PvdA Amsterdam vindt opvolger Aboutaleb

De PvdA in Amsterdam heeft een opvolger gevonden voor de functie van wethouder werk en inkomen, educatie, jeugd en diversiteit en grotestedenbeleid. Hennah Buyne (55) volgt, als het aan de PvdA ligt, Ahmed Aboutaleb op, die staatssecretaris van Sociale Zaken is geworden.

De Amsterdamse gemeenteraad spreekt woensdag over de kandidaat. Dat heeft de fractievoorzitter van de PvdA Manon van der Garde zondag laten weten.

Buyne is geboren in Paramaribo. Ze kwam op haar negende naar Nederland en studeerde rechten. Ze is sinds 1993 lid van de PvdA en is lid van het presidium van de partij. Buyne is sinds dertig jaar werkzaam in de rechterlijke macht, onder meer als rechter in Groningen en Amsterdam. Momenteel is Buyne raadsheer bij het gerechtshof in Arnhem.

Volgens Van der Garde heeft de Amsterdamse PvdA voor Buyne gekozen vanwege haar ruime ervaring in de rechterlijke macht. "Zij heeft daar de samenleving dertig jaar aan zich voorbij zien trekken en kan nu aan de andere kant van de samenleving werken."