Opstelten trapt aanleg Tweede Maasvlakte af

De aanleg van de Tweede Maasvlakte is vanochtend op symbolische wijze gestart. De Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten zette een leiding open die een mengsel van zand en water richting zee pompt. Het zand blijft liggen, het water loopt weg. Het is de eerste keer dat de mouwen worden opgestroopt voor het prestigieuze project.

Vijftien jaar van studie, plannen maken, besluitvorming, procedures, vertragingen en gesteggel gingen aan de aftrap vooraf. De totale kosten van de uitbreiding van de Rotterdamse haven in de Noordzee worden door de betrokken partijen geschat op drie miljard euro.

Naar schatting in 2013 komt de eerste container via de Tweede Maasvlakte Rotterdam binnen. In 2020 moeten alle terreinen van de vlakte bebouwd zijn.

Milieudefensie grijpt de franje van vandaag aan om erop te wijzen dat er nog procedures lopen tegen het bestemmingsplan. Het havenbedrijf zou daarom een groot risico nemen door te beginnen met de aanleg. De milieuorganisatie betwist de bewering van de gemeente dat de lucht in Rotterdam niet viezer wordt, 'ondanks de extra achttienduizend vrachtwagens die per dag van en naar de Tweede Maasvlakte zullen rijden en alle extra zeeschepen, die vaak zeer vervuilende olie gebruiken'.