FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 oktober 2008

Bush ontslaat zeven landen van visumplicht

De Verenigde Staten schaffen de visumplicht af voor zes Europese landen en Zuid-Korea. Dat heeft president George Bush vandaag bekendgemaakt.

Over ongeveer een maand mogen inwoners van Letland, Litouwen, Estland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Zuid-Korea zonder visum naar de VS reizen. Om de in de VS levende vrees weg te nemen dat terroristen zich hierdoor gemakkelijker toegang kunnen verschaffen hebben alle zeven landen ingestemd met extra veiligheidsmaatregelen, waaronder de invoering van moeilijk na te maken biometrische paspoorten.

"Deze trouwe vrienden van Amerika hebben me gezegd dat het oneerlijk is dat hun mensen door bureaucratische hoepels moeten springen waar andere bondgenoten omheen kunnen lopen", zei Bush. "Ik heb gezegd dat ik het met hen eens ben."

De premier van Tsjechië, Mirek Topolanek, was opgetogen. "Dit is echt het grootste succes dat we konden behalen", zei hij. "Het is de verwijdering van het laatste overblijfsel van het communisme en de Koude Oorlog, dus ik ben heel erg blij."

Jacques Barrot, commissaris van justitie en binnenlandse zaken van de Europese Unie, reageerde ook verheugd op het Amerikaanse besluit en zei er naar uit te zien dat de Europese landen waar nu nog wel een visumplicht voor geldt, daar eveneens snel van zullen worden ontslagen.

Bush sprak ook steun uit voor het afschaffen van de visumplicht van Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Malta, Polen en Roemenië. Hij zei dat de landen die vandaag van de visumplicht werden ontslagen hebben beloofd informatie over bedreigingen jegens de Verenigde Staten met Washington te delen en hun burgers gebruik te laten maken van een nieuw systeem waarbij reizigers hun bezoek aan de VS vooraf op internet moeten aanmelden.

Briatore: "Hamilton faalt opnieuw"

Renault-teambaas Flavio Briatore heeft zich kritisch uitgelaten over Lewis Hamilton. De Italiaan zegt dat de Brit dit jaar opnieuw geen kampioen zal worden in de Formule 1. Vorig jaar kon Kimi Räikkönen terug komen van zeventien punten achterstand in de laatste twee races om alsnog kampioen te worden.

Eerder deze week verklaarde Renault-rijder Fernando Alonso al Felipe Massa te steunen in zijn strijd om de titel. Nu heeft zijn teambaas Briatore zich er bij aangesloten. "Ik denk dat Hamilton de titel opnieuw zal vergooien", aldus Briatore in Gazzetta dello Sport. "Hij en McLaren waren vorig jaar al lekker bezig toen ze een voorsprong van zeventien punten lieten verdwijnen in twee races. Dat verdient een vermelding in het Guinness Book of World Records."

"Hij kan zichzelf dus herhalen met de voorsprong van vijf punten. Ik denk dat Massa de titel gaat winnen. Hamilton heeft niets geleerd, dat zagen we in Japan. Iemand zou hem moeten vertellen dat hij een Formule 1-coureur is. Hij is geen Mohammed Ali, hij is een jongeling die zich nog steeds moet bewijzen."

"Het is een goede coureur, maar goede coureurs leveren ook resultaten. Je kan een goede spits hebben die altijd tegen de lat schiet en nooit scoort. Er zijn er ook die ze altijd maken en Hamilton behoort vooralsnog niet tot die categorie."

"Het is logisch dat ik voor Ferrari ben", zei Briatore. "Als Italiaan en als teambaas van Renault, dat een prima verstandhouding heeft met Ferrari. McLaren heeft ons vorig jaar beschuldigd van spionage. Dat stomme verhaal duurde vier maanden en er bleek uiteindelijk niets aan de hand te zijn."

Staatsbosbeheer wil 300 nieuwe speelzones in natuur

Staatsbosbeheer wil in de buurt van steden driehonderd nieuwe speelterreinen in de natuur inrichten. Het gaat in totaal om 2400 hectare. De herinrichting maakt deel uit van een groter project van Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), Staatsbosbeheer en Jantje Beton om kinderen aan het bewegen te krijgen in de natuur.

Het beweegproject 'Natuursprong, spelen tot je groen ziet' bestaat verder uit twee proefprojecten in Nijmegen en Breda. Tot eind volgend jaar kunnen in deze twee steden kinderen tussen 4 en 12 jaar onder begeleiding van sportinstructeurs spelen in een natuurlijke omgeving. Als de pilots slagen, worden in meer steden dergelijke programma's opgezet.

Zeventig procent van de jongeren beweegt volgens het NISB te weinig. Zij bewegen minder dan de 'gezonde' beweegnorm voor jongeren van een uur per dag. Bovendien is volgens het instituut een op de zeven jongeren te dik.

Uitslag ADO Den Haag - FC Volendam

Om vijf voor negen begon de competitiewedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Volendam. Hieronder vind je de uitslag.

ADO Den Haag - FC Volendam 2-0
60’ Immers 1-0
83’ Meriç 2-0

Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: Wouters (Bel)
Stadion: ADO Den Haag Stadion
Gele kaart: Horváth (ADO Den Haag), Smit (FC Volendam)

Opstellingen

ADO Den Haag: Zwinkels, Ammi, Horváth, Kum, Bosschaart, Knopper, Resodihardjo (Milic/86), Immers, Rankovic, Soltani (Meriç/59), Caracciolo (Schwiebbe/77)

FC Volendam: Verhoeven, Koning, Schilder, Bakens, Meijers, Smit (Platje/80), De Lange, Lopes, Hofstede (Sheotahul/46) ,v.Dijk, Tuyp

Vier doden door buikgriep Etten-Leur

In Etten-Leur is in een verzorgingstehuis van de GGZ het zeer besmettelijke Norovirus uitgebroken. Inmiddels zijn vier bewoners overleden aan de gevolgen van het virus. Naast de overledenen zijn 84 bewoners en dertig medewerkers van het tehuis ziek.

Het virus is waarschijnlijk opgelopen op de terugweg van een bedevaartsreis naar het Franse Lourdes. Eén persoon ligt nog op de intensive care in het ziekenhuis van Roosendaal. De GGZ in Etten-Leur meldt dat de situatie onder controle is. Om de ziekte ook onder controle te houden mag er momenteel geen bezoek ontvangen worden en zijn alle groepstherapieën stopgezet.

Het Norovirus veroorzaakt een op zichzelf niet dodelijke buikgriep. Mensen met een verminderde weerstand lopen echter meer risico op overlijden wanneer zij besmet raken. De symptomen van het virus zijn misselijkheid, hoofdpijn, diarree en koorts.

Kok bijna dood na eten eigen fugu

Een Japanse kok is erg ziek geworden nadat hij van zijn eigen fugu had geproefd. Hoewel hij een licentie had om de zeer giftige vis te bereiden, ging het deze keer toch mis. Nadat hij een stukje van de lever had gegeten is hij twee dagen buiten bewustzijn geweest.

Fugu, of kogelvis, is ondanks dat deze heel giftig is een ware delicatesse in Japan. Om de vis te kunnen eten, moet deze met de uiterste zorgvuldigheid bereid worden door een kok die een speciaal examen heeft behaald. Ondanks de strenge regulering op de bereiding van de vis sterven er jaarlijks tientallen mensen na het eten van de kogelvis.

De kok die de verkeerd bereide Fugu had geproefd zal het gerecht toch overleven. Het is wel mogelijk dat hij zijn licentie om de vis te bereiden zal verliezen na de bijna fatale fout. Zelf zegt de kok dat de autoriteiten hem niets kunnen maken. De fugu werd immers voor de kok zelf bereid en niet voor klanten in zijn restaurant. 

Uitslagen Jupiler League speelronde 12

Dit weekend werd in de Jupiler League de 12e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.
Uitslagen:
ThuisUitUitslagen
AGOVV Apeldoorn FC Zwolle 2-1
BV Veendam Helmond Sport 1-1
FC Dordrecht MVV 1-1
FC Eindhoven FC Emmen 2-2
FC Omniworld FC Den Bosch 1-2
Fortuna Sittard SC Cambuur-Leeuwarden 1-4
Go Ahead Eagles RBC Roosendaal 1-0
HFC Haarlem Excelsior 2-1
TOP Oss RKC Waalwijk 0-3
VVV-Venlo Telstar 1-0

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 VVV-Venlo 12 9 2 1 29 29-8
2 RKC Waalwijk 12 6 6 0 24 21-9
3 Excelsior 12 8 0 4 24 21-12
4 Helmond Sport 12 6 3 3 21 22-16
5 FC Den Bosch 12 5 4 3 19 24-15
6 FC Zwolle 12 5 4 3 19 19-14
7 SC Cambuur-Leeuwarden 12 6 1 5 19 23-19
8 BV Veendam 12 5 4 3 19 17-18
9 MVV 12 4 5 3 17 16-11
10 TOP Oss 12 4 4 4 16 16-18
11 HFC Haarlem 12 5 1 6 16 19-24
12 Go Ahead Eagles 12 4 4 4 16 10-16
13 RBC Roosendaal 12 4 3 5 15 15-16
14 AGOVV Apeldoorn 12 4 3 5 15 17-21
15 FC Eindhoven 12 2 6 4 12 21-26
16 FC Emmen 12 3 3 6 12 14-28
17 Fortuna Sittard 12 1 6 5 9 11-20
18 FC Dordrecht 12 2 2 8 8 10-16
19 Telstar 12 1 5 6 8 13-22
20 FC Omniworld 12 2 2 8 8 10-19

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Serhat Koc FC Eindhoven 9
2Sandro Calabro VVV-Venlo 8
3Sjoerd Ars RBC Roosendaal 7
4Michiel Hemmen BV Veendam 6
=Dries Mertens AGOVV Apeldoorn 6
=Ruud Berger RKC Waalwijk 6
=Ruud ter Heide SC Cambuur-Leeuwarden 6
5Koen van der Biezen FC Den Bosch 5
=Ruben Schaken VVV-Venlo 5
=Fred Benson RKC Waalwijk 5
=Robert Braber Excelsior 5
=Roy Stroeve FC Emmen 5
=Wilmer Kousemaker HFC Haarlem 5
=Gunther Thiebaut MVV 5
=Nassir Maachi SC Cambuur-Leeuwarden 5
=Glynor Plet Telstar 5

Programma:

DatumThuisUit
24/10Excelsior TOP Oss
24/10FC Den Bosch FC Eindhoven
24/10FC Dordrecht Fortuna Sittard
24/10FC Emmen AGOVV Apeldoorn
24/10FC Zwolle RKC Waalwijk
24/10Helmond Sport HFC Haarlem
24/10MVV FC Omniworld
24/10RBC Roosendaal SC Cambuur-Leeuwarden
24/10VVV-Venlo BV Veendam
24/10Telstar Go Ahead Eagles

Dieven stelen 2,5 ton zwaar beeld

In Kopenhagen zijn dieven erin geslaagd een 2,5 ton zwaar beeld van koning David te stelen. Het bronzen beeld werd gestolen uit een steenhouwerij in de Deense hoofdstad waar het gerepareerd zou worden. Dat meldde de deken van de kathedraal van Kopenhagen. "Aanvankelijk dachten we dat het een grap was. Maar dat was niet zo. Dit is niet zomaar iets dat je in je venster zet", aldus de verbouwereerde deken Anders Gadegaard. "Iemand moet een vrachtwagen en een kraan hebben gebruikt om het beeld mee te nemen."

Het ruim drie meter hoge beeld van de koning, die de reus Goliath zou hebben verslagen, staat normaal gesproken voor de kathedraal. Drie maanden geleden werd het echter naar de steenhouwerij gebracht ter reparatie, nadat er een auto tegenaan was gereden. Door de aanrijding was het granieten voetstuk vernield. Het beeld had afgelopen maandag al terug naar zijn oude stek moeten gaan, maar de steenhouwer merkte toen op dat het verdwenen was.

Volgens Gadegaard zal het voor de dief moeilijk zijn om het beeld te verkopen. Hij denkt dan ook dat het beeld gestolen is om het brons te smelten. Omdat de kerk geen tekeningen of nauwkeurige foto's van het beeld heeft, zal het zeer moeilijk zijn een replica van het beeld te laten maken. Het originele beeld is door de Deense beeldhouwer Jens Adolf Jerichau gemaakt en het stond sinds 1860 aan de rechterkant van de kerk. Aan de andere kant staat een beeld van Mozes.

Pratchett gaat weer schrijven voor de nieuwe Overlords

Rhianna Pratchett, dochter van de welbekende schrijver Terry Pratchett, heeft aardig wat naam gemaakt in de gamesindustrie. Geen wonder dat ze dan ook kort geleden werd genomineerd voor de Best Videogame Script bij de Writers' Guild Awards die in november zullen worden uitgereikt. Ze werd vooral bekend door Overlord, en ze wordt nu blijkbaar beloond met een nominatie. Als bedankje gaat Pratchett weer voor het verhaal zorgen in Overlord Minions voor de DS en Overlord Dark Legend voor de Nintendo Wii.


Rhianna Pratchett heeft naast Overlord ook voor Mirror's Edge en Heavenly Sword het verhaal geschreven. Voor onze jongens van Triumph Studios is het in ieder geval zeer goed nieuws. De jongens uit ons kikkerlandje hoeven zich geen zorgen meer te maken om het verhaal.

Man rijdt 200 paaltjes omver

Een 28-jarige Rotterdammer had gisterenavond zoveel gedronken dat hij dat nog lang in zijn portemonnee zal blijven voelen. Naast twee processen-verbaal en een kapotte auto, heeft de man ook nog de rekening gepresenteerd gekregen voor minimaal tweehonderd reflectorpaaltjes van Rijkswaterstaat.

Rond drie uur vanochtend werd de man door een medewerker van de ANWB gevonden in de berm bij tankstation Bijleveld bij Harmelen. De man maakte een verwarde indruk waarop de politie gewaarschuwd werd. Deze ontdekte al snel dat de man behoorlijk veel alcohol genuttigd had. Daarnaast werd vastgesteld dat de auto van de man aan de voorkant flink beschadigd was, maar de oorzaak hiervan bleef enige tijd onduidelijk.

Nadat de politie contact opnam met Rijkswaterstaat werd het mysterie rond de schade snel opgelost. Vanaf de afslag Woerden had de man in de richting van Utrecht over de linker rijstrook gereden. De man ontdekte tijdens zijn rit nog een strook asfalt aan zijn linkerkant, waarop hij besloot dat hij liever daar ging rijden. Deze strook, de redresseerstrook, is alleen bedoeld voor wegwerkzaamheden.

De redresseerstrook was afgesloten met reflecterende paaltjes, maar dat maakte de Rotterdammer niet uit. Hij presteerde het om precies op de lijn van de paaltjes te rijden, waardoor hij minimaal tweehonderd van de reflecterende paaltjes onherstelbaar beschadigd heeft. De man staakte zijn rit toen hij op het dashboard een rood lampje op zag lichten. De radiateur van de auto bleek door de rit lek te zijn geslagen.

Microsoft moet wellicht Xbox 360 winst afstaan

De gemiddelde Xbox 360 gamer is inmiddels bekend met de Red Ring of Death, al dan niet uit eigen ervaring. Microsoft moet zich hierover verantwoorden voor de rechter, aangezien de softwaregigant mogelijk al bekend was met dit euvel voordat de console op de markt kwam. Volgens bronnen heeft Microsoft deze kennis voor zich gehouden om te kunnen concurreren met Nintendo's Wii en Sony's PlayStation 3. Mogelijk moet Microsoft, als het deze rechtszaak verliest, alle winst op de Xbox 360 afstaan en krijgen kopers van de console de mogelijkheid hun geld terug te krijgen als ze de spelcomputer inleveren.

Weergave-problemen met de PSP-3000

Enig verontrustend nieuws vanuit het Sony handheld kamp bereikte ons: Er zijn meldingen binnen gekomen dat de PSP-3000 problemen zou hebben met de weergave op het LCD scherm. Er treden interlace problemen op, dit houdt in dat sommige beeldlijnen niet correct worden weergeven. Dit komt bij zowel films als spellen voor en is goed merkbaar op het moment dat de actie snel gaat.

Ter vergelijking hebben we een tweetal screenshots:



De screenshot aan de linkerkant is het beeld zoals het zou moeten zijn, aan de rechterkant is de psp 3000 aan het werk.

Australië krijgt verplicht internetfilter

De internetfilters die momenteel in testfase zijn, kunnen naar alle waarschijnlijkheid niet volledig uitgeschakeld worden. In 2007 besloot de Australische regering dat alle internetproviders ‘illegale’ websites moeten blokkeren door een verplicht internetfilter te installeren. De filters, van het project Cyber Safety Plan, kosten zo’n 64 miljoen euro en komen ook met een ‘aanvullend pakket’ dat erotische webpagina’s moet blokkeren.

Aanvankelijk was de bedoeling dat burgers onbeperkt internettoegang konden krijgen door een aanvraag in te dienen bij de Australian Communications and Media Authority, aangezien het complete filterpakket bij elk huishouden in werking zal treden. Het opstellen en beheren van de zogenoemde blacklist komt onder de verantwoording van deze toezichthouder.

Een verontruste systeembeheerder heeft echter een Australische website laten weten dat het geenszins het geval is dat men onbeperkt toegang kan krijgen tot het internet na aanvraag.
Men kan een deel van de filter, die content ongeschikt voor kinderen blokkeert, uitschakelen, maar het andere deel van de filter dat “illegaal” materiaal blokkeert kan niet worden uitgeschakeld. Een woordvoerder van de Australische regering heeft dit inmiddels bevestigd.

Lego World roept op zonder kaartje niet te komen

De organisatie van Lego World roept mensen zonder een toegangskaart op niet naar de IJsselhallen in Zwolle te komen. Het evenement is uitverkocht, meldde een woordvoerster vandaag.

Het jaarlijkse Lego World in de IJsselhallen opende gisteren de deuren. "Toen kwamen al veel mensen zonder kaartje na uren in de auto gezeten te hebben. Vanochtend hebben we wederom honderden mensen moeten teleurstellen. Uit veiligheidsoverwegingen mogen we niet meer mensen toelaten."

Alleen voor de openstelling op maandagavond zijn nog kaarten beschikbaar. Het evenement rond de gekleurde bouwsteentjes duurt nog tot en met dinsdag. In totaal zijn circa 70.000 kaarten verkocht.


  (foto: ANP)

Hoofdverdachte hiv-zaak: Ik heb niemand besmet

"Ik heb nooit de intentie gehad om mensen moedwillig te besmetten. Dat heb ik ook nooit gedaan." Dat heeft de hoofdverdachte in de geruchtmakende hiv-zaak, Peter M., vandaag op de laatste zittingsdag voor de rechtbank in Groningen verklaard.

