Tour: Uitslag tiende etappe

Mark Cavendish heeft opnieuw een etappe in de Tour de France gewonnen. De Brit wist in de massasprint Thor Hushovd en Tyler Farrar voor te blijven.

De etappe van vandaag stond vooral in het teken van de 'oortjes'. De renners mochten deze vandaag niet gebruiken, zodat zij geen contact met de ploegleiders konden hebben. Op die manier moest het peloton de tactiek zelf gaan bepalen.

Benoît Vaugrenard (Française des Jeux), Samuel Dumolin (Cofidis), Mikhail Ignatiev (Team Katyusha) en Thierry Hupond (Skil-Shimano) tekenden voor de ontsnapping van de dag. Het kwartet wist een maximale voorsprong van meer dan drieënhalve minuut te pakken. Naarmate de etappe vorderde bleef de voorsprong van de kopgroep rond de anderhalve minuut hangen.

Met nog 30 kilometer te gaan leek het peloton het tempo duidelijk te verhogen. De voorsprong van de kopgroep slonk in hoog tempo naar één minuut, maar leek daarna weer te stagneren. Uiteindelijk leek het er toch op dat de koers begonnen was. In het peloton was Niki Terpstra (Team Milram) op kop gaan rijden, waarna de kopgroep nog maar een halve minuut vooruit was.

Op zes kilometer van de finish meldde Team Columbia zich aan de kop van het peloton en maakte gang voor Mark Cavendish, die mogelijk de groene trui terug wilde pakken. Hushovd (Cervélo Test Team) droeg het groene tricot vandaag. Anderhalve kilometer voor de finish werd Hupond als laatste van de kopgroep ingehaald.

Alle sprintersploegen leken zich op te maken voor de sprint. Cavendish en Farrar hadden zich al in de kop van de meute gemeld. In de finale liet ook Martijn Maaskant (Team Garmin) zich zien, zodat Farrar afgezet kon worden. Cavendish kwam uiteindelijk als eerste over de streep. Hij werd gevolgd door Hushovd en Farrar.

Uitslag tiende etappe:

#Naam rennerPloegTijd
1Mark CavendishTeam Columbia09:33,26
2Thor HushovdCervélo Test Teamz.t
3Tyler FarrarTeam Garminz.t
4Leonardo DuqueCofidisz.t
5José Joaquín RojasCaisse d'Erpagnez.t
6Lloyd MondoryAG2Rz.t
7Kenny van HummelSkil-Shimanoz.t
8William BonnetBouygues Télécomz.t
9Daniele BennatiLiquigasz.t
10Said HaddouBouygues Télécomz.t

Algemeen klassement:

#Naam rennerPloegTijd
1Rinaldo NocentiniAG2R78:22,08
2Alberto ContadorAstana+ 0,06
3Lance ArmstrongAstana+ 0,08
4Andreas KlödenAstana+ 0,54
5Levi LeipheimerAstanaz.t
6Tony MartinTeam Columbia+ 1,00
7Bradley WigginsTeam Garmin+ 1,01
8Christian Vande VeldeTeam Garmin+ 1,24
9Andy SchleckTeam Saxo Bank+ 1,49
10Vicenzo NibaliLiquigas+ 1,54

Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!sport Tour-site!