrijven heeft gepleegd en daarom geen beroep kan doen op dit soort omstandigheden.

Ahmed Al-J. mag worden uitgezet.  (foto: ANP)