Volgens M. overheersen bij hem gevoelens van schaamte en spijt. "Het valt me zwaar allemaal. Ik heb nooit verkeerde bedoelingen gehad", zei hij. "Ik heb nooit iets beraamd of gepland. Het verkrachten en bewust besmetten van mensen vind ik een verwerpelijke gedachte. Daar distantieer ik me echt van."

Volgens de verdachte was er sprake van een subcultuur onder homoseksuele mannen. "In mijn visie moet dit alles in een brede context worden gezien. Er was sprake van een cultuur waarin iedereen zijn eigen risico's nam en de grenzen opzocht. Een subcultuur van drugs- en alcoholgebruik en onveilige seks, waaraan veel mensen meededen en waarvoor iedereen ook steeds terugkwam." M. zegt naïef te zijn geweest en risico's te hebben onderschat. "Onder invloed van drugs heb ik verkeerde keuzes gemaakt."

Binnenhof niet meer bewoond

Het Binnenhof in Den Haag is sinds deze week onbewoond. De huismeester, die sinds twintig jaar met zijn vrouw in het bekendste hof van Nederland woonde, heeft de deur voor de laatste keer achter zich dichtgetrokken.

Een woordvoerster van de Eerste Kamer bevestigde vandaag een bericht over deze laatste bewoners in het AD. Het was traditie dat een huismeester in het Binnenhof woonde. Volgens de woordvoerster komt hier nu een einde aan. Het woonhuis van het echtpaar wordt omgebouwd tot kantoorruimte voor de Tweede Kamer.

FOK!: Di Stéfano beste Spanjaard ooit

Alfredo di Stéfano is door de users van het FOK!voetbalforum verkozen tot beste Spaanse voetballer aller tijden. In de finale werd Raúl González Blanco met een minimaal verschil verslagen.

Di Stéfano, een geboren Argentijn, leidde Real Madrid in de jaren vijftig naar enorme successen, onder meer door vijfmaal op rij de Europacup I te winnen. Doordat hij meer interlands voor Spanje speelde dan voor Argentinië (of Colombia) mocht hij aan het toernooi meedoen. Verliezend finalist Raúl is de eerste nog-actieve finalist in de reeks. De aanvaller van Real Madrid gaf in de finale pas bij 17-20 gewonnen.

Op weg naar de finale versloeg Di Stéfano achtereenvolgens Luis Regueiro, José Antonio Reyes, Antonio Maceda, Ricardo Zamora, Iker Casillas, José Antonio Camacho en Emilio Butragueño. Raúl versloeg Adelardo Rodríguez, Andrés Iniesta, Andoni Goikoetxea, Carles Puyol, Josep Guardiola, José Antonio Camacho en Emilio Butragueño.

Dit toernooi was de vijfde in een reeks die gaat bepalen wie de beste speler ooit is. De halve finalisten van alle toernooien gaan naar het eindtoernooi. Gerd Müller, Sir Bobby Charlton, Pelé en Johan Cruijff wonnen eerder al de toernooien van respectievelijk Duitsland, Engeland, Brazilië en Nederland. Het volgende toernooi is van Frankrijk, en er kan nu gestemd worden voor ronde 1.

Iran schaft doodstraf voor minderjarigen af

Iran schaft de doodstraf voor minderjarigen af. Het besluit werd vandaag verwelkomd door mensenrechtenorganisaties, maar ze twijfelen of de maatregel wordt uitgevoerd. Dit jaar executeerde de islamitische republiek tot dusver zes minderjarigen.

De doodstraf voor alle jongeren wordt volgens de Iraanse plaatsvervangende procureur-generaal Hussein Zebhi omgezet in levenslang. Later komen de jonge gedetineerden dan nog weer in aanmerking voor strafvermindering.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn in Iran sinds begin 2005 in totaal 26 minderjarigen geëxecuteerd. In die periode werden in de rest van de wereld zes jongeren terechtgesteld.

In 2004 kwam Iran ook al met een dergelijk verbod, maar gingen executies van minderjarigen daarna gewoon door. De internationale wet verbiedt de doodstraf voor minderjarigen.

Tientallen doden door luchtaanval Pakistan

Pakistan heeft ongeveer zestig militanten gedood door een luchtaanval in de Swat-vallei in het noordwesten van het land. Dat heeft het leger vandaag bekendgemaakt.

Bij de aanval werden twee trainingskampen verwoest, aldus een legerwoordvoerder. Pakistan probeert al een jaar lang de controle te krijgen over de Swat-vallei. De islamitische leider Maulana Fazlullah had hier opgeroepen tot een heilige oorlog tegen de overheid. Fazlullah wil strenge islamitische wetten invoeren in de vallei, ooit een toeristische attractie wegens zijn natuurschoon.

  (foto: ANP)

ING in rode cijfers door crisis

Bankverzekeraar ING is door de kredietcrisis in de rode cijfers terechtgekomen. Het concern verwacht in het derde kwartaal een nettoverlies van circa 500 miljoen euro te lijden. Dat heeft het concern vandaag bekendgemaakt.

Door de onrust op de financiële markten heeft ING voor 1,6 miljard euro moeten afwaarderen op onder meer aandelen en obligaties. Ook op de waarde van vastgoed heeft ING moeten afwaarderen.

Verder heeft de bankverzekeraar 1,5 miljard euro af moeten waarderen op zijn investeringen in complexe financiële derivaten. Het gaat daarbij onder meer om zogeheten collateralized debt obligations. Veel financiële instellingen wereldwijd hebben moeten afschrijven op deze bezittingen, die worden gezien als de oorzaak van de kredietcrisis.

ING zei verder dat zijn kapitaalpositie in overeenstemming is met zijn eigen doelstellingen. De verhouding tussen de schulden en het eigen vermogen, een maat voor de gezondheid van een financiële instelling, stond op 15 procent.

Het concern laat in het midden of zich tot de staat zal wenden voor steun. De Nederlandse overheid stelde vorige week een fonds van 20 miljard euro beschikbaar voor ondersteuning van Nederlandse financiële instellingen die kapitaal nodig hebben. De overheid is verder bereid om tot 200 miljard euro aan leningen tussen banken te garanderen om de kredietverstrekking op gang te houden.

"De merites van het overheidsprogramma zullen worden overwogen, zodra de details beschikbaar zijn", aldus ING in een verklaring.

  (foto: ANP)

Van Basten blij met Ajax-publiek

Voor Ajax is dit weekend zeer belangrijk. De Amsterdammers krijgen zaterdagavond FC Groningen op bezoek in de Arena. Marco van Basten erkent de noodzaak van een goed resultaat.

"Voor ons is het zaak om na de nederlaag tegen sc Heerenveen weer een positief gevoel te krijgen", begint hij zijn wekelijkse perspraatje. "De maandag erna hebben we een goed gesprek gehad en is de wedstrijd nog eens teruggekeken. Meer mogelijkheden hadden we niet vanwege alle interlands."

"Groningen heeft een goede ploeg", meende de Ajax-trainer over de nog ongeslagen equipe van Ron Jans op Ajax.nl. "Hun voordeel is dat veel jongens al wat langer met elkaar in één elftal spelen. Daarnaast hebben ze een paar jongens die wel van wanten weten."

Daarbij denkt Van Basten dat het publiek in de Amsterdam ArenA Ajax een steun in de rug kan geven. "Ik ben blij met de houding van het publiek. De supporters hebben ons al een paar keer geholpen op moeilijke momenten. Hopelijk kunnen we daar tegen FC Groningen weer op rekenen. We zullen met z'n allen dit jonge team, zestien spelers zijn onder de 22 jaar, moeten proberen te helpen."

Geen vervanging voor Canada en Frankrijk

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft in China bekend gemaakt dat er geen vervangende races komen voor Canada en Frankrijk. Hierdoor zal de racekalender volgend jaar maar zeventien races tellen.

In Shanghai pleitten de teambazen er voor om de race in Canada terug op de kalender te krijgen, omdat Noord-Amerika een belangrijke afzetmarkt vormt voor de auto's, maar vooraf werd de kans op terugkeer op de kalender van de race al op nul geschat. "Ze kunnen dat niet weten, maar ze hebben wel gelijk," aldus Ecclestone. "Er zijn nu zeventien races, dat is toch wat iedereen wil? We gaan alleen nog wat schuiven om de gaten in de kalender op te vullen."

Ballack aan beide voeten geopereerd

Chelsea-middenvelder Michael Ballack heeft vrijdag in Augsburg een operatie aan beide voeten ondergaan. De Duitse international had woensdag na de interland tegen Wales opnieuw geklaagd over pijn, waarna een dag later onderzoek volgde.

Daaruit bleek dat er bij beide voeten sprake was van goedaardige weefselvorming. Ballack werd daarop na overleg met de artsen van Chelsea vrijdag al in Duitsland geopereerd. Wanneer het herstel normaal verloopt, kan hij binnen twee weken de training hervatten.

PSV wint in Euro League

De waterpoloheren van PSV/Bekkers hebben hun eerste overwinning geboekt in de tweede ronde van de Euro League.

PSV klopte de Oekraïense kampioen Iljichevets Marioepol met 6-3. Robin Lindhout en de Hongaar Bence Szilvasan scoorden beide tweemaal. Eerder ging PSV in uitwedstrijden onderuit tegen Jadran Herceg Novi uit Montenegro (20-5) en Spartak Volgograd uit Rusland (16-6).

Zaterdag treft ploeg de van coach Peter Simons het Griekse Ethnikos Piraeus. Zondag is Honved Boedapest de laatste tegenstander. De beste twee ploegen plaatsen zich voor de volgende ronde. De nummers drie en vier waterpoloën spelen verder in de LEN Trophy.

FIA geeft duidelijkheid over standaardmotoren

De FIA heeft haar plannen ontvouwd over de invoering van standaardmotoren in de Formule 1. De FIA wil een fabrikant aanwijzen die een motor en een versnellingsbak ontwerpt. Daarna mogen de teams beslissen om ze de motor zelf conform het ontwerp bouwen of dat uitbesteden.

Een woordvoerder van de FIA geeft uitleg hierover: "De FIA wil de reglementen zo aanpassen, dat alle Formule 1-teams gebruik zullen maken van een standaardmotor. De leverancier zal een gedetailleerd ontwerp neerzetten en volledig functionerende motoren leveren, of het ontwerp zelf, waardoor de teams hun eigen standaardmotor kunnen bouwen."

"Mochten de fabrikanten besluiten om een deel van de motor of de gehele krachtbron zelf te maken, dan zal de leverancier de FIA assisteren bij het controleren van die motoren. Alle onderdelen moeten dan volgens de gezette richtlijnen zijn gebouwd."

Om het plan kracht bij te zetten heeft de FIA in China inmiddels aangegeven dat fabrikanten die voor 2010 het ontwerp van de standaardmotor willen leveren zich kunnen melden. De FOTA wil in Genève met de FIA overleggen over het plan. Mocht het doorgang vinden, dan overwegen enkele fabrikanten om zich terug te trekken uit de Formule 1.

[Update] LittleBigPlanet uitgesteld vanwege achtergrondmuziek

De dag 24 oktober wordt 'm niet. De dag die bekend ging worden als de dag van de release van LittleBigPlanet. Helaas wordt het die dag niet. Verscheidene retailers hebben hun klanten laten weten dat ze nog even moeten wachten met de game. De nieuwe releasedatum zal waarschijnlijk 14 november worden.

Een officiële medeling van Sony is er echter nog niet. Maar als retailers volop hun klanten gaan mailen dat ze nog eventjes moeten wachten, is het vrijwel zeker dat de game écht is uitgesteld.

Update:
Sony heeft inmiddels laten weten dat één van de tracks van de achtergrondmuziek twee uitdrukkingen bevat uit de Koran. In de week van 27 oktober wordt de game in elk geval gedistribueerd in de Verenigde Staten. Via Joystiq is bekend geworden om welke track het gaat: Toumani Diabaté's Symmetric Orchestra Boulevard de l'Indépendance - Tapha Niang.

Dekkers tekent bij Garmin

Hans Dekkers rijdt de komende twee jaar voor Garmin. De 27-jarige Nederlandse wielrenner kwam dit jaar uit voor Mitsubishi-Jartazi.

Garmin rijd vanaf volgend seizoen met een ProTour licentie. Afgelopen week boekte Dekkers zijn eerste zege van het seizoen door in het Belgische Putte-Kapellen de Sluitingsprijs.

Bij Garmin rijden ook al de Nederlanders Martijn Maaskant, Huub Duyn en Raymond Kreders. Die laatste komt uit in de opleidingsploeg.

Symonds: "Geen verbetering Renault-motor"

Technisch Directeur van het Renault F1-team Pat Symonds spreekt de geruchten dat Renault de motor verbeterd heeft en daardoor voor de winst kon gaan tegen. Hij geeft echter wel toe dat de motor een betrouwbaarheidsupdate heeft ondergaan, maar hij ontkent dat het meer vermogen op zou leveren.

De Renault-motor stond bekend als een van de zwakkere in het veld en voor Monza heeft het team met goedkeuring van de FIA aan de motor mogen werken. "Het ging puur om de betrouwbaarheid. Onze motor heeft echt niet ineens meer vermogen," aldus Symonds zich in Marca. "We kenden wat problemen met onze specificatie en hebben de FIA, net zoals andere teams hebben gedaan, gevraagd of we wat zaken mochten veranderen. Dat mocht." Toyota heeft hierover haar ongenoegen geuit.

De aanpassing betrof waarschijnlijk een verbetering van de zuigers, waardoor een betere afstelling van de motor mogelijk moet zijn, echter hult Symonds zich hierover in duisternis. Dat het team zo'n grote sprong heeft gemaakt en in Singapore en Japan heeft gewonnen, wijdt hij ook aan Fernando Alonso die zes tienden extra in de auto weet te vinden. "Vergeleken met wie, met mij? Wel is het voor ons overduidelijk dat hij de beste coureur ter wereld is en we hopen nog lang met hem samen te werken. Ik hoop van harte dat Fernando bij Renault blijft."

Deze winter minder vluchten Schiphol

Op Schiphol zijn voor het winterseizoen, dat eind oktober begint, ongeveer achtduizend vluchten (5 procent) minder aangevraagd dan vorig jaar. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van Airport Coordination Netherlands, waar luchtvaartondernemingen hun zogenoemde slots moeten aanvragen.

Volgens slotcoördinator Michiel van der Zee was er vorig winterseizoen en in het nog lopende zomerseizoen ook al sprake van een lichte teruggang in de aanvragen voor vluchten. "Dat kwam vooral door de invoering van de vliegtaks." Het ging toen om 1 procent minder vluchten ten opzichte van een jaar eerder. Waar toen alleen Schiphol een teruggang zag, hebben nu ook luchthavens als Londen en Parijs last van een teruglopende vraag naar vliegreizen door de haperende economie. Wel is de teruggang bij Schiphol groter dan bij andere vliegvelden.

  (foto: ANP)

Sri Lanka vernietigt tsunami hulpgoederen

Sri Lanka gaat meer dan 5 ton rottende rijst en linzen vernietigen die bestemd was voor de slachtoffers van de tsunami in december 2004.

Volgens de autoriteiten in de zuidelijke stad Galle is de voedselhulp door bureaucratisch geklungel nooit verspreid onder de hongerige bevolking in de stad Habaraduwa. Onafhankelijke accountants zeggen dat slechts een fractie van de hulp op Sri Lanka bij de slachtoffers is terechtgekomen. Op Sri Lanka kwamen circa 31.000 mensen om door de tsunami. Nederlanders doneerden destijds meer dan 200 miljoen euro aan Giro 555.

Stevens: "Marcellis heeft goed gespeeld"

Bij de selectie van Dirk Marcellis voor Oranje plaatste trainer Huub Stevens in eerste instantie nog wat vraagtekens. Na de twee interlands van de jonge PSV'er is ook Stevens overstag. Hij prijst zijn pupil dan ook voor zijn optredens tegen IJsland en Noorwegen.

"Het Nederlands elftal heeft goed gespeeld en Dirk is daar een onderdeel van. Hij heeft goed en slim gespeeld en weinig fouten gemaakt. En dat op een positie waar hij nog niet zo vaak heeft gespeeld. Van de ervaring die hij heeft opgedaan, wordt hij alleen maar beter. Die moet hij ook bij PSV gaan omzetten." Morgen neemt Marcellis het met PSV op tegen NAC Breda.

Brand in gebouw op Mediapark

Op het Mediapark in Hilversum is omstreeks 18.15 uur brand uitgebroken in een van de gebouwen. Het gaat om het Videocentrum, waar op de zesde etage korte tijd een brand woedde. In het pand zijn onderdelen van de NOS gevestigd.

Volgens de brandweer was het vuur om 18.45 uur onder controle. Alle medewerkers hebben het gebouw moeten verlaten. Er raakte niemand gewond. Inmiddels mag iedereen die op de eerste vijf etages werkt, weer terug. Over de oorzaak van de brand kon een voorlichter nog niets zeggen. Op de zesde etage vinden verbouwingswerkzaamheden plaats.

Aantal rokers daalt tot dieptepunt

Het aantal rokers in Nederland daalt dit jaar tot het laagste niveau ooit, meldt anti-rookclub Stivoro op basis van onderzoek van TNS Nipo. "Zeer waarschijnlijk duikt het aantal rokers aan het eind van het jaar voor het eerst onder de 27 procent", verklaart directeur van Stivoro Lies van Gennip. Het rookverbod en een grote anti-rookcampagne zouden de daling hebben veroorzaakt.

Vier jaar geleden daalde het aantal rokers in Nederland voor het laatst significant van 29,9 naar 27,7 procent. Dat jaar werd een rookverbod op werkplekken en in het openbaar vervoer van kracht. Bovendien stegen de accijnzen op rookwaar dat jaar fors. Tussen 2004 en 2007 bleef daarna het aantal rokers in Nederland tussen de 27,5 en 28,5 hangen.

Het rookverbod dat sinds 1 juli in de horeca geldt en de campagnes van Stivoro lijken nu opnieuw een flinke daling teweeg te brengen. Uit het onderzoek van TNS Nipo blijkt dat in mei en juni, voor het ingaan van het rookverbod in juli, zeshonderdduizend rokers hun laatste peuk uitdrukten. Vanaf juli zouden nog eens ruim 270 duizend rokers zijn gestopt en ruim een half miljoen rokers zouden van plan zijn dit jaar te stoppen.

Bovendien zouden meer mensen dan normaal het volhouden om met roken te stoppen. Ruim een kwart van de mensen die in mei of juli stopten met roken, heeft sindsdien van de rookwaar af kunnen blijven. Normaal gesproken blijft volgens Stivoro niet meer dan tien tot twintig procent na drie maanden nog altijd van de sigaretten af.


