Drie jaar eis tegen spoorwegsaboteur

JustitieHet Openbaar Ministerie (OM) in Alkmaar heeft gisteren 3 jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 34-jarige Antonius G. uit Barsingerhorn. De man wordt verdacht van sabotage aan het spoor, in de periode van december 2003 tot en met april 2006.

Volgens officier van justitie C. Zetsma heeft hij zeker vijf keer een stalen rooster op de rails gelegd en vele keren vernielingen gepleegd aan schakelkasten. Hierdoor ontstonden op het spoor tussen Den Helder en Zaandam levensgevaarlijke situaties.

De verdachte zelf ontkende een deel van de ten laste gelegde feiten, maar gaf toe in ieder geval een keer een rooster op het spoor te hebben geplaatst. Ook de vernielingen aan schakelkasten bij spoorwegovergangen gaf hij toe.

G. pleegde de sabotage om zijn baan bij Volker Stevin terug te krijgen. Zijn contract was in november 2003 niet verlengd. Hij dacht dat als hij het bedrijf extra werk verschafte, ze personeel nodig hadden en dat hij dan zijn baan terug kon krijgen, zo vertelde hij de rechtbank. Volgens deskundigen was hij toen hij de feiten pleegde licht verminderd toerekeningsvatbaar en heeft hij een persoonlijkheidsstoornis. Behandeling is dan ook gewenst en het OM nam dit mee in de strafeis.