Nederlandse taal steeds populairder

De Nederlandse taal wordt wereldwijd steeds populairder. Op ruim 230 universiteiten, verdeeld over 44 landen, wordt het vak Nederlands gedoceerd. Een kwart eeuw geleden waren er nog maar 165 universiteiten in 26 landen waar het vak Nederlands werd gegeven. Het aantal docenten verdubbelde de afgelopen 25 jaar van 350 naar 700. Dat blijkt uit cijfers van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN).

Volgens IVN-woordvoerder M. Kristel is dat zeer respectabel voor een relatief kleine taal die door een beperkt aantal wereldburgers wordt gesproken. "Wij Nederlanders hebben geen hoge dunk van onze eigen taal. Als iemand je vertelt dat hij Zweeds of Fins gaat studeren, is de vraag gelijk: wat ga je er mee doen? Als iemand Nederlands gaat studeren, wordt hij of zij vaak wat meewarig aangekeken. En dat terwijl Nederlands een veel meer gesproken taal dan Zweeds of Fins is", zegt Kristel.

Het Nederlands, dat voor 21 miljoen wereldburgers de moedertaal is, staat op een 34e plaats in de ranglijst van meest gesproken talen. In de ranglijst van importantie staat de Nederlandse taal echter in de toptwintig. "Nederland praat daarmee economisch, cultureel en historisch dus echt wel zijn woordje mee op het wereldtoneel", constateert Kristel.

Veel studenten Nederlands in het buitenland worden tolk of journalist, vinden een baan in het toerisme of worden aangenomen door een Nederlands bedrijf in hun moederland. Eind deze maand komen tweehonderd docenten Nederlands naar Groningen om het Colloquium Neerlandicum-congres bij te wonen. Tijdens dit congres zal onder andere over Nederlandse jeugdliteratuur worden gesproken.

Met dank aan LifeGuarD en Danny voor de tip!