Aantal rokers daalt tot dieptepunt  (foto: DAG)

El-Akchaoui neemt spanning voor derby weg

Komend weekeinde staat de derby van Gelderland weer op het programma. NEC is de gastheer van Vitesse.

NEC-speler Youssef El-Akchaoui heeft de derby al eens beslist. "Ik scoorde in mijn eerste derby in de 93ste minuut uit een penalty. Daar hangt nog iedere wedstrijd een spandoek voor in het stadion. Dat vind ik mooi. Ik nam de penalty's niet, maar de druk op een derby is hoog. Dus vooraf durfde niemand. Ik wel", vertelt hij aan Omroep Gelderland.

El-Akchaoui wil de spanning niet onnodig opvoeren bij zijn medespelers. "Ik probeer juist de druk weg te halen bij de jonge jongens. Al vind ik dat NEC thuis altijd moet winnen van Vitesse."

Plannen voor 24-uursrace in de wielersport

Na de 24 uur voor racewagens zijn er nu serieuze plannen om hetzelfde idee te introduceren bij het wielrennen. Wieler Magazine meldt dat ex-Crédit Agricole-teambaas Roger Legeay de formule van de beroemde 24-uursrace van Le Mans wil gaan toepassen bij het wielrennen.

De bedoeling is dat wielerploegen aan de start verschijnen met minimaal één en maximaal acht renners per ploeg. Het team dat het meeste aantal rondjes aflegt is de winnaar van het evenement. Waarschijnlijk zal het evenement op 22 en 23 augustus 2009 op het circuit van Le Mans worden verreden.

Left 4 Dead pre-orders doen het beter dan The Orange Box

Het gaat zeer goed met Left 4 Dead. De pre-order actie is van start gegaan en de huidige cijfers beloven veel goeds. Zo goed zelfs dat de pre-orders veel beter verlopen dan de pre-orders van The Orange Box. Left 4 Dead heeft ongeveer 65% meer pre-orders dan The Orange Box, een hoog percentage dus.

"With just over four weeks until launch, Left 4 Dead is showing every sign of topping The Orange Box on both the PC and Xbox 360, at retail as well as on Steam. Our pre-sell numbers at retail have jumped to over 65% greater than Orange Box at the same proximity to launch, and we're seeing tremendous enthusiasm for the product in what promises to be another great year for gaming on both platforms," aldus Doug Lombardi, vice-president van de marketingafdeling van Valve.

Left 4 Dead komt op 18 november uit voor de Xbox 360 en PC. Mocht je nog geïnteresseerd zijn in de game; je krijgt 10% korting op het pre-orderen van deze game.

Autodief verliest dagvaarding op plaats delict

Een 16-jarige jongen uit het Duitse Oberhausen heeft bij een inbraak in een ondergrondse parkeergarage een dagvaarding verloren waarop zijn naam en adres stonden. De knaap probeerde een daar geparkeerde auto te stelen. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

Omdat het de jongen niet lukte de auto te starten, nam hij de autoradio en aluminium velgen mee en verdween. Met de verloren dagvaarding duurde het niet lang voor de politie de tiener in zijn kraag vatte.

Broer Madonna wijt scheiding aan kabbala

Volgens Christopher Ciccone, de broer van Madonna, heeft het geloof van de zangeres haar huwelijk om zeep geholpen. "De kabbala-sekte waar Madonna haar leven aan wijdt, speelde een grote rol in dit huwelijk", vertelt hij in de Duitse krant Bild. "Het huwelijk was er volkomen van afhankelijk."

Ciccone, die onlangs een onthullend boek schreef over zijn zuster, met wie hij al geruime tijd gebrouilleerd is, meent dat er weinig kans is op een hereniging van Madonna en Guy Ritchie. "Met twee zulke ambitieuze en eigenwijze karakters zou dat gewoon te moeilijk zijn."

De 48-jarige broer van Madonna heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij niet met Ritchie door één deur kan. "Guy is niet de makkelijkste man om mee om te gaan", legt hij uit. "Ik had misschien kunnen proberen om haar tegen te houden. Maar ik heb me altijd voorgenomen om de personen met wie Madonna omgaat met open armen te verwelkomen. Of het nu ging om Warren Beatty, Sean Penn of Carlos Leon."

Woensdag maakte de 50-jarige superster bekend dat haar huwelijk met regisseur Ritchie niet meer te redden is. Het stel trouwde bijna acht jaar geleden in Schotland. Het koppel heeft nog geen overeenstemming bereikt over de financiële afhandeling van de scheiding.


Broer Madonna wijt scheiding aan kabbala  (foto: DAG)

Duitse dakloze uit holle boom bevrijd

Een dakloze is in een park in het Duitse Stuttgart uit een holle boom gered. Hij had daar sinds enkele dagen ziek en in hulpeloze toestand zijn kamp opgeslagen, maar kon zichzelf niet meer bevrijden. De 43-jarige man is door hulpverleners naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft de politie vandaag gezegd.

Twee stadswachten liepen gisteren met een diensthond door het park, toen het beest zijn baasje plotseling richting een boom trok. Daar zagen zij in een holte van de boom de dakloze in een deken gerold liggen. De man was aanspreekbaar en vertelde dat hij te ziek en te zwak was om weer uit de holte te klimmen. De verticale scheur in de boom was ongeveer veertig centimeter breed en een meter hoog en bevond zich op grondniveau.

Van der Kruis persona non grata bij Emmen

Michael van der Kruis heeft zijn laatste wedstrijd voor FC Emmen gespeeld. De 29-jarige verdediger werd onlangs al voor drie duels geschorst door de deze week ontslagen trainer Gerry Hamstra.

Interim-trainer Thiemo Meertens was tegenover RTV Drenthe duidelijk: "Ik laat me er niet over uit waarom hij weg mag, maar één ding is zeker: hij speelt niet meer. Maar we hebben zijn contract - dat loopt tot het einde van het seizoen - te respecteren."

Van der Kruis kwam vorig seizoen naar Emmen en speelde vervolgens 36 van de 38 duels in de Jupiler League. Ook dit seizoen was hij al negen keer van de partij. Een gebeurtenis op de training zou de oorzaak zijn voor het conflict.

'Juventus wil Afellay'


De naam Ibrahim Afellay duikt steeds vaker op in toonaangevende Europese sportkranten. De middenvelder van PSV wordt vrijdag in Tuttosport genoemd als een van de mogelijke aanwinsten van Juventus in de winterstop.

De Bianconeri zijn naarstig op zoek naar een opvolger van Pavel Nedved, die eind augustus zijn 36e verjaardag vierde. Zij kunnen Afellay dankzij een clausule in zijn contract overnemen voor 15 miljoen euro.

Behalve Afellay volgt Juventus Yuri Zhirkov (CSKA Moskou) en Bastian Schweinsteiger (Bayern München) met meer dan normale interesse. Engelse media brachten Afellay, wiens contract bij PSV doorloopt tot medio 2011, afgelopen week in verband met Arsenal.

Kredietcrisis boeit ook jongeren

De kredietcrisis houdt ook jongeren bezig. Uit een enquête die NOS Headlines samen deed met het Top-X-jongerenpanel van EénVandaag blijkt dat ruim 80 procent van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar de afgelopen week met familie of vrienden over de crisis heeft gepraat.

Ruim 1750 jongeren tussen de 12 en 24 jaar vulden de enquête in. Ze zijn goed op de hoogte van de problemen. Meer dan de helft weet waar het allemaal over gaat. Driekwart van de jongeren volgt het nieuws over wat er gaande is. De meesten zijn ook tevrede over de hoeveelheid aandacht vanuit de media voor de economische crisis. Twintig procent van de jongeren vindt dat de Nederlandse kranten, televisiezenders en internetsites te veel aandacht besteden aan de crisis.

Bijna een kwart van de ondervraagden is bang dat de crisis hen persoonlijk raakt, bijvoorbeeld doordat ze geen hypotheek kunnen krijgen. Maar driekwart maakt zich niet meer zorgen dan normaal of boeit het helemaal niet.

De aanpak van de Nederlandse regering is tenslotte reden tot tevredenheid onder de ondervraagden. Het merendeel denkt dat het allemaal wel weer op z'n pootjes terecht komt.

Franse bank verliest 600 miljoen door 'incident'

De Franse bank Caisse d'Epargne heeft als gevolg van "een ernstig incident" circa 600 miljoen euro verloren bij de handel in complexe beleggingsproducten. De maakte de bank vandaag bekend.

In een verklaring laat Caisse d'Epargne weten dat "als gevolg van de extreme grilligheid op de markten en de val van de aandelenbeurzen in de week van 6 oktober zich een ernstig incident in de derivatenhandel van Caisse d'Epargne heeft voorgedaan".

Financiële derivaten zijn beleggingsinstrumenten die hun waarde ontlenen aan de waarde van een ander goed, zoals aandelen of olie. Het is onduidelijk wat er precies is misgegaan bij Caisse d'Epargne.

Een bron bij de bank meldde dat de financiële directeur van Caisse d'Epargne inmiddels is ontslagen. Tegen handelaren die verantwoordelijk waren voor het 'incident' zouden sancties zijn genomen.

Omzet kleine kroegen keldert door rookverbod

De omzet van kleine horecaondernemingen is sinds de invoering van het rookverbod gekelderd. Dat blijkt uit de cijfers van ongeveer tweehonderd bedrijven die het Horeca Actiecomité Buigen of Barsten uit Tilburg heeft verzameld.

De omzetverliezen lopen uiteen van 16 tot 42 procent, liet woordvoerder Wichard Taks vandaag weten.

Het registeren van de dalende omzetcijfers is een van de middelen van het actiecomité om minister Ab Klink (Volksgezondheid) te overtuigen het rookverbod voor de horeca te nuanceren. "In de landen om ons heen is het rookverbod al aangepast. Waarom kan dat in Nederland niet?", aldus Taks.

Het Tilburgse actiecomité heeft de handen ineengeslagen met de stichting Red de kleine horecaondernemer. Volgens de woordvoerder blijft het actievoeren voorlopig beperkt tot ludieke acties. Zo wil het Tilburse actiecomité minister Wouter Bos (Financiën) binnenkort de 1500 aangesloten kroegen te koop aanbieden voor 300 miljoen euro.


Rookverbod veroorzaakt omzetdaling  (foto: ANP)

Wilders ageert tegen voordracht Aboutaleb

Geert Wilders heeft de voordracht van Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam aangegrepen om opnieuw tekeer te gaan tegen de mogelijkheid van Nederlandse politici er een tweede nationaliteit op na te houden. Met Aboutaleb als burgemeester verwordt Rotterdam tot 'Rabat aan de Maas', zei de PVV-voorman vandaag. "Een Marokkaan als burgemeester van de tweede stad van Nederland is net zo gek als een Nederlander als burgemeester van Mekka."

Gisteren al kondigde Wilders' partijgenote Fleur Agema aan dat de partij de benoeming van Aboutaleb, momenteel staatssecretaris van Sociale Zaken, wil voorkomen. Eerder op de dag maakte de Rotterdamse gemeenteraad bekend de PvdA'er voor te dragen als opvolger van de huidige burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten (VVD). Aboutaleb wordt per 1 januari de eerste Nederlandse burgemeester van Marokkaanse komaf.

De voordracht van Aboutaleb leidde donderdag ook tot grote onvrede bij Leefbaar Rotterdam. Die partij is eveneens tegen de dubbele nationaliteit, en hekelde de manier waarop de voordracht tot stand is gekomen, buiten de openbaarheid.

Geert Wilders noemt het 'gekkenwerk' dat een Marokkaan burgemeester wordt van Rotterdam. "Aboutaleb kan beter burgemeester worden van Rabat in Marokko. Nog even en we krijgen een imam als aartsbisschop."

Wilders verzet zich al langer tegen Aboutaleb, omdat die naast een Nederlands paspoort ook een Marokkaans paspoort bezit. Marokkanen kunnen geen afstand doen van hun nationaliteit. De Marokkaanse overheid weigert dat te accepteren.

Toen Aboutaleb vorig jaar staatssecretaris werd, was die dubbele nationaliteit voor de PVV reden om een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen. Volgens de partij brengt het bezit van de Marokkaanse nationaliteit de loyaliteit van Aboutaleb aan de Nederlandse samenleving in gevaar.

Aboutaleb wil vandaag niet reageren. Een woordvoerder laat weten dat hij eerst de benoeming door de Koningin wil afwachten.


Wilders ageert tegen voordracht Aboutaleb  (foto: DAG)

Magnetron, Do het zelf

Je ziet het altijd bij Brainiac, normale huishoudelijke dingen die een erg leuk effect geven als je het in de magnetron stopt. En dan de melding, Don't try this at  home. Dat wil je natuurlijk wel zelf uit proberen, maar je wil geen vieze of kapotte magnetron daarom is er deze site hier kun je allerlei dingen in de magnetron stoppen en kijken wat er gebeurd.

Met dank aan Hannii voor de submit

AZ-internationals spoorloos

AZ-trainer Louis van Gaal is kwaad over het feit dat zijn ploeg nog drie interland-gangers mist.

Van de Mexicaan Hector Moreno werd vernomen dat hij in Madrid een vliegtuig had gemist, maar waar Romero en Brett Holman zijn is niet bekend. De kans lijkt klein dat de drie zondag zullen spelen voor AZ.

Volgens RTV Noord-Holland is Van Gaal met name boos over de situatie omtrent Romero, die slechts derde keeper is bij Argentinië, maar wel telkens wordt opgeroepen.

[MLB] Phillies naar WS, Rays nog niet

De Philadelphia Phillies hebben zich weer eens weten te plaatsen voor de World Series. De Phillies wonnen woensdag ook de vijfde wedstrijd in de best-of-seven serie tegen de Dodgers. Het is alweer vijftien jaar geleden dat de Phillies voor het laatst in de finale van de MLB stonden.

De Phillies stuurden hun ace Cole Hamels naar de heuvel. Die beslissingen zouden ze niet betreuren. Hij wierp zeven sterke innings en gaf maar één punt op. Zijn tegenstander daarentegen, Chad Billingsley, moest al in de derde inning van de heuvel af. Hoewel de Phillies nog maar drie punten hadden gescoord, wilde Joe Torre geen enkel risico nemen en proberen de Dodgers in de race te houden. De mannen uit Los Angeles hadden echter geen enkele kans tegen Hamels die de wedstrijd vakkundig op slot gooide en de laatste twee innings aan de bullpen overliet. Omdat Hamels twee van de vijf partijen won in de NLCS werd hem de NLCS MVP prijs overhandigt.

In de ALCS is de strijd nog steeds open. De Rays hadden een 3-1 voorsprong genomen, maar de Boston Red Sox wisten gister te ontsnappen aan uitschakeling door een geweldigde comeback. Toen de Red Sox in de zevende inning van de vijfde wedstrijd aan slag kwamen stonden ze nog 7-0 achter. Na de zevende inning was dat echter nog maar 7-4 en na de achtste inning was de stand alweer gelijk getrokken, 7-7. In de negende, en laatste, inning besliste J.D. Drew het duel door met een man op het tweede honk een single in het rechtsveld te slaan en zo de Red Sox weer een wedstrijd dichter bij de Rays te brengen. De stand is nu 3-2 in het voordeel voor de mannen van Joe Madden en ze keren nu terug naar Tropicana Field in Sint Petersburg, Florida.

Invallen bij malafide gastouderbureaus

De opsporingsdienst Fiod-ECD heeft maandag invallen gedaan bij twee gastouderbureaus in Utrecht en Breda. Die zouden voor enkele miljoenen euro's hebben gefraudeerd met kinderopvangtoeslag. Twee verdachten zijn aangehouden en door de rechter-commissaris vastgezet, zo maakte het Openbaar Ministerie in Den Haag bekend.

Aanleiding voor de invallen is een tip van de Belastingdienst. Volgens het OM zijn met terugwerkende kracht toeslagen aangevraagd en zijn oppasuren in rekening gebracht van mensen die in werkelijkheid nooit op een kind hebben gepast. Ook zouden door de bureaus tarieven zijn opgegeven die in werkelijkheid niet in rekening zijn gebracht, waardoor de Belastingdienst te veel vergoeding uitkeerde. De Fiod-ECD heeft beslag gelegd op twee auto's, banktegoeden en een bedrag aan contant geld.

Kinderopvangtoeslag wordt uitgekeerd door de Belastingdienst. Ouders met kinderen kunnen voor de toeslag in aanmerking komen na bemiddeling van een gastouderbureau. Ook brengen de bureaus ouders in contact met mensen die op graag op kinderen willen passen.

Hirsch Ballin: poker blijft kansspel

Poker is en blijft een kansspel. Zelfs al zou poker ooit worden beschouwd als behendigheidsspel, wat niet is te verwachten, dan mag het niet zomaar worden vrijgegeven omdat de schadelijke effecten ervan te groot zijn.

Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie geschreven in antwoord op vragen van de VVD, SP en D66. De fracties hadden hem om opheldering gevraagd nadat een Tilburgse hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening vorige maand in zijn afscheidsrede stelde dat de Hoge Raad in 1998 ten onrechte heeft uitgesproken dat poker een kansspel is.

'China houdt persvrijheid na Spelen in stand'

China zal de vrijheden die buitenlandse journalisten tijdens de Olympische Spelen kregen ook in de toekomst handhaven. Daartoe zal snel een pakket nieuwe regels bekend worden gemaakt.

Dat heeft een Chinese ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd tegen het Japanse persbureau Kyodo. De huidige regels omtrent de grotere bewegingsvrijheid lopen vandaag af. De Chinese autoriteiten hebben de gestelde termijn nog niet officieel verlengd. Verschillende functionarissen hebben echter laten weten dat de openheid zal blijven bestaan.

Gracht in Zwolle vol mortiergranaten

Bij het baggeren van de Achtergracht in Zwolle zijn 75 mortiergranaten, een hand- en een brisantgranaat ontdekt. De munitie is vandaag buiten de stad door het Explosieven Opruimings Commando (EOC) tot ontploffing gebracht, meldde de gemeente Zwolle.

Begin dit jaar werd het baggeren ook al eens stilgelegd na de vondst van dertien mortiergranaten. De munitie bleek vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in het water te zijn gegooid. Na het treffen van veiligheidsmaatregelen werd het baggeren eind september hervat.

Olympisch kampioen Sánchez blijft bij Euskaltel

De Spanjaard Samuel Sánchez staat op het punt om zijn contract te verlengen bij Euskaltel-Euskadi.

"De onderhandelingen gaan goed. We zijn de details aan het afronden", aldus de 30-jarige Spanjaard, die sinds 2000 profrenner is bij Euskaltel en afgelopen zomer Olympisch kampioen werd op de weg in Peking.

