GroenLinks wil het referendum terug

GroenLinks wil wederom gaan proberen om een referendum in Nederland mogelijk te maken. Dat zei fractievoorzitter Femke Halsema vanochtend in het Radio 1 Journaal. "De discussie over Europa is nog nooit zo goed geweest als rond dit referendum van vandaag". Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt het daar mee eens. "Afgelopen week bleek de VVD ook voor te zijn, dus dit is onze kans". Volgens Halsema is het van groot belang dat de politieke elite het volk vaker laat spreken. Ze noemt de toetreding van Turkije een geschikt nieuw onderwerp.

Het is opvallend dat GroenLinks dit doet. De tijdelijke proef met het (raadgevend) referendum is juist net afgelopen. Het besluit over de volksraadpleging van vandaag werd net voor dat verstrijken genomen. "We moeten op z'n minst het raadgevend referendum terug krijgen", aldus Halsema.

De kans dat het plan daadwerkelijk lukt is klein. Om een bindend referendum mogelijk te maken, is namelijk een wijziging van de grondwet nodig. Het voorstel tot wijziging ligt er nu van GroenLinks, maar zowel de Eerste als de Tweede Kamer moeten er twee keer over stemmen. De tweede keer moet dan ook nog eens een tweederde van de afgevaardigden voor zijn.

In 1999 was het bijna gelukt om het bindende referendum erdoor te krijgen. Toen liep het echter stuk in de 'nacht van Wiegel'. VVD'er Hans Wiegel stemde toen op 18 mei in de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel, waarop het niet door ging.

Update
Inmiddels staat hier wat meer over het plan van GroenLinks. PvdA, D66, LPF en SP waren al voor een herinvoering van het referendum. Nu de VVD ook voor is zou een meerderheid in de Kamer ontstaan.

Update 12:55 uur
Halsema zal zodadelijk vanaf 13:30 uur ook te horen zijn in Stand.nl op Radio 1. Daarin geven ook de luisteraars hun mening of ze vinden dat er vaker een referendum moet worden gehouden.