CDA-rapport: Veel zwaardere eisen importbruiden

Ook al is het aantal importbruiden de afgelopen jaren flink gedaald, het Wetenschappelijk Instituut (WI) van het CDA adviseert de partij in een vandaag verschenen rapport dat de overheid het moeilijker moet maken om een buitenlandse bruid of bruidegom naar Nederland te halen. Het instituut is van mening dat de toelatingseisen voor huwelijksmigranten flink verzwaard moeten worden.

Het WI is van mening dat huwelijksmigranten alleen in ons land mogen komen wonen indien zij minimaal een vakdiploma hebben behaald in het land van herkomst. Ook moeten de migranten minimaal Nederlands of Engels spreken en schrijven. De verblijfsvergunning mag volgens het WI alleen worden verstrekt nadat de migrant het inburgeringsexamen naar behoren heeft afgelegd en indien de migrant financieel op eigen benen kan staan.

Volgens het WI moet het ook onmogelijk gemaakt worden voor personen woonachtig in Nederland om een tweede bruid of bruidegom te importeren nadat een eerste huwelijk met een migrant op de klippen is gelopen. Daarnaast moet er volgens het CDA-instituut een verbod komen op huwelijken tussen neven en nichten.

Belgiëroute

Momenteel worden de Nederlandse regels nog ontdoken door de huwelijksmigrant eerst in een buurland te laten wonen, zoals in België. Deze zogenoemde Belgiëroute moet volgens het WI ook worden tegengegaan. Ook de eisen aan de huwelijksmigranten moeten beter in regels worden verankerd, om zo te voorkomen dat de rechter de regels naast zich neerlegt.

De rechter 

Deze zomer oordeelde een rechter in Amsterdam nog dat importbruiden- en bruidegommen niet verplicht zijn de inburgeringstoets in hun land van herkomst te halen. Volgens het WI is dit echter wel nodig om zo illegale migratie te voorkomen.

Ook de rechter in Roermond deed onlangs een uitspraak over huwelijksmigranten. Deze rechtbank bepaalde dat Nederlanders die hun buitenlandse partner voor gezinsvorming naar Nederland willen laten komen, niet 120 procent van het minimumloon hoeven te verdienen. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie is tegen deze vonnissen al in beroep gegaan. Hirsch Ballin heeft naar aanleiding van de geadviseerde strengere maatregelen al laten weten dat hij 'mensen die uit liefde in Nederland bij elkaar willen komen niet in de weg zal staan'.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.