Morgen rijdt Sánchez de laatste grote race van het seizoen, de Ronde van Lombardije. "Ik ga proberen om daar om de prijzen mee te doen. In Parijs-Tours voelde ik me goed en zat ik in de voorste groep. De sleutel tot succes in deze koers is de beklimming van de Ghisallo. Als je daar met de besten boven komt, kun je winnen."

Voorbeschouwing Eredivisie speelronde 6

Komend weekend staat in de de eredivisie de zesde speelronde op het programma. Hieronder volgt een vooruitblik op komend weekend.

Vanavond trappen ADO Den Haag en FC Volendam af in de hofstad. De thuisclub begon de competitie goed met winst op Sparta en AZ, maar wist uit de afgelopen drie wedstrijden slechts één punt te pakken. Promovendus Volendam is nog altijd puntloos en heeft al vijftien treffers tegen gekregen. Zou het nu voor Het andere Oranje in Den Haag wel lukken om een punt te pakken of weet ADO de neerwaartse spiraal om te keren? Bij Volendam is Mathieu Boots in elk geval geen aanvoerder meer. Hij gaf de band over aan doelman Jeroen Verhoeven.

Morgen moet koploper FC Groningen op bezoek bij Ajax dat deze competitie nog maar twee maal gewonnen heeft en de vorige speelronde met 5-2 verloor van SC Heerenveen. Hebben ze dit verlies verwerkt en weten ze Groningen te kloppen of weet de koploper haar vorm vast te houden en winnen ze in de ArenA? Een andere topper zaterdag is die tussen de nummer drie NAC Breda en de nummer twee PSV. Traditioneel heeft de thuisclub het moeilijk in de derby tegen de club uit Eindhoven, maar dit jaar zou dat wel eens anders uit kunnen pakken. In Twente staat in Enschede de wedstrijd tussen FC Twente en Heracles Almelo op het programma. Heracles staat na een goede competitiestart één punt boven de Tukkers die dit maar al te graag om willen draaien dit weekend. Daarnaast staat de wedstrijd tussen Roda JC en SC Heerenveen op het programma, een wedstrijd die vaak garant staat voor veel spektakel en doelpunten. Kan na het ontslag van Raymond Atteveld interim-trainer van Roda Martin Koopman een shock-effect teweeg brengen en de De Limburgers de eerste overwinning van het seizoen opleveren?

Zondag staat er in Nijmegen de derby tussen NEC en Vitesse op het programma. NEC zet de trend van vorig voort en doet het goed in zowel de competitie als in Europa. Vitesse daarentegen wacht nog steeds op de eerste overwinning en hoopt deze tegen de buurman te behalen. Het AZ van Louis van Gaal neemt het uit op tegen De Graafschap dat na twee verliespartijen op rij snakt naar een overwinning. Echter wist AZ in de laatste drie duels negen punten te pakken en twaalf keer het net te vinden, waardoor de Superboeren voor een goed resultaat vol aan de bak moeten. Sparta Rotterdam neemt het thuis op tegen FC Utrecht. De Kasteelheren verloren van AZ met 6-0, iets wat tegen de club uit de Domstad rechtgezet moet worden. Tenslotte neemt Willem II het thuis op tegen Feyenoord. De Tilburgers staan op de ranglijst drie punten voor op Feyenoord en de ploeg van Gertjan Verbeek zal er alles aan doen om daar verandering in aan te brengen.

Hamilton: "Door mijn rijstijl leid ik"

Lewis Hamilton heeft gereageerd op de kritiek die hij kreeg van zijn collega’s op de Formule 1-grid. Hij zei dat zijn rijstijl juist de reden is waarom hij nummer 1 staat.

"Ik heb niet alles gelezen, maar ik weet dat verschillende mensen commentaar hebben gehad. Dat vind ik prima. Iedereen heeft het recht op zijn eigen mening. Het is wel jammer dat ze zo denken, maar mijn rijden is de reden waarom ik het kampioenschap leid. Ik geef antwoord op de baan. Als anderen hun energie willen verspillen door zich druk te maken over mijn rijden, moeten ze dat lekker zelf weten", aldus de jonge Brit.

"Als ik in een Force India ergens achteraan reed, had niemand wat gezegd. Maar iedereen heeft altijd een mening over mensen die vooraan rijden en succesvol zijn. Het maakt niet uit of dat positief of negatief is, zo lang ik en het team maar tevreden zijn. Dat is wat telt", besloot Hamilton.

Voorbeschouwing: FC Twente- Heracles

Dit weekend wordt er weer een speelronde in de Eredivisie afgewerkt. Van de negen wedstrijden staan er drie derby's op het programma. In samenwerking met Goal.com kijken we vooruit naar deze wedstrijd. Hieronder blikken we vooruit op FC Twente en De Graafschap.

In een uitverkochte Grolsch Veste ontvangt FC Twente zaterdagavond streekgenoot Heracles Almelo. De Heraclieden zijn dit seizoen verrassend genoeg nog ongeslagen en willen deze goede reeks dolgraag voortzetten. Dat zaterdag FC Twente de tegenstander is, zal de Almelose spelersgroep alleen nog maar meer motiveren.

De twee ploegen zijn op de ranglijst terug te vinden in het linkerrijtje. Heracles staat zonder nederlaag op een prima zesde plaats met negen punten uit vijf wedstrijden. FC Twente bezet een gedeelde zevende plaats en heeft een punt minder. Heracles kent een sterke opening van het seizoen. Er werd gewonnen van Feyenoord en Roda JC en gelijkgespeeld tegen SC Heerenveen, FC Groningen en NEC. Ook Twente heeft een ongeslagen reeks te verdedigen. De Tukkers hebben in de Eredivisie al acht thuiswedstrijden op rij niet meer verloren (zeven overwinningen, één gelijkspel). De laatste thuisnederlaag dateert van 27 januari van dit jaar, toen was Sparta Rotterdam met 1-2 te sterk voor de ploeg uit Enschede.

Zaterdag is alles echter anders. Dit is geen normale wedstrijd, maar een zwaar beladen derby. Met name voor Heracles-verdediger Mark Looms is het een speciale wedstrijd. "Ik ben in Almelo geboren en heb in de jeugd ook nog een tijdje bij Twente gespeeld. De derby leeft in Almelo altijd enorm. FC Twente is de grote club met de grotere mond, waar Heracles toch altijd een beetje tegenop heeft gekeken," zegt Looms in Voetbal International.

In Enschede speelden de twee rivalen zes keer tegen elkaar. De laatste ontmoeting in het inmiddels vernieuwde stadion van Twente werd gewonnen door de thuisploeg. In februari kwam Heracles op voorsprong door een goal van Gonzalo Garcia-Garcia. Laat in de wedstrijd tekende Eljero Elia voor de gelijkmaker en maakte Blaise N'Kufo de winnende. Wanneer de thuisploeg zaterdag wil winnen, zal het niet te veel terug moeten denken aan de laatste competitiewedstrijd. Toen werd er namelijk met 3-0 verloren van FC Utrecht. Het goede gevoel van de donderdag ervoor (toen werd de groepsfase van de UEFA Cup bereikt) was toen helemaal weg mompelde aanvoerder Robbie Wielaert na afloop tegenover Goal.com. "Over twee weken zullen we er gewoon weer staan," zei hij toen.



Afwezigen:
FC Twente: Rendla (knie), Janssen (kuit).
Heracles Almelo: Boakye (knie), Quansah (spier), Douglas (lies), Dost (hamstring).

Darth Vader en Yoda DLC voor Soul Calibur IV

De geruchten gingen al wat langer, maar vandaag heeft Namco Bandai dan officieel bevestigd dat Yoda en Darth Vader elkaar ten strijde kunnen gaan in Soul Calibur IV. De Japanners zijn het eerst aan de beurt, voor 600 yen kunnen PS3-gebruikers Yoda kopen via de Store en Xbox 360-gebruikers kunnen Darth Vader aanschaffen voor 400 MS Points. In Japan verschijnt de DLC op 23 oktober, wanneer deze naar Europa komt is nog onbekend.


Voorbeschouwing: NAC Breda - PSV

Dit weekend wordt er weer een speelronde in de Eredivisie afgewerkt. Van de negen wedstrijden staan er drie derby's op het programma. In samenwerking met Goal.com kijken we vooruit naar deze wedstrijd. Hieronder blikken we vooruit op NAC Breda en PSV.

Zaterdagavond staat een heuse topper in de Eredivisie op het programma. In Breda ontvangt NAC de huidige landskampioen PSV. De nummers twee en drie van de ranglijst maken in het onderlinge duel uit wie aanspraak mag maken op de koppositie van de Nederlandse competitie.

In Amsterdam voetbalt Ajax namelijk tegen FC Groningen. Wanneer Ajax de punten in Amsterdam weet te houden is de winnaar van NAC – PSV de nieuwe trotse nummer een van de Eredivisie. NAC Breda kent een vliegende start. De ploeg van trainer Robert Maaskant wist tot dusver al twaalf punten uit vijf wedstrijden te verzamelen en is hard op weg om de stunt van vorig jaar, de ploeg eindigde op een derde plaats, te herhalen. Ernie Brandts, trainer van NAC tijdens het succesvolle afgelopen seizoen, krijgt voorafgaande aan de wedstrijd gelegenheid om officieel afscheid te nemen van het publiek in Breda.

De huidige trainer, Robert Maaskant, kent geen personele problemen en kan beschikken over zijn sterkste elf spelers. Ook Matthew Amoah zal weer in Breda te bewonderen zijn. De Ghanese aanvaller en topscorer van de competitie laat namelijk de vriendschappelijke interland van Ghana tegen Zuid-Afrika schieten om zaterdag tegen PSV aan te kunnen treden. Eerder deze week was hij nog voor zijn land trefzeker in het duel met Lesotho.

De selectie van PSV zal ongetwijfeld enige hinder ondervinden van het zware interlandprogramma van de afgelopen week. Liefst zes spelers van de Eindhovense ploeg kwamen uit voor hun land en vrijdag kon trainer Huub Stevens de laatste internationals pas weer verwelkomen op het trainingsveld. Bovendien zal in het hoofd van Stevens ongetwijfeld het cruciale Champions League treffen met Olympique Marseille meespelen. PSV moet dat duel winnen om nog een rol van betekenis te kunnen spelen in het miljoenenbal.

Toch wordt de ontmoeting met NAC niet onderschat in Eindhoven. Met het oog op de lastige wedstrijd van Ajax zou PSV juist deze speelronde het gat met de beoogde titelconcurrent kunnen vergroten. Daarvoor zal wel eerst de lastige derby in Breda gewonnen moeten worden. Het duel tussen NAC en PSV staat zaterdag onder leiding van scheidsrechter Roelof Luinge.

A27 afgesloten na groot ongeluk in Brabant

De A27 van Breda naar Utrecht is vanmiddag afgesloten na een groot ongeluk bij het knooppunt Hooipolder. Daarbij zijn twee vrachtwagens, een busje en meerdere auto's betrokken. Over gewonden is niets bekend. Er zitten mensen bekneld.

Het ongeluk leidde tot ongeveer zes kilometer file. Op de andere weghelft richting Breda stond even voor 14.00 uur ongeveer twintig kilometer file door kijkers, meldt de ANWB.

Het ongeluk gebeurde rond 13.00 uur. Een halfuur later werd de weg afgesloten. De ANWB verwacht dat de weg tot ongeveer 15.30 uur dicht blijft.

NMa beboet energiebedrijven

De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft drie regionale netbeheerders voor in totaal 1,5 miljoen euro beboet, omdat zij hun klanten niet tijdig hebben gecompenseerd voor stroomuitval. Het gaat om de bedrijven Rendo, Essent en Continuon. Dat heeft de NMa vandaag bekendgemaakt.

Consumenten en ondernemers hebben bij een stroomstoring van langer dan vier uur het recht op een standaardcompensatie. De netbeheerders zijn verplicht bij de eerstvolgende jaar- of maandafrekening nadat de storing heeft plaatsgevonden, de compensatievergoeding te betalen.

Geen Tomasson en Makaay tegen Willem II

Het blijft kommer en kwel bij Feyenoord. De Rotterdammers moeten het zondag tegen Willem II doen zonder het gewenste aanvalsduo Roy Makaay - Jon Dahl Tomasson. Het tweetal is geblesseerd en kan niet spelen.

Hierdoor lijkt Michael Mols wederom van stal gehaald te moeten worden om het probleem voorin op te lossen. Bovendien is het nog onzeker of Diego Biseswar kan spelen. Tel daarbij op de langere afwezigheid van Andwélé Slory en Tim Vincken en de conclusie is helder: Feyenoord heeft een groot probleem in de aanval.

Beter nieuws is de terugkeer van Jonathan de Guzman in de selectie. De middenvelder is weer volledig hersteld en zal net als Danny Buijs weer tot de selectie behoren. Niet inzetbaar is Theo Lucius, die op rechtsback vermoedelijk vervangen zal worden door Serginho Greene.

Boom, Gesink en De Jongh genomineerd

Lars Boom, Robert Gesink en Steven de Jongh maken kans op de titel Renner van het Jaar 2008. Onder leiding van oud-renner Peter Post werden de namen van de genomineerde renners vrijdag bekend gemaakt. De winnaar van deze verkiezing ontvangt de Gerrit Schulte Trofee.

Bij de vrouwen maken Willy Kanis, Suzanne de Goede en Marianne Vos kans op Keetie van Oosten-Hage Trofee. De lezers van het wielertijdschrift Wieler Magazine en de leden van Club 48 krijgen de komende weken de gelegenheid om hun stem uit te brengen. Op 24 november worden de daadwerkelijke winnaars bekend gemaakt.

Bij de mannen lijkt de strijd tussen Boom en Gesink te gaan. De eerstgenoemde renner werd nationaal kampioen op de weg en pakte de wereldtitel in het veldrijden. De laatstgenoemde renner eindigde op de zevende plaats in de Vuelta a España en werd twee keer tiende tijdens Olympische wegdisciplines.

Bij de vrouwen is Vos de favoriete. De Brabantse pakte namelijk de gouden medaille op de Olympische Spelen.

[NFL] Uitslagen & Standen week 6

'Walk-off Weekend'. Dat was het afgelopen weekend in de NFL. Vier wedstrijden werden in de laatste seconden van de wedstrijd beslist en bij één wedstrijd was pas na de verlenging de winnaar bekend.

De Atlanta Falcons wonnen in extremis van de Chicago Bears. De Falcons hadden de gehele wedstrijd een voorsprong, maar gaven die in de laatste paar seconden weg en leken de wedstrijd te gaan verliezen. Maar met nog elf seconden te spelen kregen de Falcons de bal. De kick-off return kwam tot de 44-yard lijn van het team van rookie quarterback Matt Ryan. Die had nog zes seconden over om een Houdini-act te fabriceren. Een pass naar Michael Jenkins was genoeg om Jason Elam in stelling te brengen met nog precies één seconde op de klok. De kicker deed waar hij voor betaald wordt en schoot de winnende fieldgoal tussen de palen.

Ook de Vikings en Texans wonnen in de laatste seconden. De Vikings deden dat met een fieldgoal tegen de Detroit Lions, die nog steeds op zoek zijn naar hun eerste gewonnen wedstrijd, en de Texans wonnen van de Dolphins door een 4-yard touchdown run van quarterback Matt Schaub. De St. Louis Rams hebben hun eerste gewonnen wedstrijd van het seizoen eindelijk binnen. Tegen de Redskins, die aan een prima seizoen bezig zijn, won de debuterende coach Jim Haslett door een fieldgoal van Josh Brown.

In Glendale, Arizona, waren de plaatselijke Cardinals de gelukkigste na de wedstrijd. Nadat Nick Folk de wedstrijd gelijk had getrokken vlak voor het einde van de wedstrijd beslisten de Cardinals de wedstrijd in de verlenging door een punt van de Cowboys te blocken vlak voor de endzone en de bal op te pakken en een touchdown te scoren.

Hieronder vind je de standen en uitslagen van week 6.

Uitslagen week 6
Chicago Bears @ Atlanta Falcons20 - 22
Miami Dolphins @ Houston Texans28 - 29
Baltimore Ravens @ Indianapolis Colts3 - 31
Detroit Lions @ Minnesota Vikings10 - 12
Oakland Raiders @ New Orleans Saints3 - 34
Cincinnati Bengals @ New York Jets14 - 26
Carolina Panthers @ Tampa Bay Buccaneers3 - 27
St. Louis Rams @ Washington Redskins19 - 17
Jacksonville Jaguars @ Denver Broncos24 - 17
Dallas Cowboys @ Arizona Cardinals24 - 30
Philadelphia Eagles @ San Francisco 49ers40 - 26
Green Bay Packers @ Seattle Seahawks27 - 17
New England Patriots @ San Diego Chargers10 - 30
New York Giants @ Cleveland Browns14 - 35


American Football Conference

AFC EastWL
Buffalo Bills41
New England Patriots32
New York Jets32
Miami Dolphins23

AFC NorthWL
Pittsburgh Steelers41
Baltimore Ravens23
Cleveland Browns23
Cincinnati Bengals06

AFC SouthWL
Tennessee Titans50
Indianapolis Colts32
Jacksonville Jaguars33
Houston Texans14

AFC WestWL
Denver Broncos42
San Diego Chargers33
Oakland Raiders14
Kansas City Chiefs14

National Football Conference

NFC EastWL
New York Giants41
Washington Redskins42
Dallas Cowboys42
Philadelphia Eagles33

NFC NorthWL
Green Bay Packers33
Chicago Bears33
Minnesota Vikings33
Detroit Lions05

NFC SouthWL
Tampa Bay Buccaneers42
Carolina Panthers42
Atlanta Falcons42
New Orleans Saints33

NFC WestWL
Arizona Cardinals42
San Francisco 49ers24
Seattle Seahawks14
St. Louis Rams14

Voorbeschouwing: NEC - Vitesse

Dit weekend wordt er weer een speelronde in de Eredivisie afgewerkt. Van de negen wedstrijden staan er drie derby's op het programma. In samenwerking met Goal.com kijken we vooruit naar deze wedstrijd. Hieronder blikken we vooruit op NEC en Vitesse.

De machtstrijd om de voetbalheerschappij van Gelderland staat zondag weer voor de deur. NEC zal het in Nijmegen opnemen tegen rivaal Vitesse. Terwijl de Arnhemmers onderaan de ranglijst bungelen, heeft NEC al zijn eerste succes binnen. De club uit de keizerstad plaatste zich onlangs voor de groepsfase van de UEFA Cup.

