Van Gaal: 'Uitschakeling is een ramp'

Bondscoach Louis van Gaal heeft zich neergelegd bij de uitschakeling na het verlies van Oranje tegen Ierland. En die klap kwam hard aan. "Voor het Nederlandse voetbal is dit een ramp", concludeerde de keuzeheer. "Dit is een drama", zei Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB. Hij wil echter niet tornen aan de positie Van Gaal.

In de hectische toestanden na afloop moest Kesler zich in allerlei bochten wringen om vragen over Van Gaal te omzeilen. "Ik begrijp de vragen over de coach, maar in de hitte zo vlak na de wedstrijd ga ik niet mee in de emoties. We laten eerst alles even bezinken. Of Van Gaal wordt ontslagen? Hij heeft nog een contract voor 4 jaar."

"En de KNVB is koninklijk, daarbij hoort: contract is contract. In zijn contract staat inderdaad dat hij zelf aangeeft wanneer er een evaluatie is over zijn functioneren. Dat is nu eenmaal zo afgesproken. De volgende evaluatie is juli volgend jaar."

Afscheid
Door het verlies zal Oranje wellicht afscheid nemen van een generatie voetballers die jarenlang aan de internationale top stond, maar telkens naast een hoofdprijs graaide. "En jongens als Hofland en Van Bommel kunnen die ervaring niet meenemen naar het volgende WK. Dit is heel jammer voor de continuering van het Nederlandse voetbal", zegt Van Gaal.

"Nederland gaat terecht niet naar het WK voetbal", zei Philip Cocu na de cruciale nederlaag van Nederland tegen Ierland (1-0). "In de duels waarin het erop aan kwam - tegen Ierland en Portugal - hebben we het laten liggen. We haalden uit die vier wedstrijden maar twee punten", constateerde Cocu, aanvoerder bij absentie van Frank de Boer.

De ontgoocheling was niettemin groot bij de speler van Barcelona en zijn teamgenoten. "Dit komt aan als een mokerslag. Ongeloof, woede en boosheid overheersen in de kleedkamer. Voor een hoop spelers was het de laatste kans op een WK. In 2006 ben ik er ook niet meer bij. Ik moet nog eens goed nadenken of ik doorga tot het EK 2004", zei Cocu. Het is de eerste keer in 14 jaar dat Nederland niet zal meedoen aan een belangrijk voetbaltoernooi.