'Eigen omgeving maakt Marokkanen crimineel'

In tegenstelling wat wel wordt aangenomen komt de hoge criminaliteit onder Marokkanen in Nederland niet door hun lage inkomen of werkloosheid, maar ligt het aan de omgeving waarin ze verkeren. Die keurt de misdaad niet af, waardoor de lat lager ligt om een delict te plegen. Dat blijkt uit een onderzoek van twee economen van de Universiteit van Maastricht, dat vandaag verschijnt in het vakblad 'Economisch Statistische Berichten'.

De twee economen keken op gemeenteniveau naar de invloed van 15 mogelijke oorzaken van criminaliteit zoals inkomen, werkloosheid, type huishouden, en afkomst. Voor de misdaadcijfers gebruikten de onderzoekers de 28 delicten die het Algemeen Dagblad gebruikt voor haar Misdaadmeter.

Bij 20 van die bekeken misdrijven speelde de afkomst van Marokkanen een belangrijke rol. Bij Antillianen en Surinamers speelde de afkomst in acht gevallen mee. Alleen bij woninginbraak komt een 'laag inkomen' als overheersende factor naar voren. ''Vooraf verwachtten we dat armoede of werkloosheid van invloed zou zijn op criminaliteit. Maar verrassend genoeg is die invloed er bijna niet'', aldus een onderzoeker.

In Nederland blijkt de subcultuur van criminelen veel belangrijker te zijn dan de armoede. ''Als ik word gepakt voor het stelen van een auto dan zal mijn omgeving me verketteren, terwijl bij criminele Marokkanen de groep waar ze deel van uitmaken dat stoer vindt'', zo zegt onderzoeker Borghans.

In 2000 zaten er in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar omgerekend per 100.000 inwoners 960 Marokkanen in de gevangenis. Bij autochtone Nederlanders lag dat op 64. Antillianen en Arubanen scoren overigens nog een stuk hoger dan Marokkanen.

-
Ook het Parool bericht over deze onderzoeksresultaten. Waarin onderzoeker Ter Weel stelt: ''Hoe meer Marokkanen in een gemeente wonen, hoe hoger het aantal geweldsmisdrijven als moord, verkrachting en mishandeling, en misdrijven met geldelijk gewin, zoals autodiefstal, drugsdelicten, inbraken, zakkenrollen en straatroof''.