Voor sommige spelers zal deze derby een speciale wedstrijd zijn. Een aantal spelers speelt namelijk tegen hun oude ploeg. Zo hebben Patrick Pothuizen, Rutger Worm, Jhon van Beukering, Rein Baart en Peter Wisgerhof vroeger bij Vitesse gespeeld. Jeroen Drost is de enige Vitesse-speler die een verleden heeft bij NEC. Wel zitten er in de selectie van de Arnhemse twee Nijmegenaren: de doelmannen Piet Velthuizen en Eloy Room.

De spelers van Mario Been hebben aangetoond dat het huidige NEC een sterk collectief is. Door het goede samenspel schakelde de ploeg Dinamo Boekarest uit in de UEFA Cup en werd vervolgens Feyenoord in de Kuip verslagen. NEC kan tegen Vitesse weer beschikken over Joël Tschibamba, die geschorst was tegen Feyenoord vanwege het uitdoen van zijn shirt in de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Deze actie leverde de aanvaller toen zijn tweede gele kaart op. Ook Bas Sibum en Van Beukering zijn weer van de partij tegen Vitesse. Beide spelers waren wat vermoeid en kampten met kleine pijntjes.

Vitesse heeft een dramatische seizoenstart achter de rug. Tot nu toe werd er van geen enkele ploeg gewonnen. Wel speelde het team van Hans Westerhof gelijk tegen Willem II en Sparta. Toch is er bij Vitesse sprake van een lichtpuntje. Het talent Ricky van Wolfswinkel (foto) ontwikkelt zich goed in Arnhem. De 19-jarige spits scoorde al twee keer in de competitie voor de Arnhemmers.

Het resultaat van derby’s blijft altijd onvoorspelbaar. Tijdens zulke duels is er meer nodig om te winnen dan alleen kwaliteit. Er heerst namelijk een speciale sfeer rond dit soort wedstrijden. Feit is wel dat Vitesse de laatste jaren niet van NEC heeft kunnen winnen in de Goffert. De club uit Arnhem won de Nijmeegse competitieversie van de derby voor het laatst in 1997.

Onbegrip ASO voor ARD en ZDF

De ASO, de organisatoren van onder meer de Tour de France, hebben geen begrip voor het besluit van de Duitse publieke zenders ARD en ZDF om volgend jaar geen rechtstreekse beelden uit te zenden van de Tour de France.

De ARD eiste een harde dopingstrijd, maar komt in opstand als gebruikers worden gepakt", aldus de ASO die al jaren een keihard dopingbeleid hanteert in de eigen koersen. "De ARD treft met het besluit juist de mensen die in de strijd tegen doping voorop lopen. De grote meerderheid van de renners gebruikt niet."

Nadat Bernard Kohl toegaf doping te hebben gebruikt tijdens de Tour de France van dit jaar, namen de ARD en ZDF het besluit om geen live-beelden meer uit te zenden van de Tour. Kohl, de nummer drie van het algemeen klassement en winnaar van de bergtrui in de Tour van dit jaar, gaf woensdag toe dat hij de epovariant CERA had gebruikt.

Panden Zwolle ontruimd na ontploffing

Na een ontploffing in een elektriciteitshuisje in het bedrijfspand van Ziggo in Zwolle zijn diverse gebouwen vanochtend ontruimd. Door de ontploffing raakten twee mensen gewond, waarvan een zwaargewond. Dat heeft de politie laten weten.

Beide slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Enkele tientallen medewerkers van Ziggo en onder meer het Openbaar Ministerie (OM), dat vlakbij kantoor houdt, moesten hun werkplek verlaten. Rond elf uur woedde nog een grote brand in het pand, meldde de politie.

Met dank aan XAnthype voor de submit!

Botsing tram en bus in Amstelveen

In Amstelveen heeft een bus chaos aangericht door na een botsing met een tram een kantoorpand binnen te rijden. Bij het ongeluk zijn twaalf mensen gewond geraakt, van wie vijf ernstig. Dat maakte de politie bekend.

De slachtoffers worden opgevangen in het kantoorpand waar de bus tegenaan botste. Politie en brandweer zijn ter plaatse en twee traumahelikopters vervoeren de zwaargewonden naar een ziekenhuis. De poltie heeft de plaats rond het ongeval afgezet.

De meeste gewonden zaten volgens de politie in de bus. De buschauffeur is een van de zwaargewonden. Na het ongeluk moest de brandweer twee beknelde slachtoffers bevrijden.

Lijn 5 botste rond 10.45 uur door nog onbekende oorzaak tegen een bus van Connexxion. Daarbij raakte de tram uit de rails. De bus reed enkele meters over de stoep en kwam hard in botsing met het pand op de hoek van de Van Heuven Goedhartlaan en de Handelsweg.

Tram 5 rijdt normaal gesproken van Amsterdam Centraal Station naar Amstelveen. Het openbaarvervoerbedrijf GVB liet weten dat lijn 5 nu slechts tot station Zuid rijdt. Voor andere tram- of metrolijnen heeft het ongeluk geen gevolgen.  

 


  (foto: ANP)

Rel rond abortusboot in Valencia

De boot van de Nederlandse organisatie Women on Waves, de Menina, heeft vandaag temidden van rellen aangelegd in de Spaanse havenstad Valencia. De organisatie Women on Waves bepleit abortus en helpt zwangere vrouwen de zwangerschap met behulp van pillen te onderbreken.

De politie moest ingrijpen om botsingen tussen voor- en tegenstanders van abortus de kop in te drukken, berichtten Spaanse media. Een sleepboot van de havenautoriteiten poogde het aanmeren van de Menina te dwarsbomen.

In Spanje is zwangerschapsonderbreking alleen toegestaan bij verkrachting, mismaaktheid van het kind of psychisch of medisch gevaar voor de moeder wanneer het kind zou worden geboren.

  (foto: ANP)

Costner maakt 19 jaar jongere vrouw zwanger

Kevin Costner weet op zijn oude dag toch nog maar zo even een kind te verwekken bij zijn negentien jaar jongere vrouw Christine Baumgarter! Dat heeft een woordvoerder van de acteur bevestigd aan het Amerikaanse tijdschrift Star Magazine. Hij wilde niet zeggen wanneer de baby geboren moet worden.

Het is het tweede kind voor het stel, dat samen al een zoon heeft: Cayden Wyatt, van anderhalf. Voor Costner, die bekend is van films als 'The bodyguard', 'Dances with wolves' en 'Mr. Brooks', is het echter al zijn zesde nakomeling. Hij heeft nog vier (bijna) volwassen kinderen uit een eerdere relatie: Annie (24), Lily (22), Joe (20) en Liam (11).


Kevin Costner krijgt zesde kind  (foto: DAG)

Onderzoek naar NSB'ers na WO2

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (Niod) gaat onderzoek doen naar de positie van NSB'ers en SS'ers in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoek naar mensen die 'fout' waren in de oorlog moet een nieuw inzicht geven in de vraag hoe Nederland met het oorlogsverleden is omgegaan.

Het onderzoek 'Erfenissen van collaboratie' valt uiteen in drie deelonderzoeken. Het eerste deel gaat over de fysieke uitsluiting van de collaborateurs. Na de oorlog werden NSB'ers opgesloten in zogeheten interneringskampen. Uit het onderzoek moet blijken in hoeverre de toestand in de Nederlandse interneringskampen verschilde met die in België.

Het tweede deelonderzoek gaat over de integratie van voormalige 'foute' families in de jaren vijftig en zestig. Deel drie gaat over kinderen van deserteurs.

Mensen die na de oorlog in een interneringskamp zaten en kinderen van 'foute' ouders worden uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Met name brieven of ander persoonlijk archiefmateriaal is zeer bruikbaar, laat het Niod weten. De onderzoeksresultaten moeten in 2012 worden gepubliceerd.

UCI hoopt op terugkeer van Ronde van Duitsland

De internationale wielerunie UCI noemt het nieuws over het niet doorgaan van de Ronde van Duitsland uiterst pijnlijk. Desalniettemin is de UCI niet verrast door het bericht.

Naar aanleiding van de recente dopinggevallen rond Bernhard Kohl en Stefan Schumacher besloot de organisatie van de Ronde van Duitsland de wedstrijd in 2009 niet plaats te laten vinden. "Dit moet ons allemaal aan het denken zetten," aldus een woordvoerder van de UCI.

De wielrenunie hoopt met een harde strijd tegen doping op een terugkeer van de Ronde van Duitsland. Volgens de woordvoerder van de UCI kunnen de Duitse media ook een rol spelen, door de Tour de France in 2009 gewoon uit te zenden.

COD gaat niet stoppen met WOII games?

Als het aan Treyarch ligt zal de komende Call of Duty: World at War niet de laatste Call of Duty game zijn dat afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. De ontwikkelaar heeft dat aangegeven, omdat hij vindt dat niet alle grote slagvelden zijn voorgekomen in een game.

Er zijn bijvoorbeeld enkele landen die ook hun steentje hebben bijgedragen in de oorlog, maar niet zijn verteld. Daar bij Treyarch willen ze er wat aan doen. Treyarch zou bijvoorbeeld de laatste van de Russen in een game willen stoppen en dat zou mensen een betere inzicht moeten geven over hoe de oorlog daar toen was. Deze game zou anders zijn en beter doorgelicht verhaal bevatten en niet het algemene van veldslag naar veldslag routine als bij de Britten en Amerikanen.

Apple stelt blu-ray voorlopig uit

Apple heeft aangegeven om nog even te wachten met Blu-ray, voordat zij het in hun laptops gaan plaatsen. Dat zei de CEO Steve Jobs tijdens het 'the spotlight turns to notebooks' evenement van het bedrijf.

"It's great to watch the movies, but the licensing of the tech is so complex, we're waiting till things settle down and Blu-ray takes off in the marketplace."

Ondanks het feit dat Blu-ray de officiële opvolger is van de huidige DVD, zullen we toch even moeten wachten voordat we Apple notebooks kunnen verwachten met Blu-ray spelers.



Haarlemse speler verdacht van drugshandel

HFC Haarlem-voetballer Rachid el Yaakoubi is door de politie aangehouden op verdenking van drugshandel. De politie kwam na een langlopend onderzoek uit bij de voetballer van Haarlem, meldt De Telegraaf.

De aanhouding van een Volendammer, die behoorlijk wat cocaïne bij zich had, leidde afgelopen weekend naar El Yaakoubi en zijn broer. De politie verdenkt het tweetal ervan de drugs te hebben geleverd. De politie heeft El Yaakoubi voorlopig op vrije voeten gesteld. Volgens een woordvoerder van de politie gebeurde dat wegens "zwaar wegende persoonlijke omstandigheden en omdat zijn betrokkenheid verschilt met die van andere verdachten".

'Real bekeek Pranjic'

Volgens El Mundo Deportivo heeft Real Madrid belangstelling voor Danijel Pranjic van sc Heerenveen. De Spaanse krant meldt dat een afvaardiging van 'de Koninklijke' deze week aandachtig toeschouwer was bij Kroatië - Andorra om de verrichtingen van Pranjic te volgen.

De 26-jarige Pranjic speelde negentig minuten in Zagreb en deed dat wederom als linksback. Bij Heerenveen staat de Kroaat op het middenveld, maar bij de nationale ploeg is Pranjic sinds het EK de vaste linksachter. Naast Pranjic zou de Spaanse kampioen ook Darijo Srna (Shakhtar Donetsk) op de voet volgen.

Pranjic speelt sinds de zomer van 2004 voor de Friezen en kent dit seizoen een sterke start. De international scoorde al zeven keer in vijf duels.

Looije: "M'n Koreanen zondag inzetbaar?"

Tien jaar geleden was Bart Looije (coach van HCKZ) reservekeeper van het Oranje waarmee Roelant Oltmans (coach van Laren) wereldkampioen werd. Zondag staan ze tegenover elkaar in de Rabo Hoofdklasse als coach van een club in problemen. HCKZ laat Koreanen komen om te helpen.

Het Rotterdamse HCKZ (0 punten) en Laren (1 punt) staan voor de eerste echte krachtproef van het seizoen. De ploeg die zondag verliest, staat het water direct aan de lippen. Paniek? "Ik heb steeds gezegd dat ik pas na zes wedstrijden ga evalueren," zegt de ervaren Oltmans die vooral rust predikt. "Dat is ook het enige dat je in dit soort situaties moet doen. Rust bewaren en kijken op welke gebieden je kunt verbeteren. Wat dat betreft vind ik dat Bart het heel goed doet. Hij oogt heel kalm."

"Dat zal wel moeten," zegt debuterend hoofdcoach Looije. "We moeten de situatie bij deze club in perspectief houden. Bij KZ werken we met een groep waarin heel veel jongens zitten. Soms zijn het zelfs A-junioren. Zij krijgen een heel snelle leerschool zoals afgelopen zondag: 1-6. Toch zal ik vertrouwen moeten houden."

Maar de hulptroepen zijn onderweg: vrijdag arriveren KZ's laatste aanwinsten, de Koreanen Jong Ho Seo en Jong Hyun Jang. "Het is alleen de vraag of ze zondag al inzetbaar zijn," zegt Looije. "Dat heeft vooral met de IND en de bond te maken. Ze moeten immers speelgerechtigd zijn. Anders maken Jong Ho Seo en Jong Hyun Jang volgende week hun debuut. Het is sowieso de vraag of ze al zouden moeten spelen. Die jongens zitten natuurlijk midden in een jetlag. Hoe verstandig is het om toch die jongens nu al op te stellen?"

De Nederlandse hockeybond KNHB had met de clubs uit de Hoofdklasse een afspraak dat er niet meer dan drie buitenlandse spelers in de selectie van een club zaten. Echter kan de KNHB juridisch gezien dat niet hard maken, volgens de Europese wetgeving heeft iedereen de vrijheid om binnen de Europese Unie te reizen en te werken. Of dat ook opgaat voor de Koreanen, valt nog te bezien. Het is slechts een gentlemen's agreement tussen de clubs en de bond onderling. Overigens distantieerde alleen Rotterdam zich van de afspraak.

Honda weer achteraan

Bij Honda is het weekend begonnen zoals het in Japan geëindigd was, namelijk teleurstellend. Jenson Button en Rubens Barrichello moesten samen uitvechten wie laatste werd.

Button gaf aan dat ze in de ochtend redelijk waren maar dat er daarna geen verbetering meer in zat. "We hebben moeite om een goede balans te vinden voor dit circuit. Wat we ook probeerden, niets leek te werken. Het probleem lijkt ook dat we redelijk snel op de limiet van de auto zitten. Hierdoor zijn we vrijdagochtend ook nog redelijk competitief. Alleen weten we de auto daarna niet meer verder te verbeteren. Dit is erg frustrerend," sprak de één-voudig winnaar van een race.

Voor Barrichello kwam zijn verwachting helaas uit. "De wagen is hier te langzaam, maar dat hadden we ook wel verwacht. We hebben hier problemen om een goede balans te vinden en de wagen is hier erg lastig te besturen. We hebben zowel last van onderstuur als overstuur. Ook onze tractie is niet goed. We hebben dus nog een drukke avond voor de boeg," aldus de Braziliaan.

Resistance 2 bevat 100 uur aan cooperatieve gameplay

Er zijn wat interessante nieuwtjes bekend over de langverwachte PlayStation 3 titel, Resistance 2. Waaronder het aantal maps en de lengte van de singleplayer. Geïnteresseerd? Hieronder kun je de info vinden.

- Er zullen in totaal zestig maps/modes combinaties beschikbaar zijn voor online plezier
- De game zal ongeveer honderd uur aan cooperative play bevatten, gescheiden van de singeplayer campaign
- De MyResistance website zal gelanceerd worden binnen 2weken
- De singeplayer zal tien tot twaalf uur aan gameplay bevatten op normale moeilijkheidsgraad.
- Insomniac zal nooit een episode lanceren zoals ze dat hebben gedaan met Rachet & Clank
- De Co-op en single player zijn verschillende verhaalijnen, maar ze vertellen wel een samenhangend verhaal uit een ander perspectief.



Resistance 2 is de opvolger van de alternatieve World War II shooter Resistance: Fall of Man.

Hamilton op koers

Na de eerste twee trainingen van vandaag lijkt Lewis Hamilton dit weekend al ongenaakbaar. In beide sessies was de Brit veruit de snelste en waren Felipe Massa en Robert Kubica niet in de buurt.

Hamilton kan dit weekend kampioen worden als hij zes punten meer dan Massa haalt. "Vanaf het moment dat we vanmorgen de baan op reden, voelde de auto erg goed aan. Hierdoor kon ik het programma zonder problemen voltooien. Wat we ook veranderden aan de auto, hij ging steeds harder en de grip en balans werden steeds beter. Dit is het beste begin dat je kan hebben en dit steunt me enorm in mijn zelfvertrouwen. Ik voel me bijzonder goed," aldus de leider in het kampioenschap.

Voor Heikki Kovalainen was het een redelijke dag en ook hij is tevreden. "Het circuit was verrassend stoffig, maar alles verliep goed in de twee trainingen. We waren direct snel, wat altijd bemoedigend is, en ik ben volledig gericht op mijn taak voor de komende races. Vandaag zijn we goed begonnen en ik kijk uit naar de rest van het weekend," aldus de Fin.

Download de Killzone 2-theme en speel de beta

Goed nieuws voor de enthousiaste fans van de langverwachte Killzone 2! Sinds gisteren is het namelijk mogelijk om de XMB-theme van Killzone 2 te downloaden voor je PlayStation 3, maar dat is het niet zeer goede nieuws.
Het goede nieuws is, is dat door het te downloaden en installeren je mogelijk een beta key voor de Killzone 2-beta kunt winnen. Je moet de theme wel echter voor 23 oktober gedownload hebben wil je kans maken, in het bezit zijn van een PlayStation-account en 18 jaar of ouder zijn. De beta zal zeer binnenkort plaatsvinden.

Killzone 2 wordt in februari 2009 verwacht.

Indiana Jones and the Staff of Kings is terug met screens

Misschien was je al vergeten dat er een nieuwe Indy game in de maak was. Deze zou gebruik maken van nieuwe technologien die ervoor zorgen dat het breken en buigen van oppervlaktes nooit hetzelfde is. Om de een of andere reden heeft LucasArts dit spel echter in de koelkast gegooid om deze technologie eerst toe te passen in Star Wars: The Force Unleashed. Sinds de aankondiging van die game is de nieuwe Indy een beetje doodgebloed. Lange tijd kwam er geen nieuws en de term vaporware (lees: het Duke Nukem Forever syndroom) kwam al flink in de nek hijgen van onze zwepende flierefluiter.

