Stukken geheime nota Belgische formatie op straat

Icoon BelgieIn België is beroering ontstaan doordat fotografen een pagina uit een geheime nota, die op de schoot van minister van staat Jean-Luc Dehaene lag, hebben gepubliceerd.

De pagina is onderdeel van een stuk waarin de ideeën van kopstukken van Dehaene's partij CD&V staan, die hij maandag aan koning Albert voorlegde. Koning Albert besliste maandag een aantal ministers van staat te raadplegen in een poging de crisis rondom de formatie uit een impasse te halen.

Het stuk van Dehaene spreekt onder meer over de geplande staatshervorming, een van de grootste struikelblokken in de regeringsonderhandelingen. Dehaene stelt voor die staatshervorming uit de regeringsonderhandelingen te laten.

De nota stelt verder voor een oplossing te vinden voor het probleem rondom het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, dat gesplitst moet worden in Nederlands- en Franstalige gemeenten. De grote vraag blijft alleen hoe.

Vorige week vrijdag nam formateur Yves Leterme ontslag nadat hij het niet voor elkaar kreeg de christen-democraten en liberalen van beide taalzijden op een lijn te krijgen. Koning Albert probeert nu, met hulp van de adviezen van de ministers van staat, de onderhandelingen voor een nieuwe Belgische regering weer vlot te trekken.