Marokkaanse politie doodt terreurverdachte

Icoon TerrorismeDe Marokkaanse politie heeft bij een anti-terreuractie in Casablanca een verdachte doodgeschoten. Een andere terreurverdachte blies zichzelf op toen de politie hem wilde arresteren. Beide verdachten droegen explosieven bij zich.

Volgens de politie maakten de twee deel uit van een groep die betrokken was bij een zelfmoordaanslag op een internetcafé op 11 maart in Casablanca. Toen blies een 23-jarige Marokkaan zich op nadat hij ruzie had gekregen met de eigenaar. Die verhinderde hem en een 17-jarige jongen jihadistische sites te bezoeken. De 17-jarige ontkwam na de aanslag, maar werd later aangehouden.

De politie denkt dat er achter de aanslag op het café een terreurgroep van zo'n 30 leden zit. De groep bezat kilo's explosieven en zou van plan zijn toeristische doelen op te blazen.

Heilige oorlog
Vorig jaar augustus werd er in Marokko nog een grote groep terroristen opgerold. Ze zouden van plan zijn geweest een heilige oorlog te voeren op Marokkaans grondgebied.

Marokko voert een hard beleid tegen de extremistische islam. In 2004 kondigde koning Mohammed VI van het Noord-Afrikaanse land al tal van maatregelen af om extremisten keihard aan te pakken. Zo werden naar aanleiding van de aanslagen van 2003 in Casablanca meer dan 1.100 verdachten opgepakt; een aantal van hen is tot de doodstraf veroordeeld.