'Registratie allochtone werknemers behouden'

Het aantal allochtone werknemers in een bedrijf moet geregistreerd blijven. Dat zullen de Tweede-kamerfracties van PvdA en GroenLinks vandaag voorstellen.

Daarmee reageren beide politieke partijen op de kabinetsplannen om de verplichte registratie per 1 januari 2004 te laten schrappen. De Kamerleden Stuurman (PvdA) en Vos (GroenLinks) willen dat de wet tot 2010 van kracht blijft, omdat verplichte registratie het enige middel is om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt goed te kunnen volgen.

Registratie is volgens beide partijen van belang om vormen van discriminatie en achterstelling op te sporen. Daartoe dienen de Kamerleden een initiatiefwetsvoorstel in.

Uit een recent gehouden onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de werkgevers het liefst geen allochtonen aan wilt nemen. PvdA en GroenLinks zijn van mening dat de wet het enige wettelijke instrument is om bedrijven, die weinig of geen allochtonen in dienst hebben, te stimuleren hun beleid te wijzigen.

In de door het kabinet voorgestelde vrijwillige registratie door werkgevers hebben Stuurman en Vos geen vertrouwen. Ook de oprichting van een 'Landelijk Centrum Diversiteitsmanagement' zien zij niet als een werkelijk alternatief voor wettelijke verplichtingen.