Foster Parents verduistert bijna 1 miljard

"Miljoenen zijn inmiddels zoek, om niet te spreken van miljarden", zegt advocaat J. Wilgers namens de Stichting Proceskostenfonds Misbruikte Kinderen Foster Parents Plan. "Er zijn wereldwijd honderduizenden kinderen en gezinnen gedupeerd, want van de donaties werd op wat zakken cement en bakstenen na, niets besteed aan deze doelgroep."

De stichting, die donderdag is opgericht, gaat gerechtelijke procedures voeren tegen de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Foster Parents Plan (FPP). De belangenorganisatie stelt dat slechts een fractie van het opgehaalde geld, een half miljard gulden, bij de doelgroep terechtkomt.

De nieuwe stichting wil een schadeclaim indienen voor de gedupeerde gezinnen, kondigt Wilgers aan. Op dit moment gaat hij uit van een claim van 99 miljoen gulden.

Volgens een woordvoerder van FPP gaat het conflict niet over of er geld verduisterd zou zijn, maar over de besteding van het geld. De opgehaalde fondsen worden nu namelijk niet meer aan gezinnen individueel besteed, maar aan complete ontwikkelingsprojecten. "Daar is de organisatie van de heer Wilgers het niet me eens."
Maar de voorman van de nieuwe stichting benadrukt dat hij vindt dat FPP het merendeel van de opgehaalde fondsen niet kan verantwoorden. Hij wil weten waar dat geld gebleven is en hij wil dat het geld alsnog op 'de goede plaats' terecht komt.