Net op tijd wordt er weer leven in de brouwerij geroepen, want Indiana Jones and the Staff of Kings is weer op de rails! Als bewijs heeft LucasArts twee screens vrijgegeven die niet al te veel laten zien, behalve dan dat er nog aan gewerkt wordt! Wij hopen dan snel met meer nieuws te komen voor je, tot die tijd:



'Stayin' Alive' ideaal bij reanimaties

Ha, ha, ha, ha. Stayin'Alive, stayin'alive. Of het nou door de enthousiasmerende tekst komt of door de schrikbarend hoge noten, het liedje van de Beegees blijkt ideaal tijdens reanimatiepoging. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat hartmassages beter slagen als daarbij het nummer 'Stayin'Alive' opstaat.

Dokter David Matlock,  van de University of Illinois College of Medicine in Peoria,  liet vijftien dokters tijdens reanimatie-oefeningen op poppen luisteren naar 'Stayin' Alive'. Het resultaat was verbazingwekkend. "Het is echt een perfect nummer.Iedereen kent het en kan het deuntje makkelijk onthouden,"aldus Dr.Matlock

Oorzaak voor de betere reanimatie is het aantal beats in het lied. Bij de perfecte hartmassage wordt 100 keer per minuut op de borst gedrukt en in 'Stayin Alive' zitten precies 103 beats per minuut. Als de arts dus gewoon het ritme van de muziek blijft volgen, is de kans groot dat de patiënt in leven blijft.





'Stayin' Alive' ideaal bij reanimaties  (foto: DAG)

Vallès ruim maand aan de kant

Enric Vallès kan zo'n anderhalve maand niet in actie komen voor NAC Breda. De Spaanse middenvelder onderging donderdag een MRI-scan waaruit bleek dat hij een spierscheuring heeft.

"Ik had gehoopt uiterlijk 10 november weer te kunnen spelen voor Jong NAC", aldus de middenvelder. "Ik heb nog nooit een dusdanige blessure gehad."

Vallès, die afgelopen zomer overkwam van de jeugd van Barcelona, liep de kwetsuur afgelopen maandag op in een bekerduel van Jong NAC met RBC.

'Britten ontcijferen terroristenkinderporno'

Er is een verband tussen terrorisme van jihadisten en kinderporno van pedofielen. Eén manier om te ontdekken wie terroristen zijn, is kinderpornosites te onderzoeken, aldus een anonieme bron uit een Britse antiterrorisme-eenheid.

Bestrijders van terrorisme verdiepen zich in de relatie en vooral de websites die pedofielen en terroristen kennelijk delen, meldde vrijdag de Britse krant The Times. Bij verscheidene terreurverdachten in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië is kinderporno aangetroffen.

"Wanneer we ontcijferen hoe terrorisme en kinderporno verweven zijn, kunnen we beide soorten criminelen veel beter begrijpen. Het kan vitale informatie opleveren om terroristische plannen te ondermijnen", aldus een Britse bron in The Times.

Britten onderzoeken verband tussen terrorisme en kinderporno van pedofielen  (foto: ANP)

'Premier Thailand stapt op'

De premier Somchai Wongsawat (61) van Thailand treedt binnen een of twee dagen af. Dat zeggen bronnen in zijn nabijheid, berichtte het Japanse persbureau Kyodo vrijdag.

Somchai is pas een maand in functie. Hij zou tegen naaste samenwerkers binnen de regerende Partij van de Volksmacht (PPP) hebben gezegd dat hij een opvolger zoekt en nog eenà twee dagen nodig heeft voordat hij officieel zijn functie neerlegt.

Somchai heeft vrijdag een ongeplande vergadering met zijn coalitiegenoten op het programma gezet. Somchai staat onder druk nadat de belangrijkste legerleider een dag eerder op tv heeft opgeroepen tot zijn vertrek.

Premier Thailand treedt binnen twee dagen af  (foto: ANP)

Fortuna door heffing van de regen in de drup

De financiële malaise bij Fortuna Sittard gaat maar door. Nu heeft de belastingdienst een naheffing van enkele tonnen laten leggen op een deel van de sponsorgelden.

Directeur Hans Erkens bevestigt in De Limburger dat het beslag een gevolg is van een naheffing die aan de club is opgelegd. De preses wil geen bedragen noemen, maar volgens bronnen van het dagblad gaat het om enkele tonnen.

Fortuna Sittard kampte al met een tekort op de lopende begroting. Deze heffing komt dan ook beroerd uit, erkent ook Erkens. "Het is niet zo dat we acuut omvallen. We kunnen salarissen van spelers en medewerkers nog gewoon betalen."

De clubleiding is naarstig op zoek naar een structurele oplossing voor zowel het begrotingstekort als de belastingperikelen.

India stuurt oorlogsschepen naar Somalië

India heeft laten weten dat het oorlogsschepen naar de Golf van Aden stuurt om haar vrachtschepen te beschermen tegen Somalische piraten. Dat berichtte de BBC vandaag. Een oorlogsschip wordt per direct ingezet, de rest volgt later.

India reageert op protesten van familieleden van achttien gegijzelde Indiase zeevaarders, die sinds augustus worden vastgehouden door piraten.

Oorlogsschepen uit verscheidene landen patrouilleren al in de Golf van Aden. Ruim een week geleden maakten de 26 NAVO-landen bekend deze maand nog zeven oorlogsschepen naar het gebied te sturen om transportschepen met voedsel van de Verenigde Naties te beschermen. Nederland stuurt het marinefregat Hr.Ms. De Ruyter om te patrouilleren vanaf volgende week tot medio december.

Discipline op kazerne Oirschot aangescherpt

Brigadeadjudant Stef Fridael van de 13e Gemechaniseerde Brigade luidt de alarmbel over de discipline van de militairen op de kazerne in Oirschot. In het eigen blad van de legerplaats zegt Fridael dat de discipline zienderogen achteruit gaat.

De staf kondigt een pakket maatregelen aan.

"We bevinden ons op een hellend vlak. Dat heeft alles te maken met de waan van de dag. Door het hoge operatietempo is nog maar nauwelijks tijd om aandacht aan discipline te besteden", zegt de brigadeadjudant in een vraaggesprek. "We werken op dit moment vanuit de brigadestaf aan een pakket van disciplineverhogende maatregelen."

In een toelichting tegenover Omroep Brabant zegt de adjudant vandaag dat de militairen op de basis in de toekomst vaker appel en inspecties kunnen verwachten.

Zestien doden bij mijnongeluk in China

Zestien mensen zijn gisteren in het noordwesten van China om het leven gekomen door een explosie in een mijn. Zesenveertig mensen zijn gewond geraakt, van wie twaalf ernstig.

In de mijn werden rotsblokken opgeblazen met dynamiet. Onder de doden zijn zes mensen die dit werk uitvoerden. Ook mensen die net voorbijreden in een auto en mijnwerkers die in hutjes vlakbij de mijn woonden bevinden zich onder de slachtoffers. Twee vertegenwoordigers van het bedrijf dat de explosie uitvoerde worden door de politie verhoord.

Het ongeluk gebeurde in Shizuishan in de regio Ningxia Hui.

Motorstorm: Pacific Rift demo nu voor iedereen beschikbaar

Bij Evolution Studios wordt momenteel hard gewerkt aan Motorstorm: Pacific Rift, het vervolg op de PlayStation 3 launchtitel Motorstorm. Een tijd geleden kwam de demo online, maar deze was beperkt beschikbaar. Alleen als je een email kreeg van Sony met een code, kon je de demo downloaden. Vanaf vandaag is de demo voor iedereen beschikbaar is de PSS. Op 14 november kunnen we los met de complete game.


Lara Croft toont haar achievements

Lara Croft is een van de langst bestaande gameheldinnen, en dat zonder oud te worden. Met Tomb Raider Underworld komt ze voor de tweede keer naar de current gen consoles. Vandaag hebben we de achievements voor jullie. Zo kunnen wij gamers achter de treasures aan, van hoge punten naar beneden duiken en een hoop headshots maken. Er zijn in totaal 31 achievements waarvan zeven geheime. Voor de complete lijst klik je hier.


Of heeft ze 33 achievements?

Bruyneel: "Armstrong niet in Giro als toerist"

De manager van het team van Astana, Johan Bruyneel, heeft gezegd dat Lance Armstrong voor een goede klassering naar de Ronde van Italië van volgend jaar gaat.

"Ik weet nog niet of hij sterk genoeg is voor de overwinning," aldus de Belg. "Maar hij gaat zeker niet rondrijden als een toerist."'

Tijdens een trainingskamp in december op de Canarische eilanden zal het voor Bruyneel duidelijk worden hoe fysiek sterk Armstrong is. Dan zal overigens ook bekend worden welke koersen de zevenvoudig Tourwinnaar gaat rijden. "Op dit moment hebben we maar drie zekere koersen voor hem. De Tour Down Under, de Tour de California en de Giro d’Italia," aldus Bruyneel.

Uitslag 2e vrije training China

Ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van China heeft Lewis Hamilton de snelste tijd gereden. De Brit was bijna drie tienden sneller dan de beide Renaults van Fernando Alonso en Nelson Piquet jr. Jarno Trulli eindigde op plek vier en de vijfde plaats was voor Mark Webber.

#CoureurTeamTijdRonden
1 L. Hamilton McLaren1:35.75033
2 F. Alonso Renault1:36.02436
3 N. Piquet jr.Renault1:36.09438
4 J. Trulli Toyota1:36.15932
5 M. Webber Red Bull1:36.37538
6 F. Massa Ferrari1:36.48031
7 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso1:36.52932
8 K. Raikkonen Ferrari1:36.54234
9 N. Heidfeld BMW Sauber1:36.55338
10 N. Rosberg Williams1:36.55633
11 T. Glock Toyota1:36.61533
12 R. Kubica BMW Sauber1:36.77537
13 H. Kovalainen McLaren1:36.79733
14 D. Coulthard Red Bull1:36.80836
15 S. Vettel Scuderia Toro Rosso1:36.92538
16 K. Nakajima Williams1:36.97531
17 G. Fisichella Force India1:37.47338
18 A. Sutil Force India1:37.61733
19 J. Button Honda1:37.80037
20 R. Barrichello Honda1:37.90436

Uitslagen basketbaleredivisie speelronde 4

Op woensdag en donderdag is de vierde speelronde afgewerkt in de basketbaleredivisie. De EiffelTowers uit Den Bosch gingen bijna kopje onder tegen Upstairs Weert en de spelers van ZZ Leiden weten het basketbalnet nog moeilijk te vinden.

Upstairs Weert bleek met de off-guard Omni Smith een grote uitdaging te zijn voor de spelers van EiffelTowers Den Bosch. Smith dribbelde om de Bosschenaren heen alsof ze er niet stonden. In totaal gooide hij er 31 punten in en pakte daarnaast 10 rebounds. Bij Den Bosch was Jerome Beasley de speler die het team op sleeptouw nam. Tot het laatste kwart bleef het spannend waarbij er aan beide zijden vrije worpen werden gemist. Uiteindelijk wisten de EiffelTowers te winnen met 83-81.

Coach Ivo Boom weet even niet meer wat hij aan moet met zijn ploeg ZZ Leiden. Tegen de Rotterdam Challengers ging Leiden thuis hard onderuit, het werd 68-84. Mede oorzaak voor dit verlies was een verschrikkelijk slechte derde kwart waarbij Leiden maar acht punten maakte en Rotterdam zesentwintig. Leiden staat nu op de negende plaats met twee punten uit vier wedstrijden.

Uitslagen

DatumTijdThuisUitUitslag
15/10/200820:00West-Brabant GiantsAris Friesland91-80
16/10/200819:30Matrixx Magixx NijmegenMyGuide Amsterdam70-73
16/10/200819:30Landstede ZwolleDen Helder Seals78-74
16/10/200820:00ZZ LeidenRotterdam Challengers68-84
16/10/200820:00EiffelTowers Den BoschUpstairs Weert83-81

Stand per 16 oktober 2008

#TeamGespeeldWinstVerliesPunten
1MyGuide Amsterdam4408
2EiffelTowers Den Bosch4408
3Matrixx Magixx Nijmegen4316
4Rotterdam Challengers3214
5Landstede Zwolle4224
6Upstairs Weert3122
7Capitals Groningen3122
8Den Helder Seals3122
9ZZ Leiden4132
10West-Brabant Giants4132
11Aris Friesland4040

Programma speelronde 5

DatumTijdThuisUit
18/10/200819:30Upstairs WeertLandstede Zwolle
18/10/200819:30Capitals GroningenZZ Leiden
18/10/200819:30Den Helder SealsWest-Brabant Giants
18/10/200820:00Aris FrieslandMatrixx Magixx Nijmegen
19/10/200816:00EiffelTowers Den BoschRotterdam Challengers

Voormalig Twente-icoon Gritter overleden

Ab Gritter is donderdagmorgen onverwachts overleden.

Na zijn actieve voetbalcarrière, die hem onder andere langs FC Twente (zeven seizoenen), Heracles Almelo (drie seizoenen) en FC Groningen bracht (drie seizoenen) was Gritter korte tijd actief als trainer van SC Heerenveen. Daarna ging hij aan de slag als gymleraar en trainde hij een derdeklasser in Drenthe.

De grote voetballiefde van Gritter was zaterdagamateurclub ACV uit Assen. Hij debuteerde er in 1964 al als vijftienjarige. Zes jaar lang was hij topscorer van de club, vierde talloze titels en bereikte het Noordelijk Elftal, het Nederlands Zaterdagelftal en het Nederlands Amateurelftal. Met 127 competitietreffers is hij topscorer aller tijden van ACV. Gritter was tevens de eerste speler van de club die prof werd, toen FC Groningen hem in 1972 contracteerde.

Gritter is 59 jaar geworden.

Boek: Susanne Piët - Waar ik loop schijnt de zon

Zeker rond deze tijd, nu de zon minder lang aan onze kant van de aardbol schijnt, kan men eerder last krijgen van depressieve gevoelens. Het lijkt dan wel alsof iedereen het beter heeft dan jij: de buurman heeft een nieuwe auto, je collega kaapt die promotie net voor je neus weg en je ergert je al tijden aan het feit dat je geen tijd meer schijnt te hebben voor leuke dingen. Maar heeft iedereen het echt beter dan jij? Ligt het niet gewoon aan jezelf? In het boek Waar ik loop schijnt de zon geeft auteur Susanne Piët hier haar kijk op.

Zeg 'ns Aaa terug op de buis

Zeg 'ns Aaa keert terug op televisie. RTL 4 start komend voorjaar met een nieuwe reeks van dertien afleveringen, waarin de families Dobbelsteen en Van der Ploeg te zien zijn. De opnamen starten in januari. Dat heeft RTL vrijdag bekendgemaakt.

Carry Tefsen hervat in de nieuwe reeks, die wordt geschreven door Chiem en Marina van Houweninge, haar rol als Mien Dobbelsteen. Ook oudgedienden Hans Cornelissen en Kiki Classen zijn opnieuw te zien als Gert-Jan van der Ploeg en zijn vriendin Wiep. Gert-Jan heeft de dokterspraktijk van zijn moeder Lydie overgenomen en het ouderlijk huis betrokken. Lydie en Hans genieten van hun pensioen in Frankrijk, waar Koos Dobbelsteen ook veel verblijft als manusje van alles.

Nieuw in de serie is de 16-jarige zoon van Gert-Jan en zijn ex-vrouw Pien, gespeeld door Job Bovelander. Daarnaast krijgen Coby Timp en Ellen Pieters een vaste rol als de moeder van Mien en haar nichtje Hannie.

Zeg 'ns Aaa was van 1980 tot 1993 een enorme hit op tv. Miljoenen kijkers volgden wekelijks de lotgevallen van de families Dobbelsteen en Van der Ploeg. In 1993 viel na 212 afleveringen het doek. Vier jaar geleden keerde Zeg 'ns Aaa terug als toneelstuk en in 2007 volgde een tweede theaterversie.


Zeg 'ns Aaa terug op de buis  (foto: DAG)

Gelderse politie rolt inbrekersbende op

De Gelderse politie heeft een inbrekersbende opgerold die vooral in en rond Zutphen actief was. De inbrekers zijn vijf Zutphenaren en een Arnhemmer. Daarnaast werden drie Zutphense helers opgepakt.

De mannen braken volgens de politie op klaarlichte dag of tegen de avond met grof geweld in, en zochten naar flatscreens, computers en laptops. Naast tientallen inbraken worden ze verdacht van diefstal van drie auto's en drie bromfietsen.

De zaak kwam aan het rollen toen begin september een 22-jarige Arnhemmer op heterdaad werd betrapt bij een manege aan de Damlaan in Eefde. In de dagen daarna werden twee Zutphenaren van 21 en 26 jaar opgepakt voor betrokkenheid bij deze en andere inbraken. Later werden nog drie Zutphenaren van 28, 35 en 43 jaar aangehouden. Drie andere Zutphenaren werden opgepakt voor heling omdat ze gestolen flatscreens zouden hebben gekocht.

De Arnhemmer en de drie Zutphenaren van 28, 35 en 43 jaar zitten nog vast.

El Ahmadi: "Ramadan voelt als winnen CL"

Karim El Ahmadi is zo goed als honderd procent fit. De Feyenoorder kwam deze zomer over van FC Twente, maar kwam door een blessure nog maar nauwelijks in actie.

Verschillende mensen zagen de Ramadan als reden dat zijn herstel langer duurde. El Ahmadi: "Iedereen blijft erbij dat ik fysiek achter liep door de Ramadan, maar geestelijk ben ik er sterker van geworden."

"Ik vond het alleen vervelend dat ik tijdens mijn revalidatie niet twee keer per dag kon trainen", vervolgt hij in het Algemeen Dagblad. "Zoals ik me nu voel, weet ik dat de ramadan me goed heeft gedaan. Als je mentaal goed in elkaar zit, gaat je lichaam vanzelf mee.

"Dat ik het de hele maand heb volgehouden, voelt alsof ik de Champions League heb gewonnen. Ook omdat ik wist dat het dit jaar heel zwaar zou worden", aldus de middenvelder.

El Ahmadi heeft het wel naar z'n zin in Rotterdam-Zuid. "Sommige mensen zeggen dat Feyenoord na FC Twente sportief gezien een stap terug is. Maar ik heb in een paar maanden al heel veel geleerd. Vooral de druk hier en de vele supporters zijn niet te vergelijken met FC Twente. Als ik naar het niveau op de training kijk, moet ik eerlijk zeggen dat het dicht bij elkaar ligt."

CD: Oasis - Dig Out Your Soul

Vroeger stond je nog in de muziekzaak je langverwachte cassette of eerste cd-persing te beluisteren. Vlak na release aan de toonbank van de platenboer met een warme, aftandse koptelefoon op je knar, hopend op een knaller van een plaat. Een band deed er daarom (en nu eigenlijk nog steeds) goed aan om een toptrack in de eerste drie nummers te plaatsen. Liefst de opener natuurlijk, zodat je meteen verkocht was en de rest er niet meer zo toe deed. Je was immers al gerustgesteld dat ze het nog konden.

