VS zijn bang voor Internationaal Strafhof

De vredesmissie in Bosnië is zondagavond laat met 72 uur verlengd. De Verenigde Staten hadden een veto uitgesproken. De Amerikanen zijn bang dat haar militairen voor het Internationaal Strafhof (ICC) worden gedaagd. Het ICC is maandag in Den Haag aan de slag gegaan.

De VS maakte gebruik van haar veto omdat zij eisen dat de Amerikaanse vredestroepen worden uitgesloten van arrestatie en vervolging door het Internationale Strafhof in Den Haag. Amerika eist dit om haar Amerikaanse troepen en burgers te beschermen tegen "frivole en politiek gemotiveerde vervolgingen".

De Bosnië-missie werd na de burgeroorlog in 1995 ingesteld om de politiemacht te trainen. Deze bestaan uit meer dan 1500 politiemensen en ruim 1700 burgers. Ongeveer 50 van deze komen uit de Verenigde Staten.

Internationaal Strafhof (ICC) aan de slag
Het ICC is ingesteld om mensen wereldwijd te kunnen berechten voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide. De misdaden moeten dan wel gepleegd zijn in landen die meedoen met het strafhof. Ook bestaat er geen immuniteit voor staatshoofden of regeringsleiders. Het hof komt in actie wanneer het land zelf te weinig actie onderneemt om de misdaden te berechten.

De Amerikanen zijn bang dat er Amerikaanse soldaten door het ICC worden aangeklaagd. De VS heeft daarom ook het verdrag niet ondertekend, alhoewel dit niet betekent dat er geen Amerikanen kunnen worden berecht. Het ICC heeft geen rechtsmacht over het verleden, dat wil zeggen dat ze alleen misdaden die gepleegd zijn na 30 juni 2002 kunnen berechten.

De Amerikaanse politiek is bang dat de strijd tegen het terrorisme in Afghanistan in gevaar zou komen door het ICC.

In Nederland ontstond ophef nadat in Amerika een nieuw wetsvoorstel werd aangenomen. Mocht een Amerikaanse militair worden berecht door het strafhof in Den Haag, dan mogen Amerikaanse strijdkrachten door middel van een invasie in Nederland de soldaat bevrijden. Het ICC zegt dat dit voorkomen kan worden als Amerika de soldaten zelf berecht.