[update] Antisemitische lectuur op Buchmesse

De Duitse justitie is verzocht om antisemitische boeken te verwijderen van de Frankfurter Buchmesse, het grootste jaarlijkse evenement ter wereld op boekengebied. De Buchmesse staat dit jaar in het teken van de Arabische literatuur.

Het verzoek komt van het Simon Wiesenthal Centrum. Dat ontdekte gisteren bij verschilldende uitgevers haatzaaiende literatuur. Zo stuitte men op Arabische boeken die oproepen tot de vernietiging van Israël, uitgaan van een wereldwijde joodse samenzwering en de in maart door Israël geliquideerde Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin verheerlijken. Een ander boek was getiteld 'De zonden van de joden en het jodendom'

Er lag zelfs een boek bij een Egyptische uitgever, dat bestemd was voor gebruik in het onderwijs, waarin de vernietiging van Israël in 2021 wordt voorgesteld als een goddelijke voorspelling in de koran, met daarbij een CD-ROM.

De organisatie van de Buchmesse zegt dat de politie de zaak in onderzoek heeft. In Duitsland zijn boeken met een antisemitisch karakter overigens officieel verboden.

Update 15:39
Inmiddels heeft de politie laten weten diverse Arabische boeken in beslag te hebben genomen. De desbetreffende boeken zouden het Duitse verbod op antisemitische werken overtreden.

De openbare aanklager van Frankfurt onderzoekt de beschuldigingen. De klacht betrof vogens de directeur van de Buchmesse dertien titels. Welke dat waren, wilde hij niet vertellen.


Oh moslims, de joden komen eraan, uit 1978 (archieffoto)