Getekend video verhaal Mirror's Edge gaat verder

Met de release van Mirror's Edge die steeds dichterbij komt is het fijn alvast het hele achtergrondverhaal achter de rug te hebben. Zo kunnen we straks met z'n allen meteen het spel induiken met alle kennis die we nodig hebben. Enige tijd geleden kon je hier en hier al een stukje van het verhaal zien, vandaag gaan we vrolijk verder. Ondertussen weten we hoeveel kont ze kan schoppen, maar ook hoe ze wees is geworden en hoe de wereld is veranderd. In onderstaande video zie je hoe Faith aan het freerunnen is geslagen.



Als kersenvla op de pannenkoek hebben we ook nog een video voor je waar Mirror's Edge gespeeld wordt door de echte freerunners. Zij vertellen je of het een weerspiegeling is van freerunnen zoals het echt is, of dat het een game is die misbruik maakt van hun sport.



FIA eist uitleg van Franse autosportbond

De FIA heeft gezegd dat het een verklaring wil van de Franse autosportbond omtrent het annuleren van de Franse Grand Prix.

Vanwege financiële redenen zei de Fédération Française du Sport Automobile (FFSA) dat ze in 2009 geen Grand Prix van Frankrijk kunnen organiseren. De FIA heeft echter nog geen officieel bericht hierover gekregen, en vraagt de bond nu om uitleg.

"De secretaris-generaal van de FIA heeft een brief geschreven naar de president van de FFSA om een urgente uitleg omtrent de situatie van de Franse Grand Prix. Tot nu te hebben we hier nog niets over gehoord en we zijn behoorlijk bezorgd," aldus een woordvoerder van de FIA.

Basile neemt ontslag als bondscoach Argentinië

Alfio Basile heeft na de nederlaag tegen Chili in de WK-kwalificatiereeks zijn conclusies getrokken en zijn ontslag ingediend als bondscoach van Argentinië. Woensdag wonnen de Chilenen met 1-0 van de Argentijnen.

Argentinië staat door de nederlaag tegen Chili, de eerste sinds 1973, op een derde plaats in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks. De eerste vier landen in deze poule plaatsen zich voor het WK.

Basile had sinds 2006 de Argentijnse ploeg onder zijn hoede.

Tot 30 jaar cel voor terroristen Marokko

Een rechtbank in Rabat (Marokko) heeft gisteren 45 mannen veroordeeld tot lange celstraffen vanwege betrokkenheid bij een islamitische terreurgroep. De hoogste straf was dertig jaar gevangenisstraf, de laagste twee jaar. Dat meldde het Marokkaanse staatspersbureau MAP vandaag.

De mannen zouden plannen hebben gesmeed voor bomaanslagen in de haven van Casablanca, op politiebureau's en op legerbarakken. Veiligheidstroepen arresteerden hen nadat hun leider zich in maart 2007 opblies in een internetcafé in Casablanca, waar hij zelf aangehouden dreigde te worden.

Drie verdachten pleegden later ook zelfmoord met bomriemen, waarbij ook nog een politieagent om het leven kwam. Sinds 2003, toen een serie zelfmoordaanslagen 45 mensenlevens eiste in Casablanca, werden al duizenden terreurverdachten gearresteerd. Mensenrechtenorganisaties hebben al vaker kritiek geuit op de wijze waarop processen worden gevoerd.

Boek Mulisch uitgedeeld in bibliotheken

Bij verschillende bibliotheken in Nederland is afgelopen nacht het boek 'Twee Vrouwen' van Harry Mulisch uitgedeeld. Daarmee is de derde editie van Nederland Leest afgetrapt. Het is de bedoeling dat Nederlanders het boek lezen en erover in discussie gaan. De campagne Nederland Leest loopt dit jaar tot 14 november.

Voor middernacht hielden de bibliotheken een feest in de sfeer van de jaren zeventig. Het boek van Mulisch speelt ook in die periode. Na het feest namen lokale politici het boek in ontvangst. In Amsterdam, waar het boek grotendeels speelt, kregen wethouder van cultuur Carolien Gehrels en haar partner Esther de Boer het boek uit handen van Nederland Leest-ambassadeur Philip Freriks.

Het boek verschijnt in een oplage van 1.030.500 exemplaren. Voor deze editie van Nederland Leest zijn verschillende versies met verschillende kaften gemaakt. Ook is er bijvoorbeeld een Vlaamse versie en een makkelijkere versie voor mensen die moeite hebben met lezen. De roman is ook bewerkt tot een toneelstuk.

Vorig jaar was 'De gelukkige klas' van Theo Thijssen het middelpunt van Nederland Leest. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, die de campagne organiseert, gaf toen 957.500 exemplaren weg. In 2006 werd 'Dubbelspel' van Frank Marinus Arion 725 duizend keer uitgedeeld.

Het boek gaat over de lesbische verhouding tussen Laura en de jongere Sylvia. Sinds het boek in 1975 werd uitgegeven is het in tien talen vertaald en verfilmd als 'Twice a woman'.

Graftombe gladiator gevonden

Aan de oever van de Rivier de Tiber is een bijzondere ontdekking gedaan door archeologen. Een 1800 jaar oud mausoleum van een belangrijk figuur uit het oude Rome is gevonden.

Tijdens de sloop van een warenhuis is het mausoleum gevonden. Diverse kapotte kolommen, ornamenten en blokken steen lagen onder het warenhuis verstopt, alsmede een stukje oude weg.

In het mausoleum zouden de resten van Marcus Nonius Macrinus liggen, een favoriet van Marcus Aurelius die heerser was van 161 na Christus tot zijn dood in 180 na Christus. Onder leiding van Marcinus zou het Romeinse leger diverse slagen gewonnen hebben. 

Daniela Rossi, één van de archeologen, benadrukt hoe belangrijk de ontdekking is:"Het is minstens 20 tot 30 jaar geleden dat een dergelijk belangrijke reliek gevonden is in Rome." Elementen uit het leven van Marcinus zijn vertaald in het fictieve karakter Maximus Decimus Meridius uit de film Gladiator.

 

 


In deze speech vertelt Maximus loyaal te zijn aan Marcus Aurelius

Aldi en Lidl: Geen vlees gecastreerde varkens

Vanaf begin volgend jaar zullen supermarkten Aldi en Lidl alleen nog vleeswaren van niet-gecastreerde varkens verkopen. Na overleg met de belangenorganisatie Varkens in Nood hebben de concerns dat besloten.

Biggen worden gecastreerd, omdat berenvlees anders kan stinken wanneer het bereid wordt. Varkens in Nood wil geen castraties meer. De consument zou namelijk maar eens in de dertig jaar kans hebben op stinkend varkensvlees in de pan. Aldi en Lidl kunnen zich in dit standpunt vinden.

Eerder werd door de koepel van supermarkten beloofd dat ze vanaf voorjaar 2009 geen producten meer zouden verkopen van varkens die gecastreerd zijn zonder verdoving. Momenteel leren varkenshouders hoe ze de biggen moeten verdoven alvorens te castreren. In 2015 moeten er alternatieven voor de ingreep gevonden zijn.

Twee andere supermarkten, AH en C1000, willen momenteel niets extra's doen. Volgens de directeur van Varkens in Nood, Hans Baaij, komt dat omdat deze bedrijven zich niet verantwoordelijk voelen voor dierenwelzijn, terwijl ze dat wel zijn. "Ze hebben de touwtjes in handen en dragen verantwoordelijkheid voor de manier waarop varkens in Nederland worden gehouden. Supermarkten bepalen het aanbod en de prijzen en dus uiteindelijk ook voor het dierenwelzijn", aldus Baaij.

Baaij wil dat de rechter een uitspraak doet over deze kwestie. De afweging tussen de belangen van een supermarkt en de belangen van varkens is volgens hem nooit gemaakt. Er is volgens hem sprake van nalatigheid op het gebeid van dierenwelzijn.

Het voorbeeld van Aldi en Lidl wordt door Baaij een 'echte doorbraak' genoemd. Volgens hem moeten alle bederijven het kunnen als Aldi en Lidl ongecastreerd vlees kunnen verkopen. Ook Coop verkoopt sinds april al voornamelijk vlees van niet-gecastreerde varkens.

Mexicaanse seriemoordenaar gepakt

In Mexico-Stad heeft de politie een man aangehouden die wordt verdacht van het plegen van minstens 24 moorden. De man, Raul Vilala Ortega, heeft volgens de politie bekend dat hij lid is van het beruchte Sinaloa drugskartel. Ortega heeft ook een beveiligingsbedrijf.

Ortega werd woensdag aangehouden terwijl hij in een buitenwijk van de stad rondreed in een gepantserde auto. Ook een lokale politiebaas werd aangehouden. Deze man zou medeplichtig zijn aan de moorden.

Op 12 september dit jaar werden 24 lijken gevonden in een bos buiten de stad. Alle slachtoffers hadden handboeien om en waren door het hoofd geschoten. De moorden zouden gerelateerd kunnen zijn aan drugs. Drugsgerelateerd geweld is in Mexico aan de orde van de dag. Executies, politiegeweld en geweld tussen drugshandelaren eisten dit jaar al meer dan drieduizend doden.

Rookgenot uit een blikje

Vanaf nu is het mogelijk het gelukzalige gevoel dat een sigaret geeft uit een blikje te drinken. Een mengsel van Zuid-Afrikaanse kruiden zou alle positieve aspecten van nicotine bevatten, zonder de slechte bijwerkingen van sigaretten. Dat beweren althans de Nederlandse producenten van Liquid Smoking.

Het drankje wordt volgende week op de SIAL beurs in Parijs gepresenteerd door Martin Hartman van H2Olive en United Drink and Beauty Corporation uit Wassenaar. De SIAL is de grootste voedsel- en drankenbeurs van de wereld. "Roken ligt onder vuur. Maar nicotine heeft naast schadelijke ook positieve effecten. Het geeft energie, maakt iemand stressbestendiger en alerter", aldus Hartman.

Door het drankje krijgt de 'roker' geen rook in zijn ogen, nicotine in het bloed en teer in de longen. Volgens Hartman krijgt de consument alleen 'een gevoel van welzijn'. Het product is volgens Hartman ook geschikt voor niet-rokers. "Het is zeker geen vervanging voor een sigaret, ook helpt het niet bij het stoppen." De Voedsel- en Warenautoriteit heeft inmiddels laten weten dat zij geen bezwaar hebben tegen het drankje.

DVD: The Hunting Party

The Hunting Party is deels gebaseerd op de belevenissen van een vijftal journalisten, die in een dronken bui besluiten dat het misschien wel leuk is om zelf achter Karad¸ić aan te gaan. Eén van de journalisten schreef er een kort verhaal over wat al snel door Hollywood werd opgepikt. Richard Shepard zag het wel zitten en nam naast de regie ook het script voor zijn rekening. Met Richard Gere en Terrence Howard in de hoofdrollen lijkt succes onvermijdelijk. Toch deed de film het in de Amerikaanse bioscopen niet goed, terecht?

Minima krijgen extraatje van 50 euro

Huishoudens met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum kunnen dit jaar een extraatje van 50 euro krijgen van hun gemeente. De Tweede Kamer had eerder al 50 miljoen euro extra uitgetrokken voor armoedebeleid. Aangezien er ongeveer een miljoen huishoudens zijn met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum is het geld hiermee volledig besteed.

Gemeenten moeten zorgen dat het geld bij de minima terechtkomt. Gemeenten kennen een deel van deze groep vanwege de uitvoering van het minimabeleid. Zij kunnen deze 'vaste klanten' de 50 euro automatisch geven. Een andere deel van de minima, zoals 65-plussers met alleen AOW en een klein pensioentje, kennen ze niet. Deze mensen zullen de 50 euro zelf bij de gemeente moeten aanvragen. De rijksoverheid zal hierover voorlichting geven. Het extraatje is een nettobedrag dat niet zal worden verrekend met een zorg- en huurtoeslag.

Een alleenstaande met 120 procent van het sociaal mininum heeft netto iets meer dan 1000 euro te besteden. Voor een echtpaar komt 120 procent van het sociaal minimum neer op bijna 1500 euro per maand. Dat is exclusief vakantietoeslag. Vorig jaar moesten bijna 120.000 huishoudens al vier jaar of langer rondkomen van het sociaal minimum of minder.


Foto bij: Minima krijgen extraatje van 50 euro (foto: DAG)

'50% volwassenen heeft te hoge bloeddruk'

Een onderzoek van de Universiteit Wageningen en Unilever wijst uit dat ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland een te hoge bloeddruk heeft. Een vierde van deze groep mensen heeft zelfs een bloeddruk boven 140.

Vorige week bleek nog uit cijfers van het CBS dat 12 procent van de bevolking met een hoge bloeddruk kampt. Literatuuronderzoek laat nu volgens de onderzoekers zien dat dat percentage aanzienlijk hoger ligt. De meeste mensen zijn zich echter niet bewust van hun hoge bloeddruk en dat kan gevaarlijk zijn. Het kan namelijk hart- of herseninfarcten veroorzaken.

Onderzoeker dr. Thea Koning zegt: "Te veel zout eten, is een van de grootste oorzaken van een te hoge bloeddruk. Zout zit bijna overal in, van een boterham tot een mueslireep. Hoewel de aanbevolen hoeveelheid zout per dag 6 gram is, zitten we er met een gemiddelde van 10 gram per dag fors boven."

Het is niet geheel toevallig dat de resultaten nu naar buiten komen. Unilever heeft namelijk toestemming gekregen van de Europese Commissie om bloeddrukverlagende produkten op de markt te brengen. Het zal maandag in de vorm van een yoghurtdrankje worden gepresenteerd.

Uitslag 1e vrije training China

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van China. De Brit was vier tienden sneller dan Felipe Massa. Kimi Räikkönen reed de derde tijd, gevolgd door landgenoot Heikki Kovalainen. Robert Kubica maakte de top vijf compleet.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 L. Hamilton McLaren 1:35.63023
2 F. Massa Ferrari 1:36.02024
3 K. Räikkönen Ferrari 1:36.05223
4 H. Kovalainen McLaren 1:36.10321
5 R. Kubica BMW 1:36.50725
6 F. Alonso Renault 1:36.66124
7 N. Heidfeld BMW 1:37.04023
8 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:37.07032
9 N. Piquet jr. Renault 1:37.18030
10 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:37.27825
11 M. Webber Red Bull 1:37.49125
12 J. Button Honda 1:37.61925
13 K. Nakajima Williams 1:37.63023
14 D. Coulthard Red Bull 1:37.63822
15 N. Rosberg Williams 1:37.63826
16 T. Glock Toyota 1:37.66429
17 R. Barrichello Honda 1:37.82728
18 J. Trulli Toyota 1:38.21924
19 A. Sutil Force India F1 1:38.28525
20 G. Fisichella Force India F1 1:38.47926

Manifestatie in Utrecht tegen armoede

Met een massale bijeenkomst in Utrecht wil het Nederlands Platform Millenniumdoelen vandaag de aandacht vestigen op de armoede in de wereld. De dag is mondiaal door de Verenigde Naties uitgeroepen tot 'wereldarmoededag'.

De actie in Nederland wordt vormgegeven door het collectief EEN. De organisatie verwacht op de Neude 'duizenden mensen' die aandacht vragen voor het armoedevraagstuk. Volgens een woordvoerder gaat het vooral om het gebaar dat wordt gemaakt. "Als een persoon opstaat, is dat een klein en simpel iets. Maar als er wereldwijd miljoenen mensen opstaan, kan het de wereld veranderen", aldus de zegsvrouw.

Tienduizenden Nederlanders hebben zich volgens de organisatie aangemeld om mee te doen met de actie. Wereldwijd worden 1500 evenementen in honderd landen georganiseerd waarbij mensen opstaan tegen armoede. Op 22 oktober maakt EEN bekend of hierbij een Guinness World Record is gebroken.

Debat Obama & McCain trekt minder kijkers

Het laatste tv-debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten John McCain en Barack Obama heeft in de VS 56,5  miljoen kijkers getrokken. Daarmee is het niet het best bekeken van de drie. Het tweede debat trok namelijk bijna zeven miljoen kijkers meer.

Opmerkelijk genoeg trok het debat tussen de vice-presidentskandidaten Sarah Palin en Joe Biden trok de meeste kijkers: bijna 70 miljoen. Een kijkersrecord was dat niet. Dat werd gevestigd in 1980 bij het debat tussen de toenmalige president Jimmy Carter en zijn Republikeinse uitdager Ronald Reagan. Daar keken ruim 80 miljoen mensen naar.

Venezuela wil Russische tanks kopen

Venezuela is van plan T-72 tanks en gewapende verkenningsvoertuigen van Rusland te kopen om de militaire samenwerking tussen beide landen te doen toenemen. Dat heeft de Venezolaanse generaal Jesus Gonzalez gezegd.

In de toekomst kunnen ook gevechtsvliegtuigen, oorlogsschepen en helikopters aangeschaft worden, aldus de generaal. "We zijn nog in de onderhandelingsfase en gaan bepalen hoeveel tanks, vliegtuigen, schepen en helikopters we nodig hebben".

Rusland heeft sinds 2005 met de regering van de Venezolaanse president Hugo Chavez wapencontracten gesloten met een waarde van ruim drie miljard euro. Onderdeel van die contracten is de levering van straaljagers, helikopters en honderdduizend kalasjnikovs. Daarnaast helpt Rusland Venezuela met de bouw van een fabriek voor kalasjnikovs.

Chavez, die regelmatig heeft gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zijn land kunnen binnenvallen om de controle over de enorme oliereserves over te nemen, beweert dat Venezuela de wapens nodig heeft om zich te verdedigen. In Washington is de aanschaf van de wapens met bezorgdheid gadegeslagen.

Volgende maand stuurt Rusland een vloot naar Venezuela om in de Caribische Zee te oefenen. Het is de grootste Russische troepeninzet in het gebied sinds de Koude Oorlog.

CD: Squarepusher - Just A Souvenir

Er zijn weinig namen in de wereld van Acid House/Jazz die het grote publiek bereiken. Jamiroquai en Bomb The Bass zullen bij menigeen misschien een belletje doen rinkelen maar daar houdt het dan ook wel op. Gooi deze twee stijlen in de mixer en je krijgt ongeveer wat de 34-jarige Tom Jenkinson produceert. Op het podium staat hij bekend onder zijn pseudoniem Squarepusher, waaronder hij in 12 jaar tijd maar liefst 10 albums uitbracht. Het nieuwste album heet Just A Souvenir, wat gebaseerd is op een dagdroom, waarvan zijn herinnering het enige overgebleven souvenir is.


