Herrie over Marokkaanse namenlijst

Er is commotie ontstaan binnen de Marokkaanse gemeenschap over de namenlijst die gehanteerd wordt door de Rotterdamse burgerlijke stand. Volgens burgemeester Aboutaleb kunnen Marokkanen wel degelijk vrijelijk de naam van hun kind kiezen, maar voornamelijk Berberse Marokkanen vinden dat de gemeente aan de leiband van de Marokkaanse overheid loopt.

Een Rotterdamse Marokkaan die zijn pasgeboren kind wil aangeven bij de gemeente krijgt het dringende advies een naam te kiezen die op de lijst voorkomt, het Marokkaanse consulaat zou geen andere namen accepteren. Deze discussie laaide onlangs weer op omdat er een nieuwe lijst onderweg is. Op deze lijst zouden, volgens geruchten, vooral Berberse en Christelijke namen zijn geweerd. De PvdA wil van de lijst af. Raadslid Peggy Wijntuin: "De gemeente moet niet deze verfoeilijke praktijken van de Marokkaanse overheid faciliteren."

Misverstand
Volgens Aboutaleb berust de hele discussie grotendeels op 'een misverstand'. Dat zei hij deze week na een gesprek met de Marokkaanse ambassadeur. De lijsten zouden slechts bedoeld zijn als hulpmiddel voor de, vaak analfabete, Marokkaanse migranten. "Het gaat enkel om de juiste spelling. Ten onrechte is het beeld ontstaan dat dit een limitatieve lijst is. Mensen kunnen zelf beslissen hoe ze hun kind noemen. Het is jammer dat onze ambtenaren verkeerde voorlichting geven." aldus de burgemeester.

De Marokkaanse gemeenschap is verdeeld. Volgens Saïd Igala van de Abu Bakr-moskee in Rotterdam Noord is het 'totaal geen discussie'. "Mijn dochter heet Ouiam, en die naam stond ook niet op de lijst. Dat was totaal geen probleem. En in Marokko leven ook christenen en joden. Zij zijn vrij in het geven van namen." Het Marokkaanse consulaat in Rotterdam laat desgevraagd weten dat een ‘westerse of christelijke naam’ mogelijk is, maar: "Dat moeten we dan wel aanvragen bij de overheid.

Lintje van de Koning
Moussa Aynan, PvdA-raadslid in Haarlem, voert een landelijke actie tegen de 'discriminerende en Arabisch-nationalistische' namenlijst. Van verschillende kinderen die hij kent zijn de namen geweigerd. "Geen probleem? Waarom bestaat er in Rabat dan een namencommissie? Alleen islamitische namen worden nu toegelaten. Over Berberse namen moeten ze heel goed nadenken. Dat heeft de ambassadeur mij verteld." Dat er tegen Aboutaleb iets anders verteld wordt, is volgens Aynan 'op en top Marokkaans': "Als het heet onder de voeten wordt, gaan ze draaien. En ja, Aboutaleb... Die heeft vroeger natuurlijk een lintje gekregen van de Koning."