Nederland versoepelt asielbeleid na berisping

Icoon BinnenlandsHet kabinet gaat het asielbeleid aanpassen. Dit is het gevolg van een waarschuwing van het Europees Hof. Nederland zal voortaan bij een asielaanvraag kijken of een vluchteling behoort tot een groep die in eigen land gevaar loopt. Dit is een verandering ten opzichte van de huidige werkwijze, waarbij vooral onderzocht wordt of de asielzoeker persoonlijk gevaar loopt.

De ministerraad stemde vandaag in met de wijzigingen, die zijn voorgesteld door minister Hirsch Ballin (CDA) en staatsecretaris Albayrak van Justitie. Tevens kondigden zij aan zich bij asielzaken minder nadrukkelijk te gaan baseren op ambtsberichten die het ministerie van Buitenlandse Zaken aanlevert. Bij de beoordelingen gaat meer gekeken worden naar veiligheidsstudies en organisaties die opkomen voor de rechten van de mens.

De veranderingen volgens op een kritische uitspraak van het Europees hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het Hof oordeelde eerder dit jaar dat Nederland een jongeman uit Somalië niet mag uitzetten, omdat hij in Somalië het risico loopt onmenselijk behandeld te worden. Dit omdat de man behoort tot een onderdrukte minderheid in het land.

Het oordeel vormde een aanpassing vergeleken met eerdere uitspraken die het hof deed in soortgelijke zaken. Het kabinet heeft geprobeerd hoger beroep aan te tekenen in Straatsburg om meer helderheid te krijgen over de uitspraak. Het verzoek werd eind mei echter afgewezen, waarmee de uitspraak definitief was.

Hirsch Ballin en Albayrak schrijven aan de Tweede Kamer dat door de voorgestelde wijzigingen toekomstige besluiten van de IND en de rechters worden afgestemd op deze uitspraak. Hier zal ook rekening mee worden gehouden bij de afwikkeling van lopende asielzaken.

Met dank aan mouthman voor de submit.