Toledo beëdigd als president

Lord Dreamer had ons via de newssubmit het volgende te melden: MACHU PICCHU - Alejandro Toledo heeft gisteren de Inca-goden bedankt voor zijn verkiezing als president van Peru en de terugkeer van democratie in het land. Dat gebeurde in een symbolische ceremonie in de Inca-stad Machu Picchu.

De 56-jarige econoom werd een dag eerder beëdigd als president van het 26 miljoen inwoners tellende Zuid-Amerikaanse land. Hij is de eerste president van Indiaanse komaf. Zijn aanhangers noemen Toledo 'Pachacutec', naar de grote heerser die tussen 1438 en 1471 het Inca-rijk regeerde.

De ceremonie is een breuk met de traditionele gang van zaken bij presidentiële inauguraties in Peru en werd geleid door Indiaanse priesters. Zij spuugden 'chicha', een maisgistdrank, over de heilige rotsen. Daarna vroegen zij Toledo toestemming om een offer voor de 'Apus', de berggoden, en voor Pachamama (Moeder Aarde) in brand te steken. Volgens het oeroude Inca-geloof komt de rook van het offer uiteindelijk terecht in het oneindige, waar de goden wonen.