Zwolle schrapt strenge regels wietverkoop

lucrativ had ons via de nieuws-submit te melden:

De gemeente Zwolle schrapt de regels die een coffeeshop verplichten om bij te houden hoeveel cannabis een klant per bezoek inslaat. Ook hoeft niet bij elke transactie het nummer van paspoort of rijbewijs van de klant te worden genoteerd. Die regels stonden wel in een door het college aangenomen nota, maar hadden daar helemaal niet in mogen staan, zo verklaarde de burgemeester van Zwolle.

De coffeeshops reageerden begin deze maand woedend op de regels. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) reageerde hoogst verbaasd op de berichten uit Zwolle en trok aan de bel. Het CPB vroeg de gemeente om opheldering over de rechtmatigheid en noodzakelijkheid van de Zwolse werkwijze.

Naar nu blijkt heeft kennelijk niemand de nota goed gelezen toen die werd aangenomen, want de regels hoorden daar niet in thuis. De nota werd ooit opgesteld in overleg tussen de burgemeester van Zwolle, de korpschef van regiopolitie IJsselland en de hoofdofficier van justitie. Waarom die regels toen niet geschrapt zijn is onduidelijk.

Eerder liet woordvoerster P. Montagne van de gemeente Zwolle nog weten dat er niets mis was met de regels die al sinds 1993 zouden bestaan. De woordvoerster sprak kennelijk voor haar beurt.