Gepeste vrouw krijgt een miljoen

Icoon BuitenlandsEen voormalige medewerkster van de Deutsche Bank in Londen krijgt ~1 miljoen euro van haar vroegere werkgever. De medewerkster, Helen Green, werd jarenlang gepest door haar collega's. Het getreiter heeft haar psychologische en later zelfs lichamelijke schade bezorgd. Volgens de rechter had haar werkgever tegen het pesten moeten optreden.

Green was tijdens haar loopbaan bij de bank twee keer bevorderd, voordat het getreiter begon. Tijdens haar nieuwe functie werd ze jarenlang genegeerd en uitgescholden. Een mannelijke collega gaf haar dikwijls seksistische commentaren. Toen zij enkele collega's om hulp vroeg, werd haar verteld dat ze moest wachten totdat de pestkoppen op haar uitgekeken waren, en een nieuw slachtoffer zouden uitkiezen.

Het pesten hield niet op. Green vertelt dat ze vaak eenzaam huilend achter haar bureau zat. Ze raakte depressief. In september 2000 kreeg ze een zenuwinzinking en moest worden opgenomen in een ziekenhuis waar ze doorlopend in de gaten werd gehouden, omdat zelfmoord werd gevreesd.

De bank ontkent alle aantijgingen en zegt dat Green geneigd was tot depressies. Dat maakte weinig indruk op de rechtbank in Londen, die tot de enorme schadeloosstelling besloot. Volgens de rechter hebben werkgevers de plicht om hun personeel tegen pesten te beschermen.