Kinderarbeid bij McDonald's

FuzzyLogic had ons via de newssubmit het volgende te melden:

McDonald's maakt gebruik van kinderarbeid. In China vervaardigen kinderen van soms nog geen 14 jaar oud de speelgoedjes die de restaurants cadeau geven bij de happy-meals.

De speelgoedjes worden gemaakt door het bedrijf City Toys Ltd. in de economische zone Shenzhen vlakbij Hongkong. Kinderen moeten daar 7 dagen in de week 16 uur per dag werken voor een bedrag van nog geen 2 kwartjes per uur. Zij maken daar miniatuurtjes van diverse stripfiguren.

De kinderen moeten met zijn vijftienen slapen in ruimtes van vijftien tot dertig vierkante meter. Op de houten bedden zonder matrassen. De huur van zo'n slaapplaats bedraagt net zoveel als het loon voor 40 uur werken. Eén dag in de maand zijn de kinderen vrij.

De leverancier van McDonald's ontkent dat er sprake is van kinderarbeid bij de fabrikant van de miniatuurtjes. Er wordt iedere maand gecontroleerd, zei een woordvoerder. Maar een Hongkongse vakbond die vorige maand onaangekondigd ging kijken en trof bij City Toys meer dan 160 kinderen van 12 tot 15 jaar aan. In totaal zouden 400 minderjarigen bij de fabriek werken. Dat is 1/5 deel van het totaal aantal werknemers.

In China mogen kinderen onder de 16 jaar niet werken. Voor 16-jarigen en ouder is het minimumloon 125 gulden per maand voor een 40-urige werkweek.