Nederlanders vochten nooit eerder zoals in Uruzgan

De Nederlandse militairen in Afghanistan hebben tussen voorjaar 2006 tot eind maart van dit jaar 648 keer hun wapens ingezet tegen veronderstelde Talibanstrijders. Daardoor zijn waarschijnlijk vele honderden Afghanen om het leven gekomen.

De Defensietop is verrast door de hevigheid van de strijd. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigde vandaag een bericht daarover in NRC Handelsblad. De Nederlandse militairen hebben nu al meer geweld gebruikt dan in alle voorgaande missies sinds de Korea-oorlog in de jaren vijftig. Zo kwamen tijdens de missie in Irak van 2003 tot 2005 Nederlanders twintig tot dertig keer in vuurgevecht met de tegenstander.

De intensiteit van de gevechten in Uruzgan heeft scheidend commandant der strijdkrachten Dick Berlijn verrast. "We wisten niet dat we zó vaak en zó veel zouden moeten knokken'', zegt hij in het interview in NRC.

De grondtroepen hebben de afgelopen twee jaar 327 keer schoten gelost. De Apache-gevechtshelikopters kwamen 136 maal in actie en F-16-jachtvliegtuigen wierpen 185 maal bommen af. Volgens Defensie worden ook waarschuwingsschoten meegeteld. Maar het kan evenzeer gaan om een urenlang gevecht. Een aantal acties wordt dubbel geteld, omdat de inzet van Apaches apart wordt meegerekend terwijl ze de grondtroepen te hulp schieten. Feitelijk gaat het dan om één gevecht.