CDA gaat hypotheekrenteaftrek onderzoeken

Icoon BinnenlandsHet CDA gaat een partijbrede discussie voeren over het volkshuisvestingsbeleid met als heet hangijzer de hypotheekrenteaftrek. Op het CDA-congres is hier zaterdag een resolutie aangenomen van onder andere de CDA-jongeren.

Het partijbestuur had de resolutie afgeraden. Fractievoorzitter Pieter van Geel noemde de resolutie 'niet wijs'. Het CDA heeft zicht altijd fel gekant tegen aantasting van de hypotheekrenteaftrek, een belastingaftrek die op dit moment zo een 15 miljard euro per jaar kost.

De resolutie houdt in dat een onafhankelijke commissie volgend jaar een advies moet uitbrengen over het Nederlandse huisvestingsbeleid. De resolutie is vooral aangenomen omdat er nog steeds groter tekorten zijn op de huizenmarkt. Volgens de resolutie is het kabinet goed bezig, maar zullen er 'op termijn zwaardere ingrepen in het volkshuisvestingsbeleid nodig zijn'.

Er is op dit moment een tekort van 130.000 woningen in Nederland. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren hun eerste woning kopen, ligt al sinds 1986 rond de 30 jaar, zo blijkt uit een recente enquête.