Zware criminelen: Ruim 50% Joegoslaaf

SSID en Jongen1977 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het grootste deel (meer dan 50%) van de zware criminele jongens in Nederland is van Joegoslavische komaf. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Veel van de uit Joegoslavië afkomstige criminelen zijn als migrant naar ons land gekomen en gaandeweg op het slechte pad beland. Het gaat daarbij om lieden tussen de 18 en 30 jaar.

De meeste van hen zijn tijdens (of kort na) de oorlog in voormalig Joegoslavië naar Nederland gevlucht. Meer dan 10% van de Joegoslavische jongeren (18-30 jaar) kwam in 1999 als verdachte in aanraking met de politie. Daarmee is deze groep in verhouding crimineler dan dezelfde categorie Marokkanen.

De onderzoekers ondervroegen 40 gedetineerde Joegoslaven; in die gesprekken zeiden ze in de criminaliteit te zijn verzeild door de uitzichtloze asielprocedure, waarin er weinig kansen zijn op een volwaardige baan.

Bij deze verklaring van de criminele joegoslaven zetten de onderzoekers wel grote vraagtekens. Want 13 van de 40 jongeren zaten in het voormalig Joegoslavië namelijk ook al in het criminele milieu. Als het enkel om overleven zou gaan, vinden de onderzoekers het ongeloofwaardig dat zo'n 50% van de daders zich om die reden heeft ingelaten met zware criminaliteit.

=
Meer info staat in dit Volkskrant artikel. (Wat het overigens heeft over dat 60% van alle aangehouden Joegoslaven behoort tot de zware jongens. In tegenstelling tot de bron van dit artikel wat beweert dat de helft van alle zware criminelen uit joegoslaven bestaat).