Jovovich ook in nieuwe Capcom-film

Voor veel mensen was één van de redenen om de Resident Evil trilogie te kijken de aanwezigheid van Milla Jovovich. Naast deze Capcom-game verfilming wordt er nu ook een filmversie van Clock Tower opgenomen, een titel die eveneens uit de Capcom-stal komt. In deze film zal Jovovich wederom een belangrijke rol krijgen, naast Brittany Snow. Het script van de film is geschreven door Jake Wade Wall (When A Stranger Calls). In de film wordt een vrouw geteisterd door een kwaad dat waar haar familie al generaties lang last van heeft. Helaas is de enige man die haar gelooft iemand die ze ontmoet in een psychiatrische inrichting. Samen gaan ze op zoek naar de oorsprong van de vloek die op de familie ligt en deze vloek op te heffen.

Clock Tower is in het Westen verschenen als een point-and-click horror/survival-game op de PlayStation 1. Er zijn een drietal games van verschenen, waarvan de laatste Clock Tower 3 was voor de PlayStation 2.


+

Nintendo blijft de nummer 1 en 2 in de V.S.

De Amerikaanse verkoopcijfers van september zijn vandaag bekend geworden. September was natuurlijk de maand van de prijsverlaging van de Xbox 360. Deze prijsverlaging heeft Microsoft zeker geen windeieren gelegd. Hoewel de verkopen van de Xbox 360 enorm gestegen zijn in september ten opzichte van augustus, komen de verkochte hoeveelheden nog steeds niet in de buurt van het succes dat Nintendo heeft met de Wii en de DS. En dat nog wel zónder prijsverlaging.


HARDWARE:
Console Sept. 2008 Aug. 2008 Juli 2008
-------------------------------------------------
Wii 687.000 453.000 555.000
Nintendo DS 536.800 518.300 608.000
Xbox 360 347.200 195.200 205.000
PSP 238.100 253.000 222.000
PlayStation3 232.400 185.400 225.000
PlayStation2 173.500 144.100 155.000

Totaal aantal verkochte consoles
Console Aantal
---------------------------------------------
PlayStation2 42.663.365
Game Boy Advance 36.093.054
Nintendo DS 22.441.250
Xbox 14.500.480
PSP 12.708.520
Wii 12.531.678
Gamecube 11.769.728
Xbox 360 11.213.232
PlayStation3 5.496.604

SOFTWARE
Console Game Aantal
------------------------------------------------
360 STAR WARS: THE FORCE UNLEASHED 610.000
WII WII FIT W/ BALANCE BOARD 518.000
360 ROCK BAND 2 363.000
WII MARIO KART W/ WHEEL 353.000
PS3 STAR WARS: THE FORCE UNLEASHED 325.000
360 MERCENARIES 2: WORLD IN FLAMES 297.000
WII WII PLAY W/ REMOTE 243.000
360 MADDEN NFL 09 224.000
WII STAR WARS: THE FORCE UNLEASHED 223.000
PS2 MADDEN NFL 09 158.000

Karlovic verrast Djokovic in Madrid

Ivo Karlovic heeft vandaag voor een grote verrassing gezorgd door Novak Djokovic uit te schakelen. De lange Kroaat won met tweemaal 7-6.

Net als in de vorige ronde tegen Robin Söderling werd de boomlange Karlovic niet gebroken. In de eerste set lukte het Djokovic weliswaar nog om drie breakkansen te forceren, maar in de tweede set had de Serviër geen enkele kans op de service van de Kroaat.

In de volgende ronde zal Karlovic moeten afrekenen met de Fransman Gilles Simon. Simon trok in een marathon tegen de Amerikaan Robby Ginepri aan het langste eind. In de beslissende tiebreak werkte hij twee matchpoints weg om uiteindelijk met 6-7, 6-4 en 7-6 te zegevieren.

Publieksfavoriet Rafael Nadal bereikte wel de volgende ronde. De Spanjaard kende geen enkele moeite met Richard Gasquet en won overtuigend met 6-4 en 6-2. In de volgende ronde zal hij moeten afrekenen met zijn landgenoot Feliciano Lopez, die Stanislas Wawrinka in straight sets versloeg.

Eerder op de dag verloor titelverdediger David Nalbandian al verrassend van zijn landgenoot Juan Martin Del Potro. In de volgende ronde ontmoet Del Potro de Zwitser Roger Federer. De US Open-winnaar won van Jo-Wilfried Tsonga met 6-4 en 6-1.

KPN krijgt boete van 1,5 miljoen euro

Telecomtoezichthouder Opta heeft KPN een boete opgelegd van 1,5 miljoen euro. Dit maakte de Opta gisteren bekend.

KPN heeft de boete gekregen voor het selectief verstrekken van een korting aan zijn zakelijke klanten. Het telecombedrijf bood alleen klanten die bij concurrenten van KPN diensten afnamen, of van plan waren diensten af te gaan nemen, de korting aan. De Opta sprak in zijn besluit van een "zeer zware" overtreding.

De Opta beboette KPN al eerder voor selectieve prijsvoordelen die het bedrijf gaf aan zakelijke klanten. Vorig jaar kreeg het concern twee boetes van respectievelijk 1,6 en 2,88 miljoen euro. Omdat KPN aan concurrenten schadevergoedingen heeft aangeboden, zijn deze beide boetes nu met 15 procent verlaagd.


  (foto: ANP)

Sarkozy boos op oud-chef inlichtingendienst

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft een aanklacht ingediend tegen het voormalige hoofd van de Franse inlichtingendienst. Dat heeft de advocaat van Sarkozy vandaag gezegd.

De aanklacht is Sarkozy's reactie op de publicatie van de dagboeken van Yves Bertrand, die van 1992 tot 2004 de leiding had over de Franse geheime dienst Renseignements Generaux. De dagboeken staan vol verwijzingen naar onverkwikkelijk handelen door politici. Eveneens komt men aantekeningen over het huwelijk en privéleven van Nicolas Sarkozy en zijn toenmalige echtgenote tegen.

De advocaat van Sarkozy zei dat de aanklacht het schenden van de privacy en smaad betreft. De dagboeken van Bertrand werden onlangs in beslag genomen door de rechter in het kader van een onderzoek. Delen eruit werden vorige week in het tijdschrift Le Point gepubliceerd.


Nicolas Sarkozy boos op oud-chef inlichtingendienst (foto: DAG)

'Johannes Paulus II gewond bij aanslag in 1982'

Paus Johannes Paulus II is in 1982 gewond geraakt toen hij door een priester in Portugal werd neergestoken. Dat wordt in een film over het leven van de paus, gemaakt door zijn privésecretaris kardinaal Stanislaw Dziwisz, verteld. De film 'Getuigenis' werd vandaag aan de huidige paus Benedictus XVI getoond.

Het was al langer bekend dat Johannes Paulus in het Portugese stadje Fatima door een Spaanse priester met een mes was aangevallen toen hij daar zijn dank betuigde voor het overleven van een moordaanslag een jaar eerder. In 1981 werd hij in Sint-Petersburg neergeschoten door een Turk.

"Vandaag kan ik zeggen dat die priester de Heilige Vader verwondde", vertelt Dziwisz in de film. Dziwisz is momenteel aartsbisschop van Krakow. Hij diende de paus, die in 2005 overleed, toen hij bisschop was.

Klik hier voor de video

Opnieuw boete voor fatale jeepsafari

Een evenementenbureau uit het Gelderse Ingen is in hoger beroep veroordeeld tot een boete van veertigduizend euro waarvan vijftienduizend voorwaardelijk. Het bedrijf is volgens het gerechtshof in Den Bosch nalatig geweest, waardoor een deelnemer aan een jeepsafari overleed. Het hof neemt de uitspraak van de rechtbank over, die in oktober vorig jaar dezelfde straf oplegde.

Bij het ongeluk in mei 2006 in het Brabantse Loon op Zand vloog de bestuurder van een jeep tijdens een bedrijfsuitje uit het voertuig. Hij droeg een helm, maar geen gordel. De jeep, een zogeheten Rhino, vloog over de kop en kwam met de rolbeugel op het hoofd van de man terecht. Hij overleed aan de gevolgen van hersenletsel.

De instructeur verklaarde ter zitting op de gordels te hebben gewezen maar niet te hebben gecontroleerd of ze daadwerkelijk zijn gebruikt. "Ik ga ervan uit dat ze deze gordel omdoen. Zo moeilijk is dat niet." Het hof is van mening dat de instructeur had moeten controleren of de inzittenden hun gordels om hadden.

Rechter Garzon onderzoekt Spaanse burgeroorlog

De Spaanse rechter Baltasar Garzon opent een formeel strafrechtelijk onderzoek naar wreedheden die tijdens de burgeroorlog en de daaropvolgende rechtse dictatuur van generaal Francisco Franco zijn begaan. Garzon heeft dit gisteren bekendgemaakt.

In een verklaring zegt Garzon zich bevoegd te achten om de executie of verdwijning van tienduizenden mensen tijdens de burgeroorlog van 1936-39 en het Franco-bewind te onderzoeken.

De rechter is onder meer bekend van aanklachten wegens misdaden tegen de menselijkheid en terrorisme tegen figuren als de Chileense dictator Augusto Pinochet en Al-Qaida-leider Osama bin Laden.

Zes Uruzgan-gangers onderscheiden voor dapperheid

Zes militairen van de Task Force Uruzgan hebben gisteren een onderscheiding gekregen voor hun 'moedig en beleidvol' optreden tijdens de missie. Ze hebben hun persoonlijke belangen ondergeschikt gemaakt aan die van anderen en riskeerden of gaven hierbij hun leven, licht het ministerie van Defensie toe.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) reikte de dapperheidsonderscheidingen uit tijdens een plechtigheid op het landgoed Bronbeek in Arnhem. Vijf militairen namen het Kruis van Verdienste in ontvangst. Soldaat Wesley Schol werd postuum onderscheiden. Hji sneuvelde 12 januari op 20-jarige leeftijd samen met korporaal Aldert Poortema tijdens een vuurgevecht in Afghanistan.

Naast de zes dapperheidsonderscheidingen werden ook een Ereteken van Verdienste en twee NAVO-medailles uitgereikt.


Zes Uruzgan-gangers onderscheiden voor dapperheid  (foto: DAG)

Minister breidt mogelijkheden DNA-onderzoek uit

Iemands DNA-profiel mag voortaan ook worden gebruikt om te bepalen of een misdrijf is gepleegd door een familielid. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) wil met een wetsvoorstel van die strekking de mogelijkheden van DNA-onderzoek voor de opsporing van criminelen uitbreiden.

Het zogeheten DNA-verwantschapsonderzoek wordt al toegepast bij het vaststellen van ouderschap en bij gezinshereniging in asielprocedures. Volgens Hirsch Ballin bestaat in de praktijk een 'dringende behoefte' om deze methode toe te passen bij het oplossen van ernstige misdrijven.

Nu wordt bij DNA-onderzoek alleen vastgesteld of het materiaal dat door justitie is onderzocht overeenkomt met erfelijk materiaal van een verdachte. DNA bevat echter ook informatie over bloedverwanten. En omdat DNA-profielen van bloedverwanten deels met elkaar overeenkomen, kan op basis van een vergelijking tussen het DNA-profiel van een reeds bekend persoon en celmateriaal afkomstig uit een spoor van een onopgelost misdrijf duidelijk worden of dit spoor afkomstig is van een familielid van die persoon. "Dit kan bruikbare informatie opleveren in het opsporingsonderzoek", stelt de minister gisteren.

Hirsch Ballin stelt wel een aantal voorwaarden. Het middel mag alleen worden ingezet als uiterste redmiddel in ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Daarnaast moet het onbekende DNA-profiel dat justitie in handen heeft van goede kwaliteit zijn.

De wetswijziging maakt het verder mogelijk dat DNA-onderzoek mag worden gebruikt om uiterlijke kenmerken van een overleden slachtoffer te identificeren. Tot nu toe was dat alleen mogelijk bij een onbekende verdachte.


Minister breidt mogelijkheden DNA-onderzoek uit  (foto: DAG)

Kind klem in ondergrondse vuilcontainer

Een kind heeft in Gorinchem klem gezeten in een ondergrondse vuilcontainer. De gemeente moest de container met een speciale sleutel openmaken om het kind te bevrijden. Het gaat volgens een woordvoerder van de politie om een jong kind.

Hoe het kind erin slaagde in de container te komen is onduidelijk, maar volgens de zegsman hebben sommige containers een opening waar wel een kind door kan. Na een kwartier in de vuilniscontainer te hebben gezeten kwam het kind ongedeerd naar buiten.

Olieprijs daalt onder de 70 dollar

De olieprijs is donderdag door de grens van 70 dollar per vat gezakt. Sinds het hoogtepunt van meer dan 147 dollar dat midden juli werd bereikt, is de prijs van een vat ruwe olie meer dan gehalveerd.

De daling wordt voor een groot deel veroorzaakt door zorgen over de economische vooruitzichten voor de wereldeconomie. Als de economie in een recessie terechtkomt, zwakt de vraag naar olie af. Woensdag verlaagde de Organisatie van Olie-Exporterende landen (OPEC) haar verwachting voor de wereldwijde vraag naar olie.

Verder staat de olieprijs onder druk van de aansterkende dollar. Beleggers steken vaak geld in grondstoffen om zich in te dekken tegen een waardedaling van de Amerikaanse munt.


Olieprijs gedaald  (foto: ANP)

PVV wil debat over voordracht Aboutaleb

De PVV wil in een debat met het kabinet proberen de benoeming van staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) tot burgemeester van Rotterdam tegen te houden.

PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema maakte dat gisteravond duidelijk in het tv-programma Pauw & Witteman. De Rotterdamse gemeenteraad heeft Aboutaleb voorgedragen. De PVV is tegen omdat Aboutaleb behalve een Nederlands een Marokkaans paspoort heeft en de partij vindt dat niet kunnen bij overheidsfuncties. Eerder poogde de PVV Aboutaleb al uit het kabinet te krijgen vanwege zijn dubbele nationaliteit.


Fleur Agema  (foto: ANP)

Duitser veroordeeld voor atoomspionage

Een Duitse ingenieur is donderdag veroordeeld tot vijfenhalf jaar cel wegens het verkopen van nucleaire technologie aan Libië. Er was door de aanklagers zes jaar geëist.

De 56-jarige Gotthard Lerch leverde tussen 1999 en 2003 apparatuur en technologie aan Libië om uranium mee te verrijken, in de volle wetenschap dat het Noord-Afrikaanse land atoomwapens wilde ontwikkelen. Volgens de rechter bracht de verkoop van Lerch die gevaarlijke mogelijkheid aanzienlijk dichter bij.

Lerch ontving voor zijn leveringen en diensten aan Libië in totaal 3,5 miljoen euro. Op de misdaad van de ingenieur staat een maximale straf van vijftien jaar, maar omdat hij een gedeeltelijke bekentenis aflegde, werd de strafeis aanzienlijk verlaagd. Volgens de aanklagers speelde Lerch ook een rol in het netwerk van de Pakistaanse atoomspion Abdul Qadeer Khan, maar daarover heeft de Duitser nooit iets willen zeggen.

Schip Queen Elizabeth 2 begint aan laatste reis

Na vier decennia lang de wereldzeeën te hebben bevaren, heeft het cruiseschip Queen Elizabeth 2 zijn laatste bezoek aan New York gebracht. Na dit bezoek vaart het schip uiteindelijk richting de Perzische Golf waar het wordt omgebouwd tot een vijfsterrenhotel in Dubai.

De geplande afvaart gisteravond ging gepaard met een weerzien met het schip Queen Mary 2 bij het Vrijheidsbeeld, onder het afvuren van veel vuurwerk. Daarna varen beide schepen naar Groot-Brittannië. Iets vergelijkbaars vond plaats in januari, toen ook de Queen Victoria aanwezig was.

De Queen Elizabeth 2 maakt zijn eerste tocht in 1967 en werd twee jaar later een passagiersschip. Sindsdien is het schip 26 keer rond de wereld gevaren.

Cohen mist CDA'ers als burgemeester grote steden

Burgemeester van Amsterdam Job Cohen (PvdA) vindt het jammer dat het CDA geen burgemeester meer levert aan een van de vier grote steden. "Ik betreur dat zeer", zei Cohen gisteren bij Pauw & Witteman.

Cohen twijfelt niet aan de kwaliteiten van zijn partijgenoot Ahmed Aboutaleb; de staatssecretaris van Sociale Zaken werd door de gemeenteraad van Rotterdam voorgedragen als burgemeesterskandidaat. Maar volgens de Amsterdamse burgemeester is het niet goed dat het CDA slecht is vertegenwoordigd in de grote steden. "Als burgemeester van deze steden heb je veel te maken met de politiek in Den Haag. Daar is het CDA als regeringspartij de grootste. Dat geeft dan toch meer contact met elkaar en dat is goed bij het oplossen van de problemen in de grote steden", meent Cohen.

In de vier grote steden is het CDA niet meer vertegenwoordigd en slechts twee van de twaalf provinciehoofdsteden heeft een christen-democraat als eerste burger. Dat zijn Den Bosch en Maastricht. De burgemeester van Maastricht, Gert Leers was wel kandidiaat voor de post aan de Coolsingel, maar legde het uiteindelijk af tegen Aboutaleb.

Medische helikopter VS stort neer: vier doden

Een medische helikopter met een 1-jarige patiënt aan boord is gisteren in een bosachtig gebied aan de rand van Chicago neergestort en in brand gevlogen. Alle vier inzittenden kwamen om het leven.

De helikopter was onderweg naar het ziekenhuis en vloog waarschijnlijk tegen een radiomast. Er is een onderzoek ingesteld of het waarschuwingslicht van de radiomast aanstond.

Het was het zesde ongeluk in de Verenigde Staten met een medische helikopter dit jaar. Vorige maand kwamen eveneens vier mensen om het leven toen een helikopter neerstortte.

PES 2009 krijgt volgende maand een patch

PES 2009 is nog maar net uit en nu al laat Konami weten met een patch te komen. De patch zal zich voornamelijk richten op het toevoegen van gelicenseerde teams. Zo zullen er twaalf teams worden toegevoegd aan de Champions League, waaronder Basel, Juventus en Marseille. In de Spaanse league zullen de teams Atletico Madrid, Sevilla, Racing Santander en Valladolid volledig gelicenseerd worden toegevoegd. Daarnaast worden de tenues en schema's voor veel teams bijgewerkt.

De patch wordt ergens in november verwacht. Uiteraard krijg je vanzelf een melding wanneer je het spel opstart, anders kun je het hier lezen als je niet van verrassingen houdt bij het opstarten van je game.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.