[update] Leger wil verplichte drugscontroles

De top van Defensie wil militairen via hun urine gaan controleren op drugsgebruik. Het is officieel voor militairen al verboden om softdrugs, cocaïne of andere drugs te gebruiken, maar het leger wil haar medewerkers daar nu via urine-onderzoek op gaan controleren.

Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie laat momenteel door juristen uitzoeken of zo'n verplichte controle van iedere militair wettelijk mogelijk is. Gedetineerden en topsporters worden al veel langer via de urine gecontroleerd, maar dat geschiedt altijd op min of meer vrijwillige basis. Bij gedetineerden gebeurt dat alleen bij hen die op een drugsvrije afdeling willen worden geplaatst.

De regel in het leger is nu dat wie op harddrugsgebruik wordt betrapt op staande voet wordt ontslagen. Maar iemand die in zijn vrije weekend snuift kan feitelijk nooit betrapt worden. Bij gebruik van softdrugs volgt eerst een waarschuwing.

Update 13:21
Een ruime Kamermeerdheid staat achter de plannen van Defensie. CDA, VVD, D66, SP en LPF juchen de verplichte tests toe.

PvdA en GroenLinks zijn de enige partijen die tegen het plan zijn. PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink: ''Van der Knaap overreageert op enkele incidenten. Een militair die in zijn vrije tijd af en toe blowt, is nog geen verslaafde. Ook moet je militairen niet anders behandelen dan andere Nederlanders.''.