Opnieuw boete voor fatale jeepsafari

Een evenementenbureau uit het Gelderse Ingen is in hoger beroep veroordeeld tot een boete van veertigduizend euro waarvan vijftienduizend voorwaardelijk. Het bedrijf is volgens het gerechtshof in Den Bosch nalatig geweest, waardoor een deelnemer aan een jeepsafari overleed. Het hof neemt de uitspraak van de rechtbank over, die in oktober vorig jaar dezelfde straf oplegde.

Bij het ongeluk in mei 2006 in het Brabantse Loon op Zand vloog de bestuurder van een jeep tijdens een bedrijfsuitje uit het voertuig. Hij droeg een helm, maar geen gordel. De jeep, een zogeheten Rhino, vloog over de kop en kwam met de rolbeugel op het hoofd van de man terecht. Hij overleed aan de gevolgen van hersenletsel.

De instructeur verklaarde ter zitting op de gordels te hebben gewezen maar niet te hebben gecontroleerd of ze daadwerkelijk zijn gebruikt. "Ik ga ervan uit dat ze deze gordel omdoen. Zo moeilijk is dat niet." Het hof is van mening dat de instructeur had moeten controleren of de inzittenden hun gordels om hadden.