Voetbalvandalisme verschuift naar oefenduels

Guusje ter HorstVoetbalvandalisme steekt steeds vaker de kop op bij wedstrijden buiten de rugielere competities in het betaald voetbal. In toenemende mate lopen de zaken uit de hand tijdens oefen- of amateurwedstrijden en bij vriendschappelijke duels.

Dat heeft minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vanmiddag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. De toename van problemen bij dit soort wedstrijden heeft waarschijnlijk te maken met een lagere politie-inzet. Ook kunnen supporters vaak eenvoudiger aan een kaartje komen en is hun toegangsbewijs niet verplicht gekoppeld aan gezamenlijk busvervoer naar het stadion.

Ter Horst constateerde dit in een antwoord op vragen van PVV-Kamerlid Hero Brinkman over een vriendschappelijk voetbalduel tussen Jong Oranje en Jong Marokko, dat afgelopen mei plaatsvond in Tilburg. Rondom de wedstrijd braken rellen uit, waarbij vernielingen werden aangericht en stewards gewond raakten.

Een oefenduel tussen Go Ahead Eagles en Ajax liep eind juli uit op een confrontatie tussen supporters van beide clubs in het centrum van Deventer. De betrokken partijen erkenden achteraf dat ze de risico's van de wedstrijd hebben onderschat.

De PvdA-bewindsvrouw verwacht in oktober met de Tweede Kamer te kunnen debatteren over voetbalvandalisme. Dat kan aan de hand van een onderzoeksrapport van het Auditteam Voetbalvandalisme over de rellen in Tilburg en een andere evaulatie.