Gevechten Gaza gaan voorlopig door

Het staakt-het-vuren dat Israël gisteren eenzijdig uitriep, heeft voorlopig nog geen einde gemaakt aan de gevechten in de Gazastrook. Ook vanochtend raakte het Israëlische leger slaags met Palestijnse strijders.

De nacht van zaterdag op zondag begon nog rustig. In de eerste uren nadat het bestand van kracht werd, om 02.00 uur 's nachts (plaatselijke tijd), werd niet gevochten. In de loop van de ochtend laaide de strijd echter op, volgens Israël als antwoord op Palestijnse aanvallen. Zo brak in Gaza-stad een vuurgevecht uit tussen een Israëlische tankeenheid en Palestijnse schutters.

In het nabijgelegen Beit Hanoun namen Israëlische gevechtsvliegtuigen een groep Palestijnen onder vuur, die kort daarvoor raketten hadden afgevuurd op het zuiden van Israël. De raketten kwamen terecht in en rond de stad Sderot. Voor zover bekend zijn er geen doden en gewonden gevallen en bleef de materiële schade beperkt.

Het aantal Palestijnse doden sinds de start van het Israëlische offensief is opgelopen tot ongeveer 1250. Vandaag vonden reddingswerkers onder het puin van gebombardeerde gebouwen in Beit Lahiya en Jabaliya minstens veertig stoffelijke overschotten, onder wie enkele kinderen.

Bij de zuidelijke plaats Khan Younis schoten Israëlische militairen een Palestijn dood. Palestijnse strijders hadden vanuit het gebied mortiergranaten op Israël afgevuurd, maar volgens artsen was het slachtoffer een burger.

Gevechten Gaza gaan voorlopig door  (